Vezi și: Cele mai frecvente accidente din preajma sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se înmulțesc
Institutul Clinic Fundeni, un simbol al excelenței în medicina românească, aniversează 65 de ani de activitate remarcabilă în domeniul sănătății. Cu ocazia acestui jubileu, instituția a organizat Zilele Științifice ale Institutului, o săptămână dedicată nu doar realizărilor din trecut, ci și viitorului promițător al unității medicale.
"Institutul Clinic Fundeni a împlinit anul acesta 65 de ani de excelență în medicina românească. Suntem mândri să fim parte a acestui efort uriaș făcut de atât de mult echipe medicale care au fost întotdeauna în slujba pacientului. Întotdeauna s-a încercat ca la Institutul Clinic Fundeni să existe cea mai avansată metodă de tratament pentru afecțiunile de nișă de care noi ne ocupăm.
Anul acesta, Zilele Științifice ale Institutului s-au întins pe parcursul unei săptămâni, pentru că am considerat că este momentul să prezentăm atât ceea ce ne-a definit ca unul dintre cele mai importante centre de medicină din România, dar probabil și ceea ce ne va defini și în viitor ca un centru de excelență în cercetarea și implementarea tuturor tehnologiilor noi care vor da șansă la viață.
Anul acesta Institutul împlinește 65 de ani și este anul în care s-a semnat contractul proiectului pentru un nou institutut clinic Fundeni. Este momentul în care încercăm, o echipă uriașă de medici, ingineri, arhitecți, în parteneriat cu instituțiile statului, prin fonduri europene să construim o nouă casă, o casă care să permită atât pacienților să găsească cele mai bune tratamente, dar și profesioniștilor din sănătate să găsească un loc în care să practice cu demnitate și în condiții de excelență meseria.
Dorim să implementăm noi soluții terapeutice care să vină în ajutorul pacienților noștri", a spus prof. dr. Anca Coliță, manager Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Ce trebuie să știi dacă bei un digestiv după masă. Dr. Cristian Pandrea: Există un rol pozitiv
Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni - FOTO: Captură YouTube@DCNews
Proiect amplu
Anul acesta marchează nu doar aniversarea celor 65 de ani, ci și semnarea unui contract crucial pentru viitorul institutului: construcția unui nou complex medical, susținut de fonduri europene.
"Proiectul de 100.000 mp va asigura funcționalitatea celor trei centre de transplant din Institut, Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Boli Hematologice și Transplant Medular și Terapii Celurare și Centrul pentru BoliNefrologice, Urologice și Transplant Renal, în parteneriat cu toate celelalte specialități care în fiecare zi fac eforturi uriașe pentru îngrijirea acestor bolnavi.
Vom avea și o clădire administrativă, în care încercăm, pe lângă partea de suport a activității medicale să avem și o zonă dedicată învățământului medical, pentru că școala medicală din Fundeni a fost și va rămâne o prioritate pentru oamenii de aici. Echipele medicale din Fundeni au contribuit la înființarea altor centre de importanță națională și internațională.
Am ajutat echipe din țară să implementeze programe de transplant, precum și colegi din Republica Moldova. Asta e menirea noastră, să transmitem mai departe ce știm. Asta este ceea ce ne definește, să fim implicați atât în îngrijirea pacienților, dar și în învățarea celor tineri tainele acestei meserii spectaculoase și deosebite", a spus prof. dr. Anca Coliță, manager Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.
Ce se va întâmpla cu vechiul institutut
"Noua clădire este planificat să fie gata în 5 ani. Rămâne de văzut dacă un spital atât de mare va fi ridicat în 5 ani. Noi încercăm să ne ținem de aceste termene. Institutul Clinic Fundeni are activitatea împărțită în două clădiri principale. Într-una dintre aceste clădiri își desfășoară activitatea și Institutului de Cardiologie și Chirurgie Vasculară CC Iliescu, este o clădire care este încadrată în riscul seismic 2.
Este o clădire care nu mai conferă siguranță nici pacienților și nici personalului medical. Probabil va fi o decizie care nu cred că este a noastră. Autoritățile vor decide ce se va întâmpla cu această clădire.
Clădirea A în care se află multe dintre clinicile Institutului probabil va păstra un caracter de școală medicală. Ne gândim ca în infrastructura deja existentă să oferim condiții de bune practici, de învățare a unor tehnici chirurgicale și alte metode pentru tinerii colegi, rezidenți, doctoranzi", a spus prof. dr. Anca Coliță, manager Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.