Inflamația, cu ce alimente o combați ca să oprești declanșarea bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații

Inflamația este reacția de durată a organismului față de un agent patogen declanșator, dar ea este cauza a 8 din 10 boli cu rată mare de mortalitate. Iată cu ce alimente o combați:

S-a dovedit științific că inflamația cronică (deși nu este o boală, ci o reacție normală de protecție a organismului care însă este exagerată și persistă în timp) este cauză, printre altele, pentru cancer, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii precum astmul, accidentul cerebral, unele forme de demență (Alzheimer, spre exemplu), diabetul de tip 2 și nefrite.

Spre deosebire de inflamația acută, care este o reacție rapidă și pe termen scurt cu simtome precum roșeață locală, temperatură ridicată, tumefiere locală, durere și afectarea funcției țesutului lezat, inflamația cronică în general nu dă simptome clare, este continuă și recurentă. Atunci când dă simptome, de obicei este vorba de durere și umflare.

Opțiunile medicamentoase variază de la aspirina simplă, un medicament anti-inflamator nesteroid care este disponibil de mai bine de un secol, până la medicamente care modifică boala și așa-numitele biologice, care promit tratamente mai direcționate, pe care vi le recomandă medicul.

Cercetători recomandă diagnosticul precoce, prevenirea și tratamentul inflamațiilor cronice severe pentru a reduce riscul de boli cronice și decesele.

Conștientizarea intersecției dintre inflamație și boala cronică a generat o multitudine de planuri de dietă, suplimente nutriționale și programe de stil de viață, multe pretinzând că oferă noi modalități de a vă îmbunătăți sănătatea prin acceptarea inflamației. Este adevărat că oamenii de știință descoperă noi complexități și extind cunoștințele despre factorii care pot contribui la inflamație sau pot ajuta la combaterea acesteia. Dar o mare parte din mult promovatele îndrumări pentru un stil de viață anti-inflamație se reduc la aceleași sfaturi de sănătate pe care și bunica putea să vi le spună.

Alegeți alimente sănătoase

Dietele noastre joacă un rol important în inflamația cronică, deoarece bacteriile digestive eliberează substanțe chimice care pot stimula sau suprima inflamația. Tipurile de bacterii care ne populează intestinul și subprodusele lor chimice variază în funcție de alimentele pe care le consumăm. Unele alimente încurajează creșterea populațiilor de bacterii care stimulează inflamația, în timp ce altele promovează creșterea bacteriilor care o suprimă.

Din fericire, probabil vă bucurați deja de multe dintre alimentele și băuturile care au fost legate de reducerea inflamației și a bolilor cronice, arată experții de la Harvard Health News. Ei spun că atâta timp cât nu sunteți alergic la niciunul dintre aceste alimente sau băuturi, lista de alimente și băuturi care luptă contra inflamației include următoarele:

- Fructe si legume. Majoritatea fructelor și a legumelor viu colorate conțin în mod natural niveluri ridicate de antioxidanți și polifenoli - compuși potențial protectori care se găsesc în plante.

- Nuci și semințe. Studiile arată că un consum de nuci și semințe este asociat cu markeri reduși de inflamație și un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet.

- Băuturi. Se consideră că polifenolii din cafea și flavonolii din cacao au proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul verde este de asemenea bogat atât în polifenoli cât și în antioxidanți.

Lista extinsă a alimentelor antiinflamatorii o găsiți AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel