Leguma care reduce riscul de cancer. Menține sănătatea inimii și a sistemului osos
Cu un conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale esențiale, această legumă a fost asociată cu reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului osos și sprijinirea...
Un grup de legume adesea subestimate, dar extrem de benefice pentru sănătatea noastră, sunt legumele crucifere. Această familie diversă de plante, care include varza, broccoli și varza de Bruxelles, oferă o gamă impresionantă de nutrienți esențiali. Deși pot varia în gust și textură, aceste legume împărtășesc o caracteristică comună: un conținut bogat de fibre, vitamine și minerale.
Cercetările sugerează că includerea lor în dieta noastră poate fi asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului osos, precum și susținerea sistemului imunitar.
Bok choy, leguma care reduce riscul de cancer
Bok choy, o legumă verde cruciferă, face parte din familia Brassica. Bok choy este originară din China, unde este consumată de mai bine de 1.500 de ani.
Pe lângă faptul că este crocantă și delicioasă, bok choy este plină de fibre, vitamine, minerale și alte nutrienți. Bok choy este plină de antioxidanți și alți compuși care ajută la promovarea unei sănătăți mai bune.
Studiile arată că legumele crucifere precum bok choy ajută la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. Este plină de compuși care luptă împotriva cancerului, cum ar fi vitaminele C și E, beta-carotenul, acidul folic și seleniul.
Vitamina C, vitamina E și beta-carotenul sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Seleniul poate contribui la încetinirea ratei de creștere a tumorilor. Bok choy este, de asemenea, plină de fibre, care mențin sănătatea sistemului digestiv și pot ajuta la prevenirea cancerului de colon, potrivit WebMD.
Combate inflamația
Bok choy este o sursă excelentă de flavonoidul quercetină. Quercetina poate ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o varietate de probleme de sănătate cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Scade riscul de boli de inimă

Bok choy - FOTO: Freepik@natashabreen
Bok choy poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă în câteva moduri. În primul rând, conține acid folic și vitamina B6. Acești nutrienți ajută la eliminarea homocisteinei din sânge. Prea multă homocisteină poate deteriora vasele de sânge, crescând riscul de probleme cardiace.
Studiile arată că dietele bogate în legume cu frunze verzi, inclusiv legume crucifere, au un risc mai scăzut global de a dezvolta boli de inimă. Leguma este, de asemenea, bogată în potasiu, magneziu și calciu, toate contribuind la reducerea tensiunii arteriale în mod natural. Reducerea tensiunii arteriale ridicate poate ajuta la scăderea riscului de probleme legate de inimă.
Promovează sănătatea oaselor
Bok choy este bogată în calciu, fosfor, fier, magneziu și vitamina K, toate esențiale pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.
Vezi și: Scăderile bruște de greutate, risc pentru sănătate. Cum pot fi explicate
Protejează sănătatea ochilor
Când vine vorba de sănătatea ochilor, prima legumă la care se gândesc mulți oameni sunt morcovii. Morcovii sunt bogați în beta-caroten, un nutrient care joacă un rol important în menținerea sănătății ochilor pe măsură ce îmbătrâniți și poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli oculare legate de vârstă.
Bok choy conține, de asemenea, o cantitate decentă de vitamina A și beta-caroten. O porție de 1 cană conține mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina A.
Îmbunătățește sănătatea imunitară
Seleniul din bok choy poate ajuta la contribuirea la un sistem imunitar sănătos, permițând corpului dvs. să lupte mai eficient împotriva bacteriilor și virusurilor.
Menține pielea sănătoasă
Bok choy conține vitamina C, un antioxidant cunoscut pentru combaterea radicalilor liberi. Aceasta poate ajuta la reducerea riscului de deteriorare a pielii cauzată de soare, fum și poluare. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol în producția naturală de colagen și poate ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine și ridurile.
Vezi și: Diferențele nutriționale dintre alimentele proaspete și cele congelate. Care sunt mai sănătoase
La ce să fii atent când consumi bok choy
Bok choy este bogat în vitamina K, conținând aproximativ o treime din aportul zilnic recomandat într-o singură porție de ceașcă. Vitamina K ajută la coagularea corectă a sângelui, ceea ce poate cauza complicații persoanelor care iau anticoagulante.
Leguma conține, de asemenea, salicilați, care sunt compuși legați de aspirină. Dacă sunteți sensibil la aspirină, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
