Dovleacul: 6 beneficii ale dovleacului, vedeta toamnei

Dovleacul, alimentul specific al toamnei, deține proprietăți nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate.
Deși este considerat în mod obișnuit o legumă, dovleacul este, din punct de vedere științific, un fruct, deoarece conține semințe. Acestea fiind spuse, din punct de vedere nutrițional este mai asemănător cu legumele decât cu fructele. Dovleacul este considerat un superaliment, un titlu rezervat de obicei alimentelor naturale care sunt deosebit de bogate în nutrienți, fiind în același timp, în general, sărace în calorii.
În ciuda faptului că dovleacul se găsește adesea în dulciuri și deserturi, de fapt nu este foarte dulce, ceea ce îl face un ingredient perfect pentru gustări. Înainte de a te apuca de dovleac, iată câteva dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale consumului de dovleac:
1. Protejează ochii
"Dovleacul este bogat în vitamina A, care este foarte bună pentru vedere și pentru întărirea sistemului imunitar", a declarat dieticianul Julia Zumpano. Doar o singură porție (aproximativ 240 de grame) de dovleac poate furniza peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
De asemenea, acesta conține luteină și zeaxantină, compuși care vă protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă și de cataractă.
2. Este benefic pentru inimă
"Dovleacul este bogat în potasiu, care este un ingredient cheie pentru sănătatea inimii", spune Zumpano. Aproximativ 240 de grame de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Și are, de asemenea, vitamina C, fibre și antioxidanți sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
3. Stimulează sistemul imunitar
O porție de dovleac furnizează 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un stimulent imunitar care ajută la reducerea deteriorării celulelor de către radicalii liberi (molecule instabile care se pot lega de celulele tale). De asemenea, dovleacul are și alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E și fier.
4. Conține carotenoizi care luptă împotriva cancerului
"Carotenoizii sunt pigmenți vegetali produși de plante galbene, portocalii și roșii, cum ar fi dovleceii, morcovii, dovleceii și roșiile", explică Zumpano. Carotenoizii combat efectele radicalilor liberi din organism, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
5. Menține senzația de sațietate
Dacă te preocupă meținerea greutății, dovleacul este o alegere bună. "Conține doar 50 de calorii pe cană și este și sățios", notează Zumpano. Aceeași porție oferă, de asemenea, trei grame de fibre, ceea ce vă poate menține mai mult timp senzația de sațietate.
6. Conține semințe sănătoase
După ce separați semințele de pulpa dovleacului, le puteți curăța, condimenta și prăji pentru o gustare hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac includ un risc redus de cancer, îmbunătățirea sănătății intestinelor și a prostatei și un risc mai mic de boli de inimă.
"Sunt o gustare gustoasă, plină de proteine", spune Zumpano. Adăugați-le la o salată, fulgi de ovăz, granola de casă sau peste iaurt pentru un pic de crocant.
Cum să incluzi dovleacul în dieta ta
Dacă în mod obișnuit v-ați gândit la dovleac ca la un răsfăț de sezon, este timpul să vă regândiți. De ce să rezervați dovleacul doar pentru plăcinte și pentru cafeaua cu lapte de sezon, când există atât de multe moduri delicioase și sănătoase de a-l consuma pe tot parcursul anului?
Zumpano împărtășește câteva dintre recomandările ei preferate pentru a lucra dovleac în repertoriul dvs. obișnuit.
1. Prăjiți dovleacul la cuptor pentru o garnitură.
2. Amestecați piureul de dovleac sau conservele de dovleac în supe sau sosuri (chiar și în sosul de roșii) pentru a le îngroșa.
3. Înlocuiți grăsimea sau uleiul în pâine, brioșe și clătite cu dovleac
4. Adăugați dovleac în iaurtul simplu sau de vanilie cu puțin condiment de dovleac și doar un strop de miere.
5. Amestecați dovleacul într-un smoothie sau transformați-l într-o budincă sănătoasă.
Latte-urile condimentate cu dovleac pot fi subiectul a nenumărate dezbateri sociale, dar există multe motive să ne bucurăm de acest fruct de toamnă pe tot parcursul anului. Deși dovleceii proaspeți nu sunt în sezon până în toamnă, dovleacul conservat face ca acesta să fie ușor de procurat, ca să nu mai spunem că este delicios și sănătos de consumat pe tot parcursul anului.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.