Leon Dănăilă, despre secretul longevității și sănătatea creierului: Acesta este! Joacă un rol esențial

Monika Baciu |
Data publicării:
leon danaila – FOTO: Freepik@Captură YouTube@a7tv@Freepik
leon danaila – FOTO: Freepik@Captură YouTube@a7tv@Freepik

Leon Dănăilă, medic specialist neurochirurg, explică ce activitate este responsabilă cu longevitatea. Medicul, la vârsta de 90 de ani, încă profesează ca neurochirurg.

Leon Dănăilă, medic specialist neurochirurg român, explică, pe pagina sa de Facebook, cum putem avea grijă de creierul nostru și care este secretul longevității. 

”Dragii mei, mă tot întrebați care este secretul longevității mele. Vi-l spun chiar acum! Deși am trecut de pragul de 90 de ani, încă profesez ca neurochirurg. Și asta nu pentru că sunt special, ci pentru că am un secret pe care vi-l voi dezvălui la final.

Când informațiile vin peste noi, e important să le cernem și să credem mai mult în puterea exemplului decât în vorbe goale. Voi știați că un organ de mărimea unui sâmbure de migdală este direct răspunzător pentru: reducerea stresului, frică de zbor, starea psihică, combaterea anxietății/depresiei și chiar de inteligență emoțională a fiecăruia dintre noi?”, spune prof. univ. dr. Leon Dănăilă, medic specialist neurochirurg, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Alimentele care reduc tensiunea arterială. Ameliorează stresul și induc o stare de liniște. Oferă protecție inimii

Amigdala, centrul de comandă al creierului

”Veți spune că este creierul, normal. Doar că aș vrea să vă vorbesc despre ceva ce se vorbește destul de rar și anume: centrul de comandă al emoțiilor noastre - Amigdala.

Acest mic nucleu în adâncul creierului nostru, joacă un rol esențial în modularea emoțiilor și a reacțiilor la stres. Este centrul care ne ajută să procesăm și să interpretăm emoțiile, influențând decisiv reacțiile noastre emoționale și comportamentale.

De asemenea, amigdala este profund implicată în procesul de neuroplasticitate, capacitatea creierului de a se remodela și adapta în răspuns la experiențe noi”, a mai explicat Leon Dănăilă. 

Vezi și: Cancerul pulmonar, boala oncologică fără simptome în fazele inițiale. Daniela Nica: Fumătorii au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta un neoplasm pulmonar

Cititul menține sănătatea creierului

Cititul vă permite să vă destresați prin deconectare și evadare. Într-un studiu, s-a constatat că cititul este la fel de eficient ca și yoga și umorul în reducerea sentimentelor subiective de stres pe o perioadă de 30 de minute, precum și în măsurătorile obiective ale tensiunii arteriale sistolice (TAS), diastolice (TAD) și frecvenței cardiace (FC).

Acest lucru înseamnă că cititul afectează pozitiv atât sănătatea fizică, cât și cea psihologică. Notați că o carte tipărită sau un cititor de cărți electronice dedicat este cea mai bună modalitate de a face acest lucru, dar dacă utilizați o tabletă, telefon sau computer pentru a citi, închideți alte programe și opriți notificările. Distragerile și întreruperile interferă cu proprietățile de gestionare a stresului ale cititului, potrivit Psychology Today.

Într-un studiu longitudinal al persoanelor cu vârsta de 64 de ani sau mai mult, cei care citeau cel puțin o dată pe săptămână aveau mai puține șanse să experimenteze declin cognitiv în comparație cu cei care nu citeau.

Acest efect se menține și în rândul celor care au ajuns în vârstă de 80 de ani. Un alt studiu a constatat că activitățile precum cititul protejează cogniția în rândul celor cu vârsta peste 80 de ani.

”Cititul, ca activitate intelectuală stimulatoare, nu numai că îmbogățește mintea, dar joacă și un rol crucial în susținerea acestei neuroplasticității. Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată.

Așadar, dragilor, acesta este marele meu secret: cititul. Și nu doar al meu. Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de peste 90 de ani încă își păstrează sănătatea mintală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi.

Acesta este secretul meu, dar și al lor. Și cu riscul de a mă repeta, sunt multe persoane care vând iluzii, alegeți cu grijă de la cine învățați, pentru că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care îți dovedește prin puterea exemplului”, a mai explicat prof. univ. dr Leon Dănăilă, medic specialist neurochirurgie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel