De ce cafeaua te deranjează la stomac. Ce trebuie să schimbi dacă vrei să mai bei cafea. Cum influențează cafeaua digestia
De ce cafeaua te deranjează la stomac. Află care sunt compușii responsabili pentru aciditatea crescută și senzația de arsură la stomac.
Cafeaua este o băutură foarte apreciată, cunoscută pentru capacitatea sa de a-ți îmbunătății concentrarea și de a-ți crește nivelul de energie.
De fapt, mulți oameni depind de ceașca lor zilnică de cafea chiar când se trezesc pentru a-și începe ziua cu dreptul.
Pe lângă efectele sale energizante, cafeaua a fost asociată cu o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate.
Cafeaua este bogată în antioxidanți și multe studii arată că este bună pentru sănătate.
Cu toate acestea, consumul excesiv de cofeină este legat de efecte adverse precum anxietate, tulburări de somn, palpitații cardiace și neliniște.
Consumul a 400-600 mg/zi de cofeină nu este, în general, asociat cu efecte adverse la majoritatea oamenilor. Aceasta reprezintă aproximativ 6 mg/kg de greutate corporală, sau 4-6 cești medii de cafea pe zi.
Acestea fiind spuse, cofeina afectează fiecare persoană în mod diferit.
Iată compușii care îți pot deranja stomacul:
Cofeina
Cafeaua conține cofeină, un stimulent natural care ajută la menținerea vigilenței. Există aproximativ 95 mg de cofeină într-o ceașcă de cafea de 240 ml.
Cofeina este un stimulent puternic pentru minte, dar studiile indică faptul că aceasta poate face, de asemenea, ca tractul digestiv să se contracte mai frecvent.
Conform unui studiu, cofeina stimulează colonul cu 60% mai mult decât apa și cu 23% mai mult decât cafeaua decofeinizată. Astfel cofeina îți stimulează destul de mult intestinul inferior.
În plus, unele studii indică faptul că aceasta poate crește formarea de acid gastric, ceea ce ar putea deranja o persoană cu un stomac deosebit de sensibil.
Vezi și: De ce să renunți la diete. Cum știi când îți e foame și ce înseamnă mâncatul intuitiv
Acizii din cafea
Studiile au indicat faptul că acizii din cafea pot fi, de asemenea, implicați în problemele gastrointestinale, deși înainte cofeina era considerată principala cauză a acestei afecțiuni.
S-a demonstrat că numeroși acizi incluși în cafea, inclusiv N-alcanoil-5-hidroxitriptamida și acidul clorogenic, sporesc producția de acid gastric. Pentru ca alimentele să treacă prin stomac, acidul gastric ajută la descompunerea lor, potrivit Healthline.
Cu toate acestea, există dovezi contradictorii și nicio legătură semnificativă între cafea și agravarea simptomelor arsurii la stomac, în ciuda unor rapoarte venite de la persoane cu un stomac sensibil.
Ingrediente suplimentare
Uneori, stomacul deranjat nu este cauzat de cafea.
În realitate, majoritatea oamenilor adaugă lapte, smântână, îndulcitori sau zahăr în cafea, ceea ce poate deranja stomacul.
De exemplu, lactoza, un zahăr care se găsește în lapte, este absorbită în mod necorespunzător de aproximativ 65% dintre persoanele din întreaga lume, ceea ce poate duce la simptome precum diaree, crampe în stomac sau balonare la scurt timp după ce consumă produse lactate.
Citește și: Medicamentul banal pentru răceli sau infecții, nociv pentru sănătate. Anca Crupariu: Efect dramatic
Poți să ai tulburări de stomac de la cafeaua decofeinizată?
Uneori, consumul de cafea decofeinizată va ajuta la calmarea stomacului deranjat.
Acest lucru este valabil mai ales dacă principala cauză a problemelor tale digestive o reprezintă cofeina.
Cu toate acestea, cafeaua decofeinizată conține totuși acizi de cafea, cum ar fi N-alcanoil-5-hidroxitriptamida și acidul clorogenic, care au fost conectați cu o creștere a producției de acid gastric și la contracții ale tractului gastrointestinal.
Mai mult, cei care sunt sensibili la lapte, smântână, zahăr sau îndulcitori pot avea probleme cu stomacul dacă adaugă aceste ingrediente în cafeaua lor decofeinizată.
Sfaturi pentru a evita un stomac deranjat
Dacă descoperi că băuturile cofeinizate îți provoacă greață, există câteva modalități de a diminua efectele acesteia și de a te bucura în continuare de o ceașcă de cafea.
Pentru început, dacă bei cafeaua încet, în doze mici, s-ar putea să fie mai ușor pentru stomacul tău.
În plus, încearcă să eviți să consumi cafea atunci când îți este foame. Cafeaua este considerată acidă, așa că dacă o bei la masă poate facilita o digestie mai bună.
În ciuda miturilor persistente, puține dovezi științifice sugerează că este dăunător să o bei pe stomacul gol. Mai degrabă, probabil că are aceleași efecte asupra organismului tău indiferent de modul în care îl consumi.
Cu toate acestea, dacă întâmpini probleme digestive atunci când bei cafea pe stomacul gol, încearcă să o consumi în schimb cu mâncare. Dacă observi o îmbunătățire, ar fi mai bine să îți ajustezi rutina în consecință.
Iată alte câteva strategii pentru a reduce aciditatea cafelei:
- Alege o prăjire mai închisă la culoare. Acestea au, de obicei, mai puțină aciditate decât cele mai deschise, deoarece un studiu a demnostrat că boabele de cafea prăjite pentru perioade mai lungi de timp și la temperaturi mai ridicate aveau mai puțină aciditate .
- Încearcă să bei cafeaua care a fost preparată la rece. Studiile indică faptul că o ceașcă de cafea preparată la rece are o aciditate mai mică decât cea preparată la cald.
- Optează pentru boabe de cafea mai mari. Potrivit unui studiu, măcinarea mai mică a cafelei poate permite extragerea mai multor acizi în timpul preparării cafelei. Acest lucru sugerează că boabele de cafea mai mari ar putea avea o aciditate mai mică.
- În plus, ia în considerare utilizarea unui înlocuitor de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia sau de migdale, dacă preferi lapte în cafea, dar ești intolerant la lactoză sau consideri că laptele îți deranjează stomacul.
Ca rezumat, cafeaua conține o serie de substanțe care pot provoca dureri de stomac.
Cofeina, acizii cafelei și, frecvent, alți aditivi precum laptele, smântâna, zahărul și îndulcitorii sunt incluși în această categorie. Mai multe dintre aceste substanțe, în afară de cofeină, se găsesc și în cafeaua decofeinizată.
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua efectele neplăcute ale cafelei, dacă observi că aceasta îți deranjează stomacul. Printre acestea se numără alegerea unei cafele prăjite cu mai puțină aciditate, consumarea acesteia cu alimente, trecerea de la laptele obișnuit la cel de soia sau de migdale și reducerea cantității de aditivi.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
