Aditivi alimentari, buni sau răi pentru sănătate?

Multe persoane cred că se confruntă cu riscuri de sănătate cauzate de aditivii alimentari. Un sondaj recent a reliefat că 51% dintre oamenii chestionți sunt îngrijorați că aditivii le vor face rău,...
Statele Unite ale Americii au păreri împărțite în legătură cu daunele și beneficiile practicilor moderne de producție alimentară. 51% dintre americani spun că ar putea fi bolnavi din cauza aditivilor alimentari, dar 48% cred că expunerea este atât de scăzută încât nu este un risc serios, potrivit sondajului Pew Research Center.
Mai mult de 2500 de adulți din S.U.A. au fost chestionați. 70% consideră că știința afectează în mod pozitiv calitatea alimentelor, dar aproximativ 50% cred că alimentele cu ingrediente modificate genetic (GM) sunt mai rele pentru sănătatea ta decât alimentele nemodificate genetic.
În medie, femeile sunt mai îngrijorate decât bărbații cu privire la riscurile pentru sănătate provocate de aditivii alimentari și de alimentele modificate genetic. Iar persoanele cu cunoștințe științifice limitate se îngrijorează mai mult cu privire la riscurile de sănătate date de aceste alimente decât cele care au mai multe cunoștințe științifice.
22% dintre americani, care se ocupă foarte mult de alimentele modificate genetic, cred că sunt mai rele pentru sănătate, acești respondenți fiind, de asemenea, cei mai preocupați de riscurile legate de sănătate din alimentele procesate și de practicile agricole controversate, cum ar fi utilizarea de hormoni sau antibiotice la animale, produse cultivate cu pesticide sau alimente care conțin ingrediente artificiale.
Alte concluzii cheie ale studiului
Carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni și produsele cultivate cu pesticide reprezintă un risc major pentru sănătate, sunt de părere 30% dintre respondenți. Pesticidele din alimente îngrijorează 39% dintre femei și 23% dintre bărbați, iar carnea cu antibiotice sau hormoni 39% dintre femei, respectiv 25% dintre bărbați.
Conservanții artificiali reprezintă un risc pe termen lung pentru sănătate crede un sfert dintre americani. Mai mult de unul din cinci spune același lucru despre coloranții artificiali. 44% au declarat că restricționează consumul de îndulcitori artificiali, 38% limitează zahărul și aproape 30% au grijă la culoarea artificială. Dintre cei cărora le pasă de alimentele modificate genetic, două treimi consideră că carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni este un risc pentru sănătate, comparativ cu 12% cărora nu le care pasă.
Alimentele modificate genetic sigure sau nu?
Persoanele care mănâncă mai multe alimente ecologice au mai multe șanse să creadă că aditivii alimentari reprezintă un risc pentru sănătate.
Opiniile americanilor despre alimentele ecologice diferă în funcție de vârstă. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani spun că produsele ecologice sunt mai bune pentru sănătate. Acest lucru este valabil doar pentru 39% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani, după cum arată MedicineNet.com.
49% dintre americani consideră că alimentele care au ingrediente modificate genetic reprezintă pericole mai mari pentru sănătate, în timp ce 44% sunt neutre în legătură cu această problemă, iar 5% spun că sunt mai bune pentru sănătate.
50% din persoanele care au mai multe cunoștințe științifice cred că alimentele modificate genetic sunt sigure și că ponderea lor va crește în alimentația mondială.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.