Ingredientul savuros cu efecte nocive pentru sănătate. Crește semnificativ riscul de boli de inimă

Acest ingredient care dă savoare preparatelor culinare are efecte dăunătoare sănătății.
Un ingredient ascuns în mâncarea de la restaurantele locale poate crește semnificativ riscul de boli de inimă. Folosit pentru a îmbunătăți gustul și textura alimentelor, acest ingredient este dăunător sănătății și consumul său este mai ridicat în zonele mai sărace. Studiile recente subliniază importanța conștientizării publicului și necesitatea unor măsuri stricte pentru eliminarea sa din alimente.
Grăsimile trans, asociate cu probleme de sănătate
Grăsimi trans, adesea găsite în mâncarea cumpărată de la restaurantele locale, sunt utilizate pentru a îmbunătăți gustul și textura, dar se știe că sunt dăunătoare sănătății oamenilor.
Dar studiile arată că pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătate din cauza legăturii cu un risc crescut de boală coronariană. Grăsimile trans sunt produse din uleiuri vegetale, un proces cunoscut sub numele de hidrogenare, și sunt adăugate în mod obișnuit la alimentele procesate pentru a îmbunătăți ieftin durata lor de viață și gustul. Consumul mai mare de aceste grăsimi este legat de un risc crescut de boală coronariană și deces.
Vezi și: Colesterolul mărit, asociat cu o afecțiune dureroasă. Simptomele, tulburătoare
În ce alimente găsim grăsimile trans
Grăsimile trans pot fi găsite în unele alimente procesate, cum ar fi biscuiți sau prăjituri din magazinele locale, unele pizza congelate, plăcinte și mese gata preparate. Cu toate acestea, în ultimii ani, majoritatea, dacă nu toate, dintre producătorii majori de alimente, supermarketurile și lanțurile populare de restaurante au eliminat complet grăsimile trans din produsele lor.
"Nu este o exagerare să spunem că grăsimile trans ucid. Acizii grași trans produși industrial (iTFA), care apar adesea pe etichetele alimentelor ca ulei parțial hidrogenat, contribuie semnificativ la creșterea riscului de boli cardiovasculare, care este principala cauză de deces la nivel mondial și se estimează că ia aproape 18 milioane de vieți în fiecare an.
Nu numai atât, dar consumul ridicat de grăsimi trans crește șansele de a muri din orice cauză cu 34%", arată The NCD Alliance, potrivit The Mirror.
Grăsimile trans - FOTO: Freepik@we3yanie
Recomandările OMS
Deși nici o cantitate de grăsimi trans nu este considerată sigură, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul total să nu depășească 1% din aportul energetic, adică mai puțin de 2,2g pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii.
Grăsimile trans nu oferă beneficii nutriționale cunoscute. Acestea apar în mod natural în cantități mici în lactate și carne roșie, însă acizii grași trans produși industrial (iTFA) sunt creați prin modificarea chimică a uleiurilor vegetale într-un proces numit hidrogenare. În anii 1950, industria alimentară a început să înlocuiască grăsimile animale precum untul și untura cu iTFA pentru a reduce costurile de producție și a prelungi durata de viață a produselor. Totuși, acest lucru s-a dovedit a fi în detrimentul sănătății noastre.
Pentru a combate problema, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o abordare strategică pentru eliminarea grăsimilor trans produse industrial din aprovizionarea națională cu alimente. Este cunoscută sub numele de REPLACE, care înseamnă:
Vezi și: Îndulcitorul sănătos legat de formarea cheagurilor de sânge. Poate provoca infarct și AVC
- Revizuirea surselor alimentare de grăsimi trans produse industrial și a peisajului pentru schimbările de politici necesare.
- Promovarea înlocuirii grăsimilor trans produse industrial cu grăsimi și uleiuri mai sănătoase.
- Legiferarea sau adoptarea acțiunilor de reglementare pentru a elimina grăsimile trans produse industrial.
- Evaluarea și monitorizarea conținutului de grăsimi trans în aprovizionarea cu alimente și schimbările în consumul de grăsimi trans în populație.
- Crearea de conștientizare a impactului negativ asupra sănătății al grăsimilor trans în rândul factorilor de decizie, producătorilor, furnizorilor și publicului.
- Asigurarea conformității cu politicile și reglementările în vigoare.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".