Cu ce poți înlocui ouăle. Lichidul la care nu te-ai fi gândit vreodată. O alegere excelentă dacă ai alergie la ouă

Aceasta este o alegere excelentă pentru vegetarieni sau persoanele alergice la ouă. Este un lichid surprinzător care are și beneficii.
Apa de năut este o alternativă la ouă. Unele persoane folosesc și apa de la soia sau de la alte leguminoase cu gust neutru. Nu doar că este o alternativă sănătoasă la ouă, dar este și potrivită pentru vegani.
Aquafaba, adică apa de năut, a fost descoperită întâmplător și a avut un impact semnificativ în comunitatea vegană.
Apa de năut, beneficii
Albușurile de ou sunt sănătoase pentru cei care doresc să le consume, dar aquafaba este o alternativă excelentă pentru vegani sau persoanele cu alergie la ouă.
Năutul este sănătos și unele dintre substanțele nutritive se transferă în apa din el. Proteinele și fibrele nu se transferă, dar puteți beneficia de cantități mici de:
- Vitamine din complexul B
- Acid folic
- Fier
- Fosfor
- Grăsimi sănătoase, precum acizii linoleic și oleic, potrivit WebMD.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce ravagii se petrec în organism. Câte mese sunt indicate
Cum să gătești cu apa de năut
Apa de năut - FOTO: Freepik@chandlervid85
Fără o înlocuire adecvată pentru albușurile de ou, persoanele care urmează o dietă vegană nu ar putea pregăti rețete care cer ouă. Gătitul cu aquafaba este ușor de făcut. Deoarece se comportă ca albușul de ou, poate fi folosită în anumite feluri de mâncare, inclusiv:
- Bezele
- Creme
Vezi și: Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer. Ucide un român pe oră
Apa de năut, ce gust are
Apa de năut poate mirosi a fasole. Cu toate acestea, după ce este amestecată în rețetă, mirosul și gustul se atenuează, lăsând o aromă mai neutră. Dacă folosiți un alt tip de boabe sau dacă năutul este sărat, rezultatele pot fi diferite.
Scurgeți conserva de năut într-un castron. Dacă arată mai apoasă decât albușurile de ou, o puteți reduce la o textură mai groasă pe aragaz. Fierbeți lichidul la foc mediu-scăzut până când devine mai aproape de consistența albușurilor de ou. Lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l folosi.
Apa de năut nu trebuie refrigerată înainte de utilizare. Puteți folosi trei linguri de apă de năut pentru un ou mare sau două linguri pentru un albuș de ou mare.
Dacă rețeta cere doar albușuri de ou, puteți adăuga aquafaba la rețetă. Dacă rețeta cere albușuri bătute, măsurați cantitatea de lichid de care aveți nevoie pentru numărul de ouă din rețetă. Dacă rețeta cere cremă de tartar, o puteți adăuga înainte de bătut.
Apoi urmați acești pași:
Bateți la viteză redusă timp de un minut. Lichidul ar trebui să înceapă să facă spumă. După trei sau patru minute, se va îngroșa. Crescând viteza mixerului la medie. După cinci sau șase minute, ar trebui să vedeți vârfuri moi când ridicați mixerul. După șapte până la zece minute, vârfurile vor fi mai rigide, deși nu vor arăta exact ca albușurile de ou bătute. Acum puteți încorpora aquafaba bătută în celelalte ingrediente.
Vezi și: Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Apa de năut, beneficii
Dacă utilizați aquafaba ca înlocuitor vegan al ouălor, există câteva aspecte importante de luat în considerare despre sănătatea dietei dvs. În timp ce vegetarienii nu consumă carne, veganele nu consumă niciun produs animal. Acest lucru include:
- Ouă
- Lapte
- Iaurt
- Brânză
- Miere
- Fructe de mare
Din cauza acestor limitări, persoanele care adoptă o dietă vegană caută adesea alternative la produsele animale tradiționale. Dieta vegană tinde să fie sănătoasă, dar există unele nutrienți care pot lipsi. Dacă urmați o dietă vegană, asigurați-vă că obțineți suficienți din următorii nutrienți:
- Vitamina B12 este importantă pentru metabolismul, inima, nervii și mușchii dvs. Luați un supliment dacă vitamina B12 nu se găsește în alimentele pe care le consumați.
- Calciul este cheia pentru oase puternice și sănătate dentară. Puteți obține calciu din cereale fortificate și alternative la lapte.
- Fierul este important pentru metabolismul și sănătatea inimii. Asigurați-vă că consumați suficiente cereale integrale fortificate, fasole, linte și spanac.
- Acizii grași omega-3 sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Consumați cantități suficiente de semințe de in, semințe de chia și nuci.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.