Inflamația, cu ce alimente o combați ca să oprești declanșarea bolii

Inflamația este reacția de durată a organismului față de un agent patogen declanșator, dar ea este cauza a 8 din 10 boli cu rată mare de mortalitate. Iată cu ce alimente o combați:
S-a dovedit științific că inflamația cronică (deși nu este o boală, ci o reacție normală de protecție a organismului care însă este exagerată și persistă în timp) este cauză, printre altele, pentru cancer, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii precum astmul, accidentul cerebral, unele forme de demență (Alzheimer, spre exemplu), diabetul de tip 2 și nefrite.
Spre deosebire de inflamația acută, care este o reacție rapidă și pe termen scurt cu simtome precum roșeață locală, temperatură ridicată, tumefiere locală, durere și afectarea funcției țesutului lezat, inflamația cronică în general nu dă simptome clare, este continuă și recurentă. Atunci când dă simptome, de obicei este vorba de durere și umflare.
Opțiunile medicamentoase variază de la aspirina simplă, un medicament anti-inflamator nesteroid care este disponibil de mai bine de un secol, până la medicamente care modifică boala și așa-numitele biologice, care promit tratamente mai direcționate, pe care vi le recomandă medicul.
Cercetători recomandă diagnosticul precoce, prevenirea și tratamentul inflamațiilor cronice severe pentru a reduce riscul de boli cronice și decesele.
Conștientizarea intersecției dintre inflamație și boala cronică a generat o multitudine de planuri de dietă, suplimente nutriționale și programe de stil de viață, multe pretinzând că oferă noi modalități de a vă îmbunătăți sănătatea prin acceptarea inflamației. Este adevărat că oamenii de știință descoperă noi complexități și extind cunoștințele despre factorii care pot contribui la inflamație sau pot ajuta la combaterea acesteia. Dar o mare parte din mult promovatele îndrumări pentru un stil de viață anti-inflamație se reduc la aceleași sfaturi de sănătate pe care și bunica putea să vi le spună.
Alegeți alimente sănătoase
Dietele noastre joacă un rol important în inflamația cronică, deoarece bacteriile digestive eliberează substanțe chimice care pot stimula sau suprima inflamația. Tipurile de bacterii care ne populează intestinul și subprodusele lor chimice variază în funcție de alimentele pe care le consumăm. Unele alimente încurajează creșterea populațiilor de bacterii care stimulează inflamația, în timp ce altele promovează creșterea bacteriilor care o suprimă.
Din fericire, probabil vă bucurați deja de multe dintre alimentele și băuturile care au fost legate de reducerea inflamației și a bolilor cronice, arată experții de la Harvard Health News. Ei spun că atâta timp cât nu sunteți alergic la niciunul dintre aceste alimente sau băuturi, lista de alimente și băuturi care luptă contra inflamației include următoarele:
- Fructe si legume. Majoritatea fructelor și a legumelor viu colorate conțin în mod natural niveluri ridicate de antioxidanți și polifenoli - compuși potențial protectori care se găsesc în plante.
- Nuci și semințe. Studiile arată că un consum de nuci și semințe este asociat cu markeri reduși de inflamație și un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet.
- Băuturi. Se consideră că polifenolii din cafea și flavonolii din cacao au proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul verde este de asemenea bogat atât în polifenoli cât și în antioxidanți.
Lista extinsă a alimentelor antiinflamatorii o găsiți AICI.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.