Restul alimentar care are proprietăți de conservare. Cum se folosește

Un rest alimentar, coaja unui fruct, v-ar putea ajuta să păstrați alimentele proaspete pentru mai mult timp.
Restul alimentar care are proprietăți de conservare. Coaja de portocală v-ar putea ajuta să păstrați alimentele proaspete mai mult timp.
Ar putea fi o simplă coajă de citrice cheia pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp? Cercetătorii din Brazilia investighează acest aspect, pe fondul preocupărilor tot mai mari legate de acumularea de deșeuri de plastic nedegradabile.
Oamenii de știință de la Școala de Inginerie Chimică a Universității de Stat din Campinas și de la Institutul de Tehnologie Alimentară din São Paulo au dezvoltat o peliculă realizată din limonen, care se găsește în cojile de citrice, și chitosan, o substanță derivată din exoscheletele crustaceelor.
”Ne-am concentrat asupra limonenei deoarece Brazilia este unul dintre cei mai mari producători de portocale din lume, dacă nu chiar cel mai mare, iar São Paulo este principalul stat producător de portocale”, a declarat Roniérik Pioli Vieira, autorul studiului și profesor la FEQ-UNICAMP, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.
Cu toate acestea, în ciuda proprietăților antioxidante și antimicrobiene promițătoare ale limonenei, volatilitatea sa reprezintă o provocare pentru aplicațiile de ambalare a alimentelor. Abordând această limitare, echipa a apelat la un derivat al limonenei, poli(limonene), cunoscut pentru stabilitatea sa.
Vezi și:
Cum funcționează coaja de portocală ca și conservant
”Pentru a rezolva această problemă, am venit cu ideea de a folosi un derivat al limonenei numit poli(limonene), care nu este volatil sau deosebit de instabil”, explică Vieira. Chitosanul a fost ales ca material de bază datorită originii sale naturale și proprietăților sale protectoare. Cercetătorii au presupus că această combinație va duce la obținerea unei pelicule cu caracteristici bioactive superioare.
Testele de laborator au presupus compararea unor proporții diferite de limonen și poli(limonen) amestecate cu chitosan, având în vedere incompatibilitatea lor inerentă. Echipa a recurs la polimerizare, folosind un compus polar, pentru a spori coeziunea amestecului. Analiza filmelor rezultate a evidențiat rezultate favorabile.
”Filmele cu aditivul de poli(limonen) le-au depășit pe cele cu limonen, în special în ceea ce privește activitatea antioxidantă, care a fost de aproximativ două ori mai puternică”, relatează Vieira.
Pe lângă puternica sa capacitate antioxidantă, materialul a arătat, de asemenea, potențial ca blocant al radiațiilor ultraviolete. În ciuda rezultatelor promițătoare, aceste filme nu sunt pregătite pentru piața comercială. Rămân provocări în ceea ce privește scalarea producției de plastic pe bază de chitosan și optimizarea procesului de producție a poli(limonenei).
”Grupul nostru lucrează la acest lucru. Încercăm să demonstrăm multifuncționalitatea acestui aditiv, ale cărui origini sunt regenerabile”, conchide Vieira, adăugând că explorează, de asemenea, aplicațiile poli(limonene) în alte domenii, cum ar fi biomedicina.
Coaja de portocală poate fi folosită ca conservant natural în anumite situații, în special în preparatele alimentare casnice. Coaja de portocală conține uleiuri esențiale și substanțe cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante, care pot ajuta la conservarea alimentelor și la prevenirea dezvoltării microorganismelor dăunătoare.
Vezi și: Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. Când sunt recomandateÎmbătrânirea: descoperirea revoluționară care poate încetini acest proces. O afecțiune comună, vinovată de degradarea celulelor
Cum se poate utiliza coaja de portocală
Iată cum poți utiliza coaja de portocală ca și conservant în câteva situații:
Deshidratare: Poți deshidrata coaja de portocală și apoi să o mărunțești pentru a obține pulbere de coajă de portocală uscată. Această pulbere poate fi adăugată în mixuri pentru prăjituri, în conserve de fructe sau în alte alimente uscate pentru a le oferi un gust deosebit și pentru a le ajuta să se păstreze mai bine.
Conserve de fructe: Dacă faci conserve de fructe acasă, poți adăuga câteva bucăți subțiri de coajă de portocală în borcane pentru a le da un gust subtil de portocală și pentru a ajuta la conservarea fructelor.
Este important să menționăm că utilizarea coajei de portocală ca și conservant este mai potrivită pentru preparatele alimentare casnice și pentru utilizarea la scară mică. Pentru producția comercială de alimente, ar trebui să se respecte regulile și reglementările privind siguranța alimentară și utilizarea conservanților aprobați.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.