Rodia, fructul bogat în antioxidanți, fibre și minerale. Menține sănătatea creierului, inimii și reduce formarea pietrelor la rinichi

Rodia are un conținut ridicat de fibre și minerale. Menține sănătatea creierului și a inimii. Iată ce beneficii au rodiile.
Rodia este săracă în calorii și grăsimi, dar bogată în fibre, vitamine și minerale.
Rodiile conțin antioxidanţi, care mențin sănătatea inimii, sănătatea urinara, rezistenta, și nu numai. Rodiile sunt fructe rotunde, roșii. Ele prezintă o parte interioară albă, care este ambalată cu crocante, suculente semințe comestibile numit arils.
Acestea pot fi cel mai bine cunoscute pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit.
Cu potențialul de a susține multe aspecte ale sănătății, de la imunitate la sănătatea creierului, rodiile merită adăugate la rutina de alimentație sănătoasă.
Semințele mici roz din interiorul unei rodii, numite arils, sunt porțiunea comestibilă a fructului. În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Ele conțin, de asemenea, unele proteine.
Rodia, valori nutriționale
Calorii: 234
Proteine: 4,7 grame
Grăsime: 3,3 grame
Carbohidrați: 52 grame
Zahăr: 38,6 grame
Fibră: 11,3 grame
Calciu: 28,2 mg sau 2% din valoarea zilnică (DV)
Fier: 0,85 mg, sau 5% din DV
Magneziu: 33.8 mg, sau 8% din DV
Fosfor: 102 mg, sau 8% din DV
Potasiu: 666 mg, sau 13% din DV
Vitamina C: 28,8 mg, sau 32% din DV
Acid folic (vitamina B9): 107 mcg, sau 27% din DV
Comparativ, o porție de 1/2 ceașcă (87 de grame) de arils oferă 72 de calorii, 16 grame de carbohidrați, 3,5 grame de fibre, 1 gram de grăsime și 1,5 grame de proteine.
Rețineți că informațiile nutriționale pentru rodie și arils diferă de cele ale sucului de rodie, care nu va oferi prea multe fibre sau vitamina C. Acest lucru se aplică fructelor în general - consumul întregii forme va oferi mai multe fibre, potrivit Healthline.
Rodiile, bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt întotdeauna prezenți în corpul tău, dar având prea multe dintre ele pot fi dăunătoare și pot contribui la o serie de boli cronice.
Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici care oferă protecție împotriva acestor daune.
Principalii compuși bioactivi cu activitate antioxidantă care se găsesc în rodii se numesc punicalagins, antocianine și taninuri hidrolizabile.
Rodia ajută la menținerea inflamației la distanță
Inflamația pe termen scurt este un răspuns corporal normal la infecție și rănire. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi o problemă dacă este lăsată netratată - și este comună astăzi, în special în culturile occidentalizate.
Atunci când inflamația nu este abordată, aceasta poate contribui la multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, cancer, și boala Alzheimer.
Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu creșterea riscului de boli cronice. Acest lucru este atribuit în mare măsură compușilor numiți punicalagins, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii în studiile pe eprubetă și pe animale.
Unele studii umane au descoperit, de asemenea, că consumul de suc de rodie poate reduce markerii de inflamație în organism.
Rodia, proprietăți anticancerigene
Unele studii de laborator descoperit că anumiți compuși din fructele de rodie, suc, și ulei pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau încetini răspândirea lor în organism.
Atât studiile de eprubetă, cât și studiile umane indică faptul că rodia poate ajuta la combaterea inflamației și la încetinirea creșterii celulelor canceroase. De fapt, fructul a demonstrat efecte anti-tumorale în cancerele pulmonare, mamare, prostatei, pielii și colonului.
Potrivit unui studiu mai vechi, extractul de rodie, de asemenea, poate fi util pentru încetinirea creșterii, sau chiar cauzând moartea, de celulele cancerului de prostată.
Rodia menține sănătatea inimii
Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot avea efecte benefice asupra inimii. Într-un studiu uman, persoanelor cu boli de inimă li s-au administrat 1 cană (220 ml) de suc de rodie zilnic timp de 5 zile.
Sucul a redus semnificativ frecvența și severitatea durerii toracice, precum și anumiți biomarkeri din sânge care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii.
Rodia susţine sănătatea urinară
Studiile de eprubetă și studiile umane au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării de pietre la rinichi, un beneficiu care este în mare măsură atribuită activității sale antioxidante.
Într-un studiu, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani care se confruntă cu pietre la rinichi recurente au primit 1,000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. Extractul de rodie inhibă mecanismul prin care pietrele la rinichi se dezvoltă.
Rodia, proprietăți antimicrobiene
Compușii de rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi anumite tipuri de bacterii, ciuperci și drojdie. De exemplu, atât studii mai vechi și mai noi sugerează că acestea pot proteja sănătatea gurii prin direcționarea germenilor orali nedoriți. Rodiile pot ameliora respirația urât mirositoare și previn cariile.
Rodia, benefică pentru creier
Rodiile conțin compuși numiți ellagitannins, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația din organism. Ca atare, ele oferă, de asemenea, beneficii de protecție pentru creier împotriva condițiilor care sunt influențate de inflamație și stres oxidativ.
Unele studii au descoperit că ellagitannins poate ajuta la protejarea creierului de la dezvoltarea bolii Alzheimer și boala Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor creierului.
Ele pot sprijini, de asemenea, de recuperare de la leziuni cerebrale hipoxic-ischemice.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.