În câte ore se digeră carnea și cât timp trebuie să avem între mese. Alin Popescu: E greu în România să spui asta, dar trebuie să înțeleagă toți

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
În câte ore se digeră carnea - Foto: Freepick @Astraverona
În câte ore se digeră carnea - Foto: Freepick @Astraverona

Cum ar trebui să arate o masă de Paști echilibrată. Cât timp trebuie să avem între mese și în cât timp se digeră carnea de miel.

Ce se întâmplă cu alimentele după ce le înghițiți? Timpul necesar pentru a digera alimentele depinde de câțiva factori, cum ar fi tipul de alimente pe care le consumați sau dacă aveți anumite probleme de sănătate. Dar, în general, procesul de digestie durează câteva zile.

Sistemul digestiv cuprinde multe părți mobile complexe și cruciale, de aceea poate dura atât de mult timp pentru ca organismul să digere alimentele. Conform unei analize publicate în 2021 în Current Research in Food Science, sistemul digestiv cuprinde două părți majore: tractul digestiv și organele accesorii.  

Tractul digestiv include:

Gura

Faringe

Esofagul

Stomac

Intestinele

Câte ouă poți mânca pe ZI, pe săptămână și de Paști. Alin Popescu, dezvăluirea care te va surprinde: Nu mi se pare mult. Cârcotașii ar spune altceva

Marele paradox de Paști. Ce să NU mai mănânci niciodată. Alin Popescu: Asta blochează pe mulți. Eu nu înțeleg nebunia asta

Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare. Dorobăț: Ne dăm seama dacă un anumit produs alimentar este în regulă. Atenție la ouă, atenție la maioneză

Organele accesorii ale tubului digestiv includ:

Dinții

Limba

Glandele salivare

Ficatul

Vezica biliară

Pancreas

În esență, pe măsură ce alimentele se deplasează de la un capăt la altul al tractului digestiv, diferitele componente ale sistemului digestiv îndeplinesc diferite funcții pentru a procesa alimentele.

"O masă echilibrată ar trebui să respecte, din punctul meu de vedere, deși e greu în România să spui asta, cele maximul trei, hai să spunem fiind Paște, patru feluri de mâncare, să nu fie un continuu de mâncare de la prânz până seara cu șapte, opt feluri de mâncare.

Important aici, și cred că ar trebui ca privitorii noștri să înțeleagă că stomacul este o cavitate virtuală care primește niște alimente din esofag, din partea superioară a tubului digestiv, intră în stomac cu acid clorhidric, cu tot ce se întâmplă acolo.

Există un timp gastric al digestiei", a declarat Alin Popescu, medic de medicină sportivă, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cât timp trebuie să avem între mese. În cât timp se digeră carnea de miel

1. -imagine fara descriere- (alin-popescu--despre-masa-de-pasti--excese-alimentare--post--oua-si-carne-de-miel--la-dc-medical-1_31363600.png)Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă

Deci, timpul de digestie variază în funcție de individ și între bărbați și femei. După ce mâncați, este nevoie de aproximativ șase până la opt ore pentru ca alimentele să treacă prin stomac și prin intestinul subțire.

Alimentele intră apoi în intestinul gros (colon) pentru a fi în continuare digerate, pentru absorbția apei și, în final, pentru eliminarea alimentelor nedigerate.

Este nevoie de aproximativ 36 de ore pentru ca alimentele să treacă prin întregul colon. În total, întregul proces, din momentul în care înghițiți mâncarea până când aceasta părăsește corpul sub formă de fecale, durează aproximativ două până la cinci zile, în funcție de individ.

"Și tipul ăsta gastic al digestei ar fi bine să-l aibă fiecare minte în care ar fi mai grijulii când ar continua să mănânce la intervale prea scurte de timp.

În sensul în care, acest timp grastic durează între 1h și 4h, în funcție de ce alimente consumăm cel mai greu fiind digerată carnea de oaie. Carnea de oaie e un pic diferită de miel și se duce în 4h.

Mielul, vita, restul tipurilor de carne se duc în trei ore.

Mâncarea mai ușoară se duce în 2h.

Deci eu dacă am mâncat ceva ușor, am nevoie de 2h.

Dacă am mâncat un drob am nevoie de 3h.

Vorbind serios, măcar 2h ar trebui să avem distanță între mese. Hai că după o supă poți la 1,5h să să mănânci ceva.

Dacă mănânci o salată boeuf cu puțină maioneză, iei câteva guri pe două felii de pâine prăjită, poți să mănânci la 1,5h după.

Dacă începi cu mâncăruri grele, îți trebuie timp între ele.

Și atunci fă o masă de prânz de trei feluri, al 4-lea fel fiind așa o un desert ușor, o brânză cu un bob de strugure, cu un măr, bea un pahar de vin că e masa de Paște, rose, roșu cum îți place, da după aia lasă trei, patru ore libere, fă un pic de mișcare, plimbă-te și mai iei un fel-două de mâncare seara în aceeași notă festivă. Mai o pulpă de miel, după care ne mai lăsăm cel puțin 2,5h până mergem la culcare.

Asta e o regulă pe care mulți nu o respectă din păcate, că nu trebuie să mergem la culcare cu stomacul plin, pentru că atunci eu în loc să intru în metabolism bazal, organismul nostru să-și încarce cu adevărat bateria pentru a doua zi, eu am timp de digestie și normal.

Și a doua zi mă mir ce somn agitat am avut, ce prost m-am simțit și prost am dormit", a conchis medicul Alin Popescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel