EXCLUSIV Pericolul din sare. Anca Hâncu: Sunt persoane care adaugă sare fără ca măcar să guste mâncarea
Sarea, zahărul și grăsimile s-au transformat în adevărate amenințări pentru sănătate.
În aproape orice fel de mâncare, românii mai adaugă puțină sare, pentru că „îi dă gust”.
„Sunt persoane care își adaugă din solniță sare fără ca măcar să guste mâncarea respectivă întâi”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.
Cât de sănătoasă e, de fapt, sarea pentru sănătate?
„Știți cât este consumul mediu de sare în România? Între 12 și 18 grame pe zi, în funcție de regiunea geografică. Mai mult se consumă în Transilvania. Știți care este recomandarea diabetologilor, cardiologilor, nutriționiștilor și așa mai departe? Sub cinci grame pe zi!”, a spus Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC Medical și DC News.
„Condimentați mâncarea folosind altceva decât sare”, a spus nutriționistul Anca Hâncu, dând și câteva alternative: „Există pătrunjel, mărar, boia, usturoi, ceapă. Eu ele putem da gust altfel mâncării.”
Nutriționistul Anca Hâncu: Ardeiul roșu, doza perfectă de vitamina C pentru un bărbat. Pentru o femeie este diferit
Medicul nutriționist Anca Hâncu a spus cum ne putem lua necesarul de vitamine și minerale din alimente.
„Vitaminele sunt hidrosolubile și liposolubile. Care este diferența? Cele liposolubile, A, D, K, pot fi depozitate în organism. Și după două sau trei luni pot fi folosite. Cele hidrosolubile se elimină zilnic prin urină și nu pot fi depozitate. Prin urmare, în fiecare zi, noi trebuie să luăm vitamina C. De unde? Nu din pastile. Avem legume! De exemplu, luăm 95 de grame de vitamina C dintr-un ardei roșu pe care îl putem mânca de dimineață - doza de vitamina C pentru un bărbat. O portocală ne aduce doza pentru o femeie. Vitamina C reface și alți antioxidanți, de aceea este importantă”, a spus Anca Hâncu. De asemenea, potrivit specialistului, vitamina C elimină radicalii liberi, stimulează imunitatea, are rol în absorbția colagenului.
„Vitamina A se găsește în surse vegetale și animale. Are rol în vedere, în imunitate și creșterea celulară. Sursele sunt morcovii, caisele, mango, spanacul”, a zis specialistul. „Când apar stări de oboseală, ne gândim la probleme cu vitamina B”, a mai spus, la Antena 1, Anca Hâncu.
-
Când trebuie să iei medicamente: înainte, în timpul sau după mese14.12.2025, 16:59
-
Uleiul care te îngrașă14.12.2025, 15:04
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
