8 alimente mov care îmbunătățesc calitatea dietei

Alimentele mov nu sunt doar atractive, ci și hrănitoare.
Culoarea mov a unor alimente se datorează unui grup de pigmenți care se dizolvă în apă, numiți antociani. Au multe beneficii pentru sănătate.
1. Cartof mov
Conform tabelului alimentar, cartoful mov este un produs energetic, deoarece 100 de grame furnizează 20 de grame de amidon și aproape 4 grame de zahăr, care îi conferă acea aromă dulce caracteristică. De asemenea, are 3% fibre și mai mult de 300 miligrame% potasiu.
În Journal of Food Science, a fost studiat conținutul ridicat de antocianină al cartofului mov. În urma analizelor, s-a descoperit că acest cartof, folosit ca supliment, a fost eficient în controlul obezității la animalele de laborator. În plus, și-a demonstrat capacitatea de a reduce riscul metabolic.
2. Varză mov
Brassica oleracea, cunoscută și sub numele de varză mov, violet sau varză purpurie, este un aliment indicat în dietele hipocalorice, deoarece conține peste 90% apă și mai mult de 2% fibre.
Varza mov conține o mulțime de potasiu, beta-caroten și vitamina K. În plus, contribuția sa de vitamina C, mai mare de 50 miligrame, este similară cu cea a mai multor fructe citrice.
3. Pitaya, fructul dragonului
Fructul dragonului este un aliment tropical cu o textură similară cu kiwi. Pulpa sa are o culoare mov-roșiatică și conține multe semințe care pot fi consumate cu ușurință.
Dulceața sa este dată de conținutul ridicat de zaharuri care măresc considerabil aportul de calorii. Conform tabelului USDA , 80% din nutrienții săi sunt carbohidrați simpli și 100 de grame de fructe furnizează 264 de calorii. În plus, conține 2% fibre.
Unele teste de laborator sugerează că extractul de Pitaya, care are un conținut ridicat de antocianină, poate opri creșterea celulelor canceroase.
4. Conopidă mov
Conopida mov este o plantă cruciferă care, datorită mutației genetice, are o culoare foarte atractivă. Unii compuși bioactivi analizați au o activitate antioxidantă importantă.
Un studiu a concluzionat că includerea în dietă a legumelor crucifere, precum conopida mov, poate reduce riscul anumitor boli cardiovasculare și poate spori speranța de viață în general.
90 de grame de conopidă mov pe zi oferă 29 de calorii, 5 grame de carbohidrați și 25 de miligrame de vitamina C.
5. Vinete
O cană de vinete mărunțite pe zi ne oferă 76 de grame de apă, 5 grame de carbohidrați și 2,5 grame de fibre. Pentru aceste contribuții, este una dintre cele mai utilizate legume în dietele de slăbit.
Vânăta se remarcă prin conținutul său ridicat de antociani, în special de tip nasunină. Un studiu de laborator a relevat capacitatea antioxidantă a nasuninei de a fi recomandată ca un puternic cardioprotector.
6. Mure
Nu putem să nu menționăm murele printre cele mai cunoscute alimente mov. Culoarea intensă este dată de conținutul ridicat de antocianină.
140 de grame de mure conțin 22 de grame de carbohidrați, dintre care 70% sunt zaharuri simple, care sunt digerate rapid.
7. Struguri
Conform tabelului nutrițional, strugurii mov conțin fibre, vitamina B2 și mangan. Unii experți susțin proprietățile antioxidante ale strugurilor mov, în special datorită prezenței resveratrolului.
Unii specialiști au ajuns la concluzia că antocianinele și alți compuși fenolici, precum cei găsiți în struguri, au o activitate hepatoprotectoare.
8. Morcovi mov
Morcovii mov sunt la fel de dulci ca tradiționalii portocalii. Dar antioxidanții săi, precum antocianinele și alți polifenoli (acidul clorogenic și acidul cinamic) sunt mai abundenți decât în alte soiuri.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.