Hipertensiunea arterială, ucigașul tăcut

Angela Sabău / 25 feb 2019 / 10:07
Un medicament comun pentru hipertensiune, periculos în doză mare
Un medicament comun pentru hipertensiune, periculos în doză mare

Hipertesiunea arterială apare, de obicei, fără simptome sesizabile. Chiar dacă unele persoane o asociază cu durerile de cap, acest simptom nu este suficient pentru confirmarea diagnosticului.

Specialiștii de la Harvard Health Publishing arată că aproape nimeni nu își dă seama când tensiunea arterială începe să crească. Tocmai acesta este motivul pentru care hipertensiunea este numite adesea un ucigaș tăcut.

De obicei, abia atunci când o persoană se află în mijlocul a ceea ce se numește o criză hipertensivă  (o creștere bruscă și severă a tensiunii arteriale) la valori precum 180/120 mm HG sau mai mare, pot apărea simptome precum durerile de cap. Aceasta însă este considerată o criză medicală și, dacă apare, ar trebui să sunați la 112 pentru a primi ajutor de urgență.

Cu toate acestea, chiar și în aceste cazuri, tensiunea arterială crescută nu poate fi diagnosticată doar pe baza durerii de cap. Singura modalitate de a spune cu adevărat dacă aveți tensiune arterială crescută este verificarea cu aparatul special pentru măsurarea tensiunii arteriale.

Dacă suferiți de dureri de cap frecvente, precum și de alte simptome atribuite hipertensiunii arteriale, ar trebui să mergeți la medic pentru a vă asigura că nu este o altă cauză. Dacă este o tensiune arterială crescută peste valorile nomale, medicul vă va precrie tratamentul adecvat. Tensiunea arterială necontrolată poate duce la numeroase complicații, inclusiv leziuni ale arterelor, creierului, inimii și rinichilor, arată Hope Ricciotti, M.D., and Toni Golen, M.D. Editors in Chief, Harvard Women's Health Watch.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy