Îndulcitorii artificiali, impact asupra senzației de foame. Ce se întâmplă cu glicemia

Îndulcitorii artificiali au un impact asupra senzației de foame, dar pot influența și nivelul de insulină și glucoză în corp.
Studiul a investigat cum ne afectează senzația de foame și reacțiile corpului îndulcitorii artificiali, cum ar fi ștevia și neotamul, comparativ cu zahărul, la persoanele supraponderale și obeze.
Cercetarea a fost realizată pe o perioadă de două săptămâni, iar participanții au mâncat biscuiți dulciți cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, înlocuind zahărul. Au fost analizate senzațiile de foame și răspunsurile corpului după consum.
Rezultatele au arătat că atât îndulcitorii artificiali, cât și zahărul au redus în mod similar senzația de foame după masă. Totuși, nivelul de insulină, care este responsabil pentru reglarea zahărului din sânge, a fost mai scăzut după consumul îndulcitorilor artificiali decât după consumul de zahăr.
Această diferență s-a văzut mai ales în cazul șteviei. Nu au fost diferențe semnificative între îndulcitorii artificiali și zahăr în ceea ce privește alte reacții ale corpului după masă.
Concluzionând, biscuiții dulciți cu îndulcitori artificiali nu par să influențeze senzația de foame sau alte reacții ale corpului la fel de mult ca zahărul, dar pot avea un impact mai mic asupra nivelului de insulină și glucoză în corpul persoanelor supraponderale sau obeze.
Studiul a arătat că biscuiții îndulciți cu îndulcitori artificiali precum StRebM și Neotame au avut efecte similare asupra senzațiilor de foame și a răspunsului hormonal în comparație cu cei îndulciți cu zahăr, în rândul adulților cu supraponderalitate sau obezitate.
Mai mult, biscuiții cu îndulcitori artificiali au redus nivelurile de insulină și glucoză după masă, ceea ce sugerează că pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care încearcă să reducă consumul de zahăr. Acest lucru arată că utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimentația zilnică poate fi o opțiune sănătoasă pentru gestionarea greutății și a sănătății, fără a compromite satisfacția gustului sau răspunsul hormonal, potrivit The Lancet.
Îndulcitorii, controverse
Îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@HelgaQ
Îndulcitorii și potențiatorii de gust dulce (S&SE) sunt folosiți pentru a înlocui zaharurile care aduc energie și pentru a menține gustul dulce într-o gamă largă de produse, dar există controverse privind efectele lor asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine în alimentele solide cu cantități reduse sau fără adaos de zahăr.
Scopul studiului actual a fost de a evalua efectele acute (1 zi) și repetate (în fiecare zi timp de două săptămâni) ale ingestiei a două S&SE versus formulări cu sucroză a biscuiților cu umplutură de fructe asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine la adulții cu supraponderalitate și obezitate.
Biscuiții modificați pentru a înlocui zahărul cu StRebM sau Neotame nu au determinat diferențe semnificative în ceea ce privește senzația de foame sau răspunsurile hormonale, fie în starea acută, fie după două săptămâni de consum regulat. Cu toate acestea, acești îndulcitori au demonstrat capacitatea de a reduce nivelurile postprandiale de insulină și glucoză la adulții cu exces ponderal sau obezitate.
Ce este ștevia și neotamul
Neotamul este un îndulcitor artificial, considerat un derivat al aspartamului. Este de aproximativ 7.000-13.000 de ori mai dulce decât zaharoza, fiind unul dintre cei mai puternici îndulcitori disponibili pe piață. Neotamul nu furnizează calorii și nu afectează nivelurile de glucoză din sânge, deoarece este eliminat în principal din organism prin urină, fără a fi metabolizat în mod semnificativ. Acest lucru îl face o opțiune populară ca îndulcitor într-o varietate de alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii.
Ștevia este o plantă perenă originară din America de Sud, cunoscută și sub numele de "iarba dulce". Frunzele sale sunt bogate în substanțe numite glicozide de steviol, care conferă plantei un gust dulce intens. Aceste glicozide sunt de aproximativ 100-300 de ori mai dulci decât zaharoza, dar nu au niciun efect semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge, deoarece sunt metabolizate diferit în corp. Datorită acestei caracteristici, ștevia este utilizată pe scară largă ca îndulcitor natural în alimente și băuturi fără calorii.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.