Lămâia, fructul care chiar ne întărește imunitatea și ne ajută să slăbim

Adisa Codruț |
Data publicării:

Lămâile au multiple beneficii pentru organism, inclusiv pentru controlul greutății.

Consumul de lămâi face minuni pentur organismul uman. Au un conținut scăzut în zahăr, calorii și sunt foarte bune pentru digestie. O lămâie conține vitamina C pentru o jumătate de zi, care scade nivelul de cortizol (un hormon de stres care declanșează foamea și depozitarea grăsimilor), 29 de calorii, 1,1 grame de proteine, 2,8 grame de fibre, 9,3 grame de carbohidrați, 2,5 grame de zahăr și 0,3 grame de grăsime, 53 miligrame de vitamina C -  88% din cantitatea recomandată zilnic - , dar și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu. 

Iată o parte din beneficiile demonstrat științific ale consumului de lămâie:

* bună pentru digestie - carbohidrații din lămâi sunt făcuți în cea mai mare parte din fibre solubile sub formă de pectină. Se știe că fibra solubilă încetinește digestia, ceea ce menține glicemia stabilă și inhibă creșterea tumorii cancerului de colon. Pectina promovează nivelurile sănătoase de colesterol, potrivit HealthFully.com. Și la fel ca și alte fructe citrice, lămâile conțin un nutrient în cojile și uleiurile lor numit d-limonen, care pot ameliora simptomele indigestiei și boala de reflux gastroesofagian.

* menține un nivel sănătos de colesterol - lămâia conține pectină și este bogată în vitamina C. Prima ajută la menținerea uni nivel sănătos de colesterol, a doua se știe că reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Lămâile conțin și potasiu, care, conform American Heart Association (link direct sursa informației), poate ajuta la ameliorarea tensiunii în pereții vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale 

* ajută la controlul greutății - specialiștii susțin că efectul lămâii asupra greutății e dat de conținutul de fibre și de capacitatea lor de a arde calorii, dar un studiu din 2008 a arătat că este posibil să aibă legătură cu alți compuși. Cercetătorii au administrat polifenoli extrași din coaja de lămâie, la șoareci, în timp ce erau hrăniți cu o dietă de îngrășare; iar rozătoarele nu s-au îngrășat așa mult cât ar fi fost normal. 

* întărește sistemul imunitar - vitamina C din lămâi îți poate stimula sistemul imunitar, reducând astfel durata unei răceli spre exemplu, la cei care beau ceai cald cu apă și lămâie. O analiză publicată în 2017 a arătat că lămâile pot avea aceleași efecte și asupra gripei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel