Hipertensiune labilă, ce o produce. Explicații medic

Dana Lascu |
Data publicării:
Tensiune arterială: vizită la medic  FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Sunt persoane cu hipertensiune labilă, adică de fiecare dată când își verifică tensiunea constată că ea variază foarte mult. Chiar dacă iau medicamente și respectă regimul alimentar, tensiunea le variază în timpul zilei. De ce se întâmplă asta?

Este posibil ca aceste persoane că aibă o afecțiune cunoscută sub numele de hipertensiune labilă, care se referă la tensiunea arterială care fluctuează mult mai mult decât de obicei.

Simptome hipertensiune labilă

Unele persoane au simptome atunci când tensiunea arterială crește, inclusiv cefaleea (durere de cap), palpitații, înroșirea feței și țiuitul în urechi (tinitus). Când apar aceste simptome, medicul dumneavoastră vă poate recomanda testele de sânge pentru a vedea dacă e vorba de cauza principală a presiunii sanguine labile, cum ar fi un nivel ridicat al hormonilor produși de suprarenale.

De ce variază tensiunea

Tensiunea arterială a fiecăruia crește și scade de mai multe ori în cursul unei zile, uneori chiar și în câteva minute. Mulți factori contribuie la aceste schimbări, inclusiv activitatea fizică, emoțiile, poziția corpului, dieta (în special sarea și consumul de alcool) și lipsa de somn.

„Cu toate acestea, nu există o definiție clară sau criterii standard pentru a face distincția între fluctuațiile normale și anormale. O cauză obișnuită, dar subapreciată a hipertensiunii labile, este faptul că luați medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul și celecoxibul. AINS au tendința de a crește tensiunea arterială, probabil prin modificarea fluxului sanguin în rinichi, determinând organismul să rețină mai mult sodiu și apă", spune dr. Deepak L. Bhatt, redactor șef al Harvard Heart Letter.

Pe lângă asta, prea multă cafeină poate contracta vasele de sânge, determinând creșterea tensiunii arteriale. „Cu toate acestea, să beți câteva cești de cafea zilnic, de obicei, nu este o problemă. Anxietatea și stresul pot, de asemenea, crește tensiunea arterială. De fapt, anxietatea pe care unii oameni o experimentează la cabinetul medical, când merg la control, provoacă o formă de hipertensiune labilă, cunoscută sub numele de hipertensiune de halat alb", continuă medicul.

Există, însă, și varianta opusă, unii oameni experimentând o scădere a tensiunii arteriale în cabinetul medicului, deși ea este mai mare la alte momente. „Această problemă, cunoscută sub numele de hipertensiune mascată, este ușor de ratat. Este un motiv pentru care monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu este importantă", arată dr. Deepak L. Bhatt.
Un alt motiv pentru care tensiunea arterială fluctuează, la pacienții cu hipertensiune, e acela că probabil că efectul medicamentelor trece. „Utilizarea medicamentelor cu durată mai lungă de acțiune, care se iau o dată pe zi, poate ajuta. Medicul dumneavoastră vă poate sugera este să luați medicamente seara", mai spune expertul.

Cum se pune diagnosticul

Cea mai bună modalitate de a diagnostica hipertensiunea labilă este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale.

Practic ați putea purta un dispozitiv (gen Holter) care măsoară automat tensiunea arterială la fiecare 15-30 de minute în timpul zilei și la fiecare 30-60 de minute pe timp de noapte. Datele rezultate permit medicului dumneavoastră să identifice sursa puseelor de tensiune arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel