Indicii că mănânci greșit proteină. Studiu

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Cinci oameni din județul Botoșani au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentară după ce au fost la un parastas.
Cinci oameni din județul Botoșani au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentară după ce au fost la un parastas.

Cu excepția cazului în care ai trăit, în ultimii cinci ani, fără internet...Altfel, știi că o dietă bogată în proteină este foarte importantă pentru organism. Este esențială pentru sănătatea ta generală, pentru construirea și menținerea unui tonus muscular bun și te poate ajuta cu pierderea în greutate.

Aruncă un ochi pe orice cercetare făcută pe o dietă vegană și lucrurile despre proteine devin tot mai complicate. Există tot felul de lucruri confuze, de care trebuie să îți faci griji, inclusiv despre proteinele complete.

Dar ce înseamnă asta mai exact?

În cazul în care a trecut ceva timp de la orele de biologie, proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Există 20 de aminoacizi diferiți și corpul nostru are nevoie de toți pentru repararea țesuturilor, pentru a crește unele noi și pentru a fi în formă.

Dintre acestea, nouă sunt numiți aminoacizi "esențiali", ceea ce înseamnă că organismul tău nu le poate produce singur, potrivit Institutului Național de Sănătate:

  • Histidină
  • Isoleucină
  • Leucină
  • Lisină
  • Metionină
  • Fenil-alanină
  • Treonină
  • Triptofan
  • Valină

Ceilalți 11 (numiți aminoacizi "neesențiali" și "condiționați") sunt produși de către organism în mod propriu, astfel încât o persoană sănătoasă nu trebuie să-și facă griji că nu le obține din alimente.

O proteină completă are, în esență, toți nouă dintre acei aminoacizi esențiali, și dintr-o singură lovitură, primești toate substanțele nutritive de care ai nevoie.

Toate proteinele animale (carne, pește, lactate și ouă) sunt proteine complete, spune Erik Bustillo, dietetician american. "Proteina din soia este, de asemenea, considerată o proteină completă."

Dacă ești un consumator de carne sau fan pește, dar fără carne, vei obține cu siguranță toți cei nouă aminoacizi esențiali, deoarece consumi o cantitate mare de proteine complete. Chiar și vegetarienii lacto-ovo, care nu mănâncă carne sau pește, dar mănâncă ouă și lactate, pot obține suficientă proteină completă din aceste surse.

Ești vegan? Iată ce trebuie să știi

Veganilor, cu părere de rău, dar proteinele pe bază de plante, în general, nu sunt considerate "complete". Opțiuni cum ar fi fasole, nuci și semințe, unele dintre ele au cei nouă aminoacizi esențiali, dar nu toate. Una dintre puținele excepții este soia. De aceea, proteinele vegetale sunt numite "incomplete".

Vestea bună este că, dacă ții o dietă pe bază de plante, nu ești complet privat de proteine.

Trebuie doar să fii un pic mai strategic cu sursele de proteine pentru a te asigura că primești toate substanțele nutritive importante de care ai nevoie.

Practic, dacă urmezi o dietă pe bază de plante, ar trebui să împerechezi două tipuri diferite de proteine incomplete pentru a obține toți acei aminoacizi esențiali. Aceasta se numește o proteină complementară.

Evident, este foarte greu să știi ce tipuri de alimente au aminoacizi. Ține cont de această regulă, spune Bustillo: Împerechează o legumă (cum ar fi fasole, mazăre, linte) cu nuci sau semințe pentru a obține o proteină completă.

Ar trebui să mănanci proteine complete sub o altă formă în fiecare zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel