Lecitina, ingredientul minune din bucătărie. Care este produsul alimentar în care se găsește și ce beneficii are asupra sănătății

Lecitina este esențială pentru sănătatea celulelor, este folosită și pentru prevenirea bolilor neuronale. Un aliment comun are cea mai mare concentrație de...
Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, însă unul o conține într-o cantitate importantă. Este vorba de gălbenușul de ou.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook care este importanța lecitinei pentru sănătate.
”Gălbenuș ca un soare cu lecitină atot-folositoare. Despre ou am spus mereu numai de bine, e un fel de esență de nutrienți inegalabilă ca valoare și bioeficiență. Că are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, cred că știați. Că satură cel mai tare pentru numai 80 calorii, probabil că și asta știați.
Însă ce nu știați cu siguranță, este cât de versatilă și multifuncțională este lecitina din gălbenușul de ouI greacă “lecitină” înseamnă fix gălbenuș de ou, deși lecitină găsim și în creier, semințe, oleaginoase și soia”, a explicat Mihaela Bilic.
Ce este lecitina
Nutriționistul explică ce este lecitina și care este rolul ei în alimentație.
”Ce este lecitina? Un fosfolipid, adică o grăsime cu fosfor. Ce face ea? În primul rând emulsionează lichide, adică face posibil amestecul stabil și omogen între două lichide care nu sunt miscibile (de ex ulei și apă). Fără lecitina din gălbenușul de ou n-ar exista maioneza.
Cum se întâmplă asta? Fosfolipidele sunt un fel de “mormoloci” cu un cap hidrofil (se leagă de apă) și două cozi lipofile (se leagă de grăsime). Când noi amestecăm de zor cu telul ca să facem maioneza, fosfolipidele se organizează într-o rețea/plasă cu capetele hidrofile la exterior și codițele lipofile la interior.
În ochiurile acestei plase sunt ținute picăturile de ulei și așa ia naștere maioneza - cea mai cunoscută emulsie”, a mai explicat Bilic.
Vezi și: Vârfuri despicate, cum le elimini fără să le tai. Trucurile bunicii
Lecitina, aplicații în gastronomie
Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.
Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.
”Însă lecitina mai știe să facă multe lucruri care au aplicații practice în gastronomie:
- agent de înmuiere - lecitina pusă în laptele praf sau în supa la plic asigură o încorporare ușoară a apei, astfel încât să fie evitată formarea de cocoloașe
- agent de omogenizare - pe același principiu ca mai sus, orice aluat sau cocă care conține lecitină se va amesteca mai bine, va fi uniform, fin
- agent de prospețime - pusă în pâine, lecitina păstrează apa și previne uscarea/învechirea miezului-agent antiaderent
- aluatul folosit în panificație, patiserie sau cofetărie nu se va lipi de tavă la copt, dacă conține lecitină (rol de lubrifiant)
Acum sunt sigură că știți toate secretele și întrebuințările lecitinei, astfel încât atunci când o vedeți ca ingredient într-un produs, să nu vă temeți de ea. Deși fiți siguri, pe plan industrial se folosește lecitină din soia, nu din gălbenuș de ou. Noroc că efectele sunt aceleași”, a mai subliniat Mihaela Bilic.
Beneficiile lecitinei pentru sănătate
Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.
Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.
Astfel, se recomandă odihnă suficientă, minim 7-8 ore pe noapte, dar și deconectarea de la activitățile solicitante psihic, cel puțin o dată la o jumătate de oră, o oră. Cei care învață ar trebui să facă pauză de 10 minute o dată la o jumătate de oră. Plimbările în natură, în aer liber sunt eficiente pentru îmbunătățirea memoriei.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".