Laptele de migdale: înlocuitor pentru laptele de vacă? Ce nutrienți conține și cum poți să îl prepari acasă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
lapte de migdale Foto: Freepik @jcomp
lapte de migdale Foto: Freepik @jcomp

Descoperă care sunt beneficiile și dezavantajele includerii laptelui de migdale în alimentația de zi cu zi.

Laptele de vacă este o alegere populară pentru diverse scopuri, dar popularitatea sa este în creștere din cauza preocupărilor etice, a alergiilor la lactate și a preocupărilor legate de zahăr.

Un studiu publicat în 2022 a constatat că vânzările de lapte pe bază de plante sunt în creștere. Acest lucru ridică întrebări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale. Acest articol oferă o prezentare generală a laptelui de migdale, a compoziției sale nutriționale și dacă este un obicei potrivit sau nu pentru un stil de viață sănătos.

Dietele pe bază de plante și sensibilitatea la produsele lactate au dus la o cerere tot mai mare de lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale. Această băutură bogată și aromată este făcută din migdale măcinate și apă, dar poate conține și alte ingrediente.

De obicei, este achiziționat în mod obișnuit în mod prefabricat, dar poate fi preparat acasă. Procesul implică amestecarea și strecurarea pentru a elimina pulpa, lăsând un lichid neted.

Lapte de migdale din comerț conține adesea agenți de îngroșare, conservanți și arome pentru a îmbunătăți gustul, textura și durata de conservare. Nu conține în mod natural lactate, fiind potrivit pentru vegani și pentru cei cu alergii la lactate sau intoleranță la lactoză, dar trebuie evitat dacă sunteți alergic la nuci.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă scorțișoară. Trendul online care afectează plămânii permanent

Valori nutriționale

Laptele de migdale este o băutură pe bază de plante, cu un conținut scăzut de proteine, cu puține calorii. O cană furnizează 39 de calorii, 3 grame de grăsimi, 1 gram de proteine, 3,5 grame de carbohidrați, 0,5 grame de fibre, și conține, de asemeanea calciu și potasiu. Este o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant solubil în grăsimi care protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi.

Unele varietăți de lapte de migdale sunt îmbogățite cu calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea oaselor. Laptele de migdale făcut în casă este, de asemenea, sărac în proteine, oferind doar 1 gram pe cană.

Vezi și: Leguma care ține sub control tensiunea arterială și protejează ochii. Care sunt efectele adverse dacă mănânci prea mult

Beneficii

Este bogat în vitamina E

Migdalele sunt o sursă bogată de vitamina E, o vitamină solubilă în grăsimi esențială pentru protecția celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De asemenea, aceasta promovează sănătatea ochilor și a pielii și poate proteja împotriva bolilor de inimă. O cană de lapte de migdale din comerț asigură 110% din valoarea zilnică de vitamina E, ceea ce îl face o modalitate accesibilă și ușoară de a satisface nevoile zilnice de vitamina E.

Sortimentele neîndulcite sunt conțin foarte puțin zahăr

Mulți oameni consumă cantități excesive de zahăr adăugat în deserturi, băuturi și îndulcitori. Alegerea alimentelor și băuturilor cu conținut natural scăzut de zahăr poate ajuta la gestionarea greutății și la reducerea riscului de boli cronice.

Multe dintre lactatele pe bază de plante sunt aromate și îndulcite, dar laptele de migdale neîndulcit este o opțiune mai sănătoasă, oferind doar 2 grame pe cană. Evitarea lactatelor pe bază de plante aromate și îndulcite poate ajuta la limitarea aportului de zahăr.

Foto: Freepik @rawpixel.com

Dezavantaje

Este lipsit de proteine

Laptele de migdale este lipsit de proteine, oferind doar 1 gram pe cană, în timp ce laptele de vacă și cel de soia oferă 8 și, respectiv, 7 grame. Proteinele sunt esențiale pentru creșterea musculară, pentru structura pielii și a oaselor, precum și pentru producția de enzime și hormoni.

Alimentele fără lactate și pe bază de plante, cum ar fi fasolea, lintea, nucile, semințele, tofu, tempeh și semințele de cânepă sunt bogate în proteine. Dacă nu eviți produsele de origine animală, ouăle, peștele, puiul și carnea de vită sunt surse excelente de proteine, potrivit Healthline.

Este nepotrivit pentru sugari

Copiii sub 1 an ar trebui să evite laptele de vacă sau laptele pe bază de plante din cauza problemelor de absorbție a fierului. Alăptați la sân sau folosiți exclusiv lapte praf pentru sugari până la 4-6 luni, când pot fi introduse alimente solide.

La 6 luni, oferiți apă ca o băutură sănătoasă alături de laptele matern sau de formula. După 1 an, poate fi introdus laptele de vacă. Băuturile pe bază de plante au un conținut scăzut de proteine, grăsimi, calorii și vitamine și minerale esențiale precum fierul, vitamina D și calciu.

Laptele de migdale furnizează 39 de calorii, 3 grame de grăsime și 1 gram de proteine per cană, ceea ce nu este suficient pentru un sugar în creștere. Dacă alăptarea nu este posibilă, consultă un medic pentru cea mai bună formulă de lapte praf.

Poate conține aditivi

Laptele de migdale procesat conține aditivi precum zahăr, sare, gume, arome și emulgatori precum lecitină și caragenan. Aceștia sunt folosiți pentru textură și consistență și sunt siguri dacă nu sunt consumați în cantități mari. Carrageenanul, un emulgator utilizat în mod obișnuit, poate perturba sănătatea intestinelor, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Multe companii evită acest aditiv din cauza îngrijorărilor clienților. Multe sortimente de lapte de migdale aromatizat și îndulcit sunt bogate în zahăr, ceea ce crește riscul de creștere în greutate, carii dentare și afecțiuni cronice. Pentru a evita aceste riscuri, optează pentru laptele de migdale neîndulcit și fără aromă.

Magazinele alimentare locale oferă o varietate de lapte de migdale, cu opțiuni neîndulcite și fără adaos de gume sau emulgatori. Pentru cei care urmează o dietă restrictivă, alege laptele de migdale îmbogățit cu calciu și vitamina D.

Cum să îl prepari acasă

Pentru a produce lapte de migdale acasă, încearcă această rețetă ușoară.

Ingrediente:

- 280 grame de migdale înmuiate

- 1 litru de apă

- 5 ml de extract de vanilie (opțional)

Înainte de a le folosi, înmoaie migdalele în apă peste noapte. Într-un blender, adaugă migdalele, apa și vanilia. Mixează-le timp de unu-două minute sau până când migdalele sunt mărunțite fin și apa devine tulbure.

Transferă amestecul într-o strecurătoare acoperită cu pânză sau într-o pungă pentru lapte de nuci și așeaz-o deasupra unui bol. Asigură-te că aplici presiune pentru a extrage cantitatea maximă de lichid. Încearcă să obții aproximativ un litru de lapte de migdale.

După ce ai transferat băutura într-un recipient de servire, păstreaz-o la frigider timp de 4-5 zile.

Pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau care au o sensibilitate la lactoză, laptele de migdale poate fi o completare încântătoare și nutritivă a unei diete echilibrate și sănătoase. Evitarea caloriilor inutile și a aportului de zahăr adăugat, precum și a lacunelor nutriționale, poate fi realizată prin alegerea laptelui de migdale care este îmbogățit cu calciu și vitamina D și nu are zaharuri adăugate.

Dacă îți place laptele de migdale, toarnă un pahar și adoptă noul tău înlocuitor de lactate, care merge de minune cu cereale, cafea și multe altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel