Îndulcitorul sănătos legat de formarea cheagurilor de sânge. Poate provoca infarct și AVC
Acest îndulcitor considerat sănătos este asociat cu formarea cheagurilor de sânge. Era una din alternativele potrivite pentru diabetici.
Un nou studiu de la Cleveland Clinic scoate la iveală riscuri neprevăzute asociate cu consumul unor înlocuitori populari de zahăr, sugerând o legătură semnificativă între aceștia și creșterea riscului de evenimente cardiovasculare. Această descoperire subliniază necesitatea reevaluării obiceiurilor alimentare și a impactului pe termen lung al îndulcitorilor artificiali asupra sănătății inimii.
Xylitolul, asociat cu formarea cheagurilor de sânge
Xylitolul este un alcool de zahăr care se găsește în mod natural în cantități mici în multe fructe și legume. Are o structură chimică similară cu zahărul, dar cu mai puține calorii. În ultimul deceniu, utilizarea xylitolului și a altor înlocuitori de zahăr a crescut semnificativ, pe măsură ce consumatorii caută opțiuni mai sănătoase.
Producătorii de alimente promovează adesea produsele care conțin xylitol ca fiind o alegere mai bună pentru cei care doresc să-și gestioneze greutatea sau să controleze nivelul de zahăr din sânge.
Vezi și: Cum recunoști un atac de panică. Cele 13 semne pe care mulți le ignoră
Crește riscul de evenimente cardiovasculare cu 33%
Conduși de Dr. Stanley Hazen, echipa de cercetare de la Cleveland Clinic a analizat date de la peste 3.000 de pacienți din SUA și Europa. Ei au descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de xylitol în sânge aveau un risc cu 33% mai mare de a experimenta un eveniment cardiovascular în decurs de trei ani, comparativ cu cei cu cele mai mici niveluri, potrivit Study Finds.
Pentru a confirma aceste descoperiri, cercetătorii au efectuat teste de laborator care au arătat că xylitolul a determinat trombocitele, celulele sanguine responsabile de coagulare, să devină mai reactive. Această activitate crescută a trombocitelor poate duce la formarea de cheaguri de sânge, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Într-un studiu clinic, participanții care au consumat o băutură îndulcită cu xylitol au prezentat o creștere imediată a reactivității trombocitelor, comparativ cu cei care au băut o băutură îndulcită cu glucoză.
"Acest studiu arată din nou necesitatea urgentă de a investiga alcoolii de zahăr și îndulcitorii artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul.
Nu înseamnă că trebuie să aruncați pasta de dinți dacă conține xylitol, dar ar trebui să fim conștienți că consumul unui produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de cheaguri de sânge", a spus dr. Stanley Hazen.
Vezi și: În cât timp de la fractura de șold ajungem la medic. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Sunt două momente

Xylitol - FOTO: Freepik@zakiroff2000
Studii complexe
Pentru a descoperi legătura dintre xylitol și riscul cardiovascular, cercetătorii de la Cleveland Clinic au folosit o abordare complexă. În primul rând, au efectuat studii de metabolomică netargetată pe probe de plasmă pe stomacul gol de la 1.157 de subiecți stabili supuși evaluărilor cardiace. Această cohortă inițială de descoperire a relevat o asociere între nivelurile circulante de xylitol și riscul de a experimenta un eveniment cardiovascular major (MACE) în decurs de trei ani.
Apoi, echipa și-a validat descoperirile folosind analize de cromatografie lichidă-tandem spectrometrie de masă (LC-MS/MS) pe un grup independent de 2.149 de subiecți. Această tehnică le-a permis să măsoare specific nivelurile de xylitol, confirmând că concentrațiile mai mari erau într-adevăr asociate cu un risc crescut de MACE.
Pentru a explora mecanismele din spatele acestei asocieri, cercetătorii au efectuat experimente pe trombocite umane izolate, plasmă bogată în trombocite, sânge integral și modele animale. Aceste studii au demonstrat că xylitolul a amplificat multiple măsuri ale reactivității trombocitelor și a promovat formarea trombozei (cheag de sânge) in vivo la niveluri observate în plasma pe stomacul gol.
În final, într-un studiu intervențional implicând 10 voluntari sănătoși, consumul unei băuturi îndulcite cu xylitol a crescut semnificativ nivelurile plasmatice de xylitol și a amplificat mai multe măsuri funcționale ale reactivității trombocitelor la toți participanții.
Vezi și: Obiceiurile de somn care ne îmbătrânesc. Ce ne afectează tenul
Alte studii
Deși acest studiu oferă informații importante despre riscurile cardiace potențiale asociate cu consumul de xylitol, este esențial de notat că cercetarea demonstrează o asociere, mai degrabă decât o relație directă de cauză-efect. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua siguranța pe termen lung a xylitolului.
Deși xylitolul poate părea o alternativă tentantă la zahăr, consumul de niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare grave.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
