Îndulcitorul sănătos legat de formarea cheagurilor de sânge. Poate provoca infarct și AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
xylitol - FOTO: Freepik@mindandi
xylitol - FOTO: Freepik@mindandi

Acest îndulcitor considerat sănătos este asociat cu formarea cheagurilor de sânge. Era una din alternativele potrivite pentru diabetici.

Un nou studiu de la Cleveland Clinic scoate la iveală riscuri neprevăzute asociate cu consumul unor înlocuitori populari de zahăr, sugerând o legătură semnificativă între aceștia și creșterea riscului de evenimente cardiovasculare. Această descoperire subliniază necesitatea reevaluării obiceiurilor alimentare și a impactului pe termen lung al îndulcitorilor artificiali asupra sănătății inimii.

Xylitolul, asociat cu formarea cheagurilor de sânge

Xylitolul este un alcool de zahăr care se găsește în mod natural în cantități mici în multe fructe și legume. Are o structură chimică similară cu zahărul, dar cu mai puține calorii. În ultimul deceniu, utilizarea xylitolului și a altor înlocuitori de zahăr a crescut semnificativ, pe măsură ce consumatorii caută opțiuni mai sănătoase.

Producătorii de alimente promovează adesea produsele care conțin xylitol ca fiind o alegere mai bună pentru cei care doresc să-și gestioneze greutatea sau să controleze nivelul de zahăr din sânge.

Vezi și: Cum recunoști un atac de panică. Cele 13 semne pe care mulți le ignoră

Crește riscul de evenimente cardiovasculare cu 33%

Conduși de Dr. Stanley Hazen, echipa de cercetare de la Cleveland Clinic a analizat date de la peste 3.000 de pacienți din SUA și Europa. Ei au descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de xylitol în sânge aveau un risc cu 33% mai mare de a experimenta un eveniment cardiovascular în decurs de trei ani, comparativ cu cei cu cele mai mici niveluri, potrivit Study Finds.

Pentru a confirma aceste descoperiri, cercetătorii au efectuat teste de laborator care au arătat că xylitolul a determinat trombocitele, celulele sanguine responsabile de coagulare, să devină mai reactive. Această activitate crescută a trombocitelor poate duce la formarea de cheaguri de sânge, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Într-un studiu clinic, participanții care au consumat o băutură îndulcită cu xylitol au prezentat o creștere imediată a reactivității trombocitelor, comparativ cu cei care au băut o băutură îndulcită cu glucoză.

"Acest studiu arată din nou necesitatea urgentă de a investiga alcoolii de zahăr și îndulcitorii artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul.

Nu înseamnă că trebuie să aruncați pasta de dinți dacă conține xylitol, dar ar trebui să fim conștienți că consumul unui produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de cheaguri de sânge", a spus dr. Stanley Hazen.

Vezi și: În cât timp de la fractura de șold ajungem la medic. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Sunt două momente

Xylitol - FOTO: Freepik@zakiroff2000

Studii complexe

Pentru a descoperi legătura dintre xylitol și riscul cardiovascular, cercetătorii de la Cleveland Clinic au folosit o abordare complexă. În primul rând, au efectuat studii de metabolomică netargetată pe probe de plasmă pe stomacul gol de la 1.157 de subiecți stabili supuși evaluărilor cardiace. Această cohortă inițială de descoperire a relevat o asociere între nivelurile circulante de xylitol și riscul de a experimenta un eveniment cardiovascular major (MACE) în decurs de trei ani.

Apoi, echipa și-a validat descoperirile folosind analize de cromatografie lichidă-tandem spectrometrie de masă (LC-MS/MS) pe un grup independent de 2.149 de subiecți. Această tehnică le-a permis să măsoare specific nivelurile de xylitol, confirmând că concentrațiile mai mari erau într-adevăr asociate cu un risc crescut de MACE.

Pentru a explora mecanismele din spatele acestei asocieri, cercetătorii au efectuat experimente pe trombocite umane izolate, plasmă bogată în trombocite, sânge integral și modele animale. Aceste studii au demonstrat că xylitolul a amplificat multiple măsuri ale reactivității trombocitelor și a promovat formarea trombozei (cheag de sânge) in vivo la niveluri observate în plasma pe stomacul gol.

În final, într-un studiu intervențional implicând 10 voluntari sănătoși, consumul unei băuturi îndulcite cu xylitol a crescut semnificativ nivelurile plasmatice de xylitol și a amplificat mai multe măsuri funcționale ale reactivității trombocitelor la toți participanții.

Vezi și: Obiceiurile de somn care ne îmbătrânesc. Ce ne afectează tenul

Alte studii

Deși acest studiu oferă informații importante despre riscurile cardiace potențiale asociate cu consumul de xylitol, este esențial de notat că cercetarea demonstrează o asociere, mai degrabă decât o relație directă de cauză-efect. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua siguranța pe termen lung a xylitolului.

Deși xylitolul poate părea o alternativă tentantă la zahăr, consumul de niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel