Ingredientul savuros cu efecte nocive pentru sănătate. Crește semnificativ riscul de boli de inimă
Acest ingredient care dă savoare preparatelor culinare are efecte dăunătoare sănătății.
Un ingredient ascuns în mâncarea de la restaurantele locale poate crește semnificativ riscul de boli de inimă. Folosit pentru a îmbunătăți gustul și textura alimentelor, acest ingredient este dăunător sănătății și consumul său este mai ridicat în zonele mai sărace. Studiile recente subliniază importanța conștientizării publicului și necesitatea unor măsuri stricte pentru eliminarea sa din alimente.
Grăsimile trans, asociate cu probleme de sănătate
Grăsimi trans, adesea găsite în mâncarea cumpărată de la restaurantele locale, sunt utilizate pentru a îmbunătăți gustul și textura, dar se știe că sunt dăunătoare sănătății oamenilor.
Dar studiile arată că pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătate din cauza legăturii cu un risc crescut de boală coronariană. Grăsimile trans sunt produse din uleiuri vegetale, un proces cunoscut sub numele de hidrogenare, și sunt adăugate în mod obișnuit la alimentele procesate pentru a îmbunătăți ieftin durata lor de viață și gustul. Consumul mai mare de aceste grăsimi este legat de un risc crescut de boală coronariană și deces.
Vezi și: Colesterolul mărit, asociat cu o afecțiune dureroasă. Simptomele, tulburătoare
În ce alimente găsim grăsimile trans
Grăsimile trans pot fi găsite în unele alimente procesate, cum ar fi biscuiți sau prăjituri din magazinele locale, unele pizza congelate, plăcinte și mese gata preparate. Cu toate acestea, în ultimii ani, majoritatea, dacă nu toate, dintre producătorii majori de alimente, supermarketurile și lanțurile populare de restaurante au eliminat complet grăsimile trans din produsele lor.
"Nu este o exagerare să spunem că grăsimile trans ucid. Acizii grași trans produși industrial (iTFA), care apar adesea pe etichetele alimentelor ca ulei parțial hidrogenat, contribuie semnificativ la creșterea riscului de boli cardiovasculare, care este principala cauză de deces la nivel mondial și se estimează că ia aproape 18 milioane de vieți în fiecare an.
Nu numai atât, dar consumul ridicat de grăsimi trans crește șansele de a muri din orice cauză cu 34%", arată The NCD Alliance, potrivit The Mirror.

Grăsimile trans - FOTO: Freepik@we3yanie
Recomandările OMS
Deși nici o cantitate de grăsimi trans nu este considerată sigură, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul total să nu depășească 1% din aportul energetic, adică mai puțin de 2,2g pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii.
Grăsimile trans nu oferă beneficii nutriționale cunoscute. Acestea apar în mod natural în cantități mici în lactate și carne roșie, însă acizii grași trans produși industrial (iTFA) sunt creați prin modificarea chimică a uleiurilor vegetale într-un proces numit hidrogenare. În anii 1950, industria alimentară a început să înlocuiască grăsimile animale precum untul și untura cu iTFA pentru a reduce costurile de producție și a prelungi durata de viață a produselor. Totuși, acest lucru s-a dovedit a fi în detrimentul sănătății noastre.
Pentru a combate problema, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o abordare strategică pentru eliminarea grăsimilor trans produse industrial din aprovizionarea națională cu alimente. Este cunoscută sub numele de REPLACE, care înseamnă:
Vezi și: Îndulcitorul sănătos legat de formarea cheagurilor de sânge. Poate provoca infarct și AVC
- Revizuirea surselor alimentare de grăsimi trans produse industrial și a peisajului pentru schimbările de politici necesare.
- Promovarea înlocuirii grăsimilor trans produse industrial cu grăsimi și uleiuri mai sănătoase.
- Legiferarea sau adoptarea acțiunilor de reglementare pentru a elimina grăsimile trans produse industrial.
- Evaluarea și monitorizarea conținutului de grăsimi trans în aprovizionarea cu alimente și schimbările în consumul de grăsimi trans în populație.
- Crearea de conștientizare a impactului negativ asupra sănătății al grăsimilor trans în rândul factorilor de decizie, producătorilor, furnizorilor și publicului.
- Asigurarea conformității cu politicile și reglementările în vigoare.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
