Lecitina, ingredientul minune din bucătărie. Care este produsul alimentar în care se găsește și ce beneficii are asupra sănătății
Lecitina este esențială pentru sănătatea celulelor, este folosită și pentru prevenirea bolilor neuronale. Un aliment comun are cea mai mare concentrație de...
Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, însă unul o conține într-o cantitate importantă. Este vorba de gălbenușul de ou.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook care este importanța lecitinei pentru sănătate.
”Gălbenuș ca un soare cu lecitină atot-folositoare. Despre ou am spus mereu numai de bine, e un fel de esență de nutrienți inegalabilă ca valoare și bioeficiență. Că are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, cred că știați. Că satură cel mai tare pentru numai 80 calorii, probabil că și asta știați.
Însă ce nu știați cu siguranță, este cât de versatilă și multifuncțională este lecitina din gălbenușul de ouI greacă “lecitină” înseamnă fix gălbenuș de ou, deși lecitină găsim și în creier, semințe, oleaginoase și soia”, a explicat Mihaela Bilic.
Ce este lecitina
Nutriționistul explică ce este lecitina și care este rolul ei în alimentație.
”Ce este lecitina? Un fosfolipid, adică o grăsime cu fosfor. Ce face ea? În primul rând emulsionează lichide, adică face posibil amestecul stabil și omogen între două lichide care nu sunt miscibile (de ex ulei și apă). Fără lecitina din gălbenușul de ou n-ar exista maioneza.
Cum se întâmplă asta? Fosfolipidele sunt un fel de “mormoloci” cu un cap hidrofil (se leagă de apă) și două cozi lipofile (se leagă de grăsime). Când noi amestecăm de zor cu telul ca să facem maioneza, fosfolipidele se organizează într-o rețea/plasă cu capetele hidrofile la exterior și codițele lipofile la interior.
În ochiurile acestei plase sunt ținute picăturile de ulei și așa ia naștere maioneza - cea mai cunoscută emulsie”, a mai explicat Bilic.
Vezi și: Vârfuri despicate, cum le elimini fără să le tai. Trucurile bunicii
Lecitina, aplicații în gastronomie
Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.
Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.
”Însă lecitina mai știe să facă multe lucruri care au aplicații practice în gastronomie:
- agent de înmuiere - lecitina pusă în laptele praf sau în supa la plic asigură o încorporare ușoară a apei, astfel încât să fie evitată formarea de cocoloașe
- agent de omogenizare - pe același principiu ca mai sus, orice aluat sau cocă care conține lecitină se va amesteca mai bine, va fi uniform, fin
- agent de prospețime - pusă în pâine, lecitina păstrează apa și previne uscarea/învechirea miezului-agent antiaderent
- aluatul folosit în panificație, patiserie sau cofetărie nu se va lipi de tavă la copt, dacă conține lecitină (rol de lubrifiant)
Acum sunt sigură că știți toate secretele și întrebuințările lecitinei, astfel încât atunci când o vedeți ca ingredient într-un produs, să nu vă temeți de ea. Deși fiți siguri, pe plan industrial se folosește lecitină din soia, nu din gălbenuș de ou. Noroc că efectele sunt aceleași”, a mai subliniat Mihaela Bilic.
Beneficiile lecitinei pentru sănătate
Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.
Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.
Astfel, se recomandă odihnă suficientă, minim 7-8 ore pe noapte, dar și deconectarea de la activitățile solicitante psihic, cel puțin o dată la o jumătate de oră, o oră. Cei care învață ar trebui să facă pauză de 10 minute o dată la o jumătate de oră. Plimbările în natură, în aer liber sunt eficiente pentru îmbunătățirea memoriei.
-
-
Ce este ambliopia. Simptomele care anunță o problemă de vedere gravă10.12.2025, 18:06
-
Deficit de zinc: cum îl recunoști, semne și cauze10.12.2025, 17:48
-
-
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
