Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară

Păducelul este plin de antioxidanți și de beneficii pentru sănătate. Este de mare ajutor pentru inimă și digestie.
Păducelul, parte din familia Rosaceae, este un arbust de 2-5 metri, originar din regiunile temperate ale Europei, Americii de nord și din nordul Asiei. Fructele păducelului sunt de culoare roșie. nu prezintă miros, iar gustul este unul dulceag și mucilaginos.
Sute de ani, oamenii au folosit fructele de păducel, dar și frunzele și florile ca remediii naturiste pentru problemele digestive, problemele de inimă sau chiar hipertensinea arterială. În Franța, infuziile de păducel sunt cunoscute sub denumirea de ”laptele bătrânilor”, acestora recomandându-se să bea cel puțin un ceai pe zi, pentru a li se prelungi viața, se arată în lucrarea Plante Medicinale de la A la Z.
De altfel, în medicina populară europeană, păducelul, sub diferire forme, este indicat în peste 50 de afecțiuni, în special cardiace sau nervoase.
Păducelul are multiple beneficii pentru sănătate. Produsul vegetal se folosește frecvent sub formă de infuzie și extracte hidroalcoolice. Infuzia se prepară cu 1-1,5 g de produs la 150 ml de apă la fierbere, după 15 minute se filtrează, iar ”cura” trebuie să fie de 3-4 căni de infuzie pe zi, timp de câteva săptămâni.
Păducelul și antioxidanții
Fructele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, un puternic antioxidant care ajută în neutralizarea radicalilor liberi.
Polifenolii sunt asociați cu o mulțime de beneficii ca urmare a acțiunii lor antioxidante, inclusiv scăderea riscului de anumite cancere, a riscului de diabet zaharat de tip 2, astm, anumite infecții, probleme ale inimii, îmbătrânirea prematură a pielii.
Vezi și: Riscurile automedicației și nerespectarea recomandărilor. Drăgănescu: Ajungem rapid în zona de toxic
Păducelul, proprietăți antiinflamatorii
Fructele de păducel pot avea proprietăți antiinflamatorii care ar putea să vă îmbunătățească sănătatea.
Cercetările au descoperit că inflamația cronică este legată de multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, astmul și anumite tipuri de cancer, arată Healthline.
Într-un studiu efectuat pe șoareci cu afecțiuni hepatice, extractul de fructe de păducel a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori, ceea ce a dus la reducerea inflamației și leziunilor hepatice.
Păducelul scade tensiunea arterială
În medicina tradițională chineză, păducelul este unul dintre cele mai recomandate alimente care ajută în scăderea tensiunii arteriale.
Studiile pe animale au arătat că păducelul se comportă asemenea unui vasodilatator, adică relaxează mușchii vaselor de sânge, având ca efect scăderea tensiunii arteriale.
Într-un studiu realizat în 2006, cercetătorii au administrat unui grup de 79 de persoane, cu diabet de tip 2 și hipertensiune, 1200 mg de extract de păducel timp de 16 săptămâni. Cei care au primit extractul au înregistrat o îmbunătățire a tensiunii arteriale comparativ cu persoanele care au primit placebo.
Păducelul reduce nivelul de colesterol
Unele studii au indicat că extractul de păducel poate îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge datorită conținutului de flavonoizi și pectină. Aceasta din urmă este un tip de fibră implicată în metabolismul colesterolului.
Dezechilibrul nivelului de colesterol din sânge, în special trigliceridele crescute și un nivel scăzut al colesterolului bun, joacă un rol important în ateroscleroza, plăcile de grăsime care se depun pe interiorul vaselor de sânge și care duc la creșterea tensiunii și la probleme ale inimii, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral.
Păducelul, ajutor pentru digestie
Fructele de păducel și extractul de păducel au fost folosite timp de secole pentru tratarea problemelor digestive, în special indigestia și durerile stomacale.
Fructele conțin fibre, care s-au dovedit a fi de ajutor în digestie, prin reducerea constipației și proprietățile prebiotice.
Prebioticele sunt alimente care hrănesc și promovează bacteriile intestinale sănătoase, care sunt vitale pentru menținerea unei digestii sănătoase.
Un studiu observațional pe persoane cu digestie lentă a constatat că fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumat de persoane a fost asociat cu o scădere de 30 de minute a timpului dintre scaune.
În plus, cercetările efectuate pe rozătoare sugerează că compușii din fructele de păducel ar putea spori producția și activitatea enzimelor digestive - și anume a celor necesare pentru digestia alimentelor grase și bogate în proteine.
Păducelul, proprietăți anti-îmbătrânire
Fructele de păducel pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzate de degradarea colagenului din cauza expunerii excesive la soare sau la razele ultraviolete.
Păducelul, posibilă terapie pentru anxietate
Oamenii de știință au investigat păducelul ca o potențială terapie nouă pentru tulburările de anxietate.
Păducelul pare să aibă puține efecte secundare în comparație cu medicamentele tradiționale împotriva anxietății.
Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii de știință continuă să îl cerceteze ca un potențial tratament pentru tulburările sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea și depresia.
Păducelul, tratament al insuficienței cardiace
Fructele de păducel sunt cunoscute pentru utilizarea lor în contexte tradiționale în tratarea insuficienței cardiace, alături de alte medicamente tradiționale.
Mai multe studii au arătat că fructele de păducel pot avea efecte benefice fără efecte adverse severe la persoanele cu insuficiență cardiacă.
De asemenea, studiile au indicat îmbunătățiri ale funcțiilor inimii și a simptomelor insuficienței cardiace, cum ar fi respirația scurtă și oboseala.
Cercetările au sugerat că flavonoizii din păducel ar fi responsabili cu aceste efecte benefice.
Păducelul, ușor de introdus în dietă
Păducelul se poate consuma și în tarte, dar și în gustări, însă sâmburii trebuie evitați, deoarece conțin toxina similară sâmburilor de mere sau de pere.
De asemenea, se poate face dulceață, vin sau oțet, însă forma cea mai ușoară de consum este cea de ceai.
Deși este un produs sigur,în general, în cazul femeilor însărcinate și al copiilor este indicat să vorbiți în prealabil cu un medic.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.