Extractul de coajă de portocală: o soluție inovatoare pentru sănătatea cardiovasculară. Modul în care microbiomul influențează riscul de boli cardiovasculare

O nouă cercetare evidențiază legătura dintre sănătatea inimii și compușii din coaja de portocală.
Cercetările au arătat că un microbiom intestinal sănătos și anumite alimente sunt legate de o mai bună sănătate cardiovasculară. Un studiu recent de la Universitatea din Florida a constatat că un extract din coaja de portocală poate îmbunătăți sănătatea inimii la șoarecii masculi.
Studii anterioare au legat un microbiom intestinal sănătos de metabolismul colesterolului, care ar putea juca un rol în bolile de inimă. Consumul anumitor alimente, cum ar fi afinele, legumele, semințele de chia și verdețurile cu frunze, a fost, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a descoperit că un extract din coaja de portocală poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Bacteriile intestinale
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că bacteriile intestinale produc N-oxid de trimetilamină (TMAO), un compus organic, care poate ajuta la prezicerea viitoarelor boli cardiovasculare.
TMAO este produs atunci când bacteriile intestinale se hrănesc cu nutrienți și alimente precum carnea roșie și produsele lactate. Studii anterioare au asociat TMAO cu un risc crescut de afecțiuni cardiace precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, accidentul vascular cerebral, boala cronică de rinichi și cancerul colorectal.
Studiul urmărește să înțeleagă potențialele beneficii pentru sănătate ale TMAO în predicția bolilor cardiovasculare.
Cojile de portocală și sănătatea inimii
Cercetătorii au descoperit că extractele de coajă de portocală pot ajuta la reducerea cantității de TMAO creată în microbiomul intestinal. Extractele conțin substanțe chimice care pot inhiba producția de substanțe chimice dăunătoare care pot dăuna sistemului cardiovascular.
Cojile de portocale, care sunt folosite în principal pentru a face suc de portocale, sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, potasiu și fibre, care sunt legate de un risc redus de boli de inimă. Studiul, care a constatat că extractul din coji de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii, face parte dintr-un efort mai amplu de reducere a deșeurilor rezultate din procesul de fabricare a sucului.
Foto: Freepik
Extractul din coajă de portocală
Oamenii de știință au dezvoltat două tipuri de extracte din coajă de portocală - unul cu o fracțiune polară și celălalt cu o fracțiune nepolară. S-a constatat că extractul cu fracțiune nepolară a oprit producția de trimetilamină (TMAO) la 10 șoareci masculi, în timp ce extractul cu fracțiune polară conținea un compus numit feruloylputrescine care a inhibat semnificativ enzima responsabilă de producerea de trimetilamină (TMA).
Cercetătorii lucrează la testarea dacă aceste beneficii pentru sănătate din coaja de portocală ar putea fi identificate în citrice și în sucuri, precum și la modul în care se pot crește acești compuși în produsele din citrice. Cercetătorii lucrează, de asemenea, la identificarea acestor compuși în alte fructe și sucuri de citrice și la sporirea prezenței lor în produsele din citrice.
Importanța microbiomului în sănătatea generală
Un studiu realizat de Cheng-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat și director medical al Programului structural pentru inimă de la MemorialCare Saddleback Medical Center din Laguna Hills, subliniază importanța înțelegerii modului în care microbiomul nostru intestinal procesează alimentele pentru a produce compuși și produse care ar putea afecta sănătatea umană. Se înțelege din ce în ce mai mult că microbiomul joacă un rol major în sănătatea umană, inclusiv în sănătatea cardiovasculară.
Înțelegerea interacțiunii dintre microbiom și alimente ar putea duce la o mai bună înțelegere a alimentelor care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și la progrese terapeutice bazate pe aceste descoperiri care ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. Monique Richard, dietetician nutriționist autorizat, susține, de asemenea, beneficiile încorporării mai multor fructe și legume în alimentație.
Citricele sunt bogate în antioxidanți, polifenoli, vitamina C, potasiu și alte vitamine din complexul B, în timp ce compușii specifici cojii, pulpei și fructului în sine oferă proprietăți benefice pentru sănătatea intestinală, sprijinind potențial sănătatea inimii.
Portocalele și coaja de portocală oferă, de asemenea, fibre, care reprezintă o sursă de hrană prebiotică pentru bacteriile benefice din intestin, care hrănesc sistemele organismului și ajută la eliminarea componentelor mai puțin benefice și a deșeurilor.
Alte utilizări pentru cojile de portocală
Dieteticianul avertizează că extractul și sucul de coajă de portocală pot interacționa cu medicamentele cardiovasculare, cum ar fi statinele, antibioticele, antiparazitarele și beta-blocantele. Cojile de portocale sunt amare, bogate în reziduuri de pesticide și nu sunt ușor digerabile, provocând balonare, crampe și tulburări gastrointestinale.
Monique Richard îi încurajează pe cititori să folosească coji de portocale organice, spălate temeinic, la gătit, ceaiuri și aromaterapie. De asemenea, ele pot fi folosite ca plăcere senzorială în băi, masaje și îngrijirea pielii. Cu toate acestea, ar trebui evitate, deoarece pot provoca tulburări gastrointestinale.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.