Aditivi alimentari, buni sau răi pentru sănătate?
Multe persoane cred că se confruntă cu riscuri de sănătate cauzate de aditivii alimentari. Un sondaj recent a reliefat că 51% dintre oamenii chestionți sunt îngrijorați că aditivii le vor face rău,...
Statele Unite ale Americii au păreri împărțite în legătură cu daunele și beneficiile practicilor moderne de producție alimentară. 51% dintre americani spun că ar putea fi bolnavi din cauza aditivilor alimentari, dar 48% cred că expunerea este atât de scăzută încât nu este un risc serios, potrivit sondajului Pew Research Center.
Mai mult de 2500 de adulți din S.U.A. au fost chestionați. 70% consideră că știința afectează în mod pozitiv calitatea alimentelor, dar aproximativ 50% cred că alimentele cu ingrediente modificate genetic (GM) sunt mai rele pentru sănătatea ta decât alimentele nemodificate genetic.
În medie, femeile sunt mai îngrijorate decât bărbații cu privire la riscurile pentru sănătate provocate de aditivii alimentari și de alimentele modificate genetic. Iar persoanele cu cunoștințe științifice limitate se îngrijorează mai mult cu privire la riscurile de sănătate date de aceste alimente decât cele care au mai multe cunoștințe științifice.
22% dintre americani, care se ocupă foarte mult de alimentele modificate genetic, cred că sunt mai rele pentru sănătate, acești respondenți fiind, de asemenea, cei mai preocupați de riscurile legate de sănătate din alimentele procesate și de practicile agricole controversate, cum ar fi utilizarea de hormoni sau antibiotice la animale, produse cultivate cu pesticide sau alimente care conțin ingrediente artificiale.
Alte concluzii cheie ale studiului
Carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni și produsele cultivate cu pesticide reprezintă un risc major pentru sănătate, sunt de părere 30% dintre respondenți. Pesticidele din alimente îngrijorează 39% dintre femei și 23% dintre bărbați, iar carnea cu antibiotice sau hormoni 39% dintre femei, respectiv 25% dintre bărbați.
Conservanții artificiali reprezintă un risc pe termen lung pentru sănătate crede un sfert dintre americani. Mai mult de unul din cinci spune același lucru despre coloranții artificiali. 44% au declarat că restricționează consumul de îndulcitori artificiali, 38% limitează zahărul și aproape 30% au grijă la culoarea artificială. Dintre cei cărora le pasă de alimentele modificate genetic, două treimi consideră că carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni este un risc pentru sănătate, comparativ cu 12% cărora nu le care pasă.
Alimentele modificate genetic sigure sau nu?
Persoanele care mănâncă mai multe alimente ecologice au mai multe șanse să creadă că aditivii alimentari reprezintă un risc pentru sănătate.
Opiniile americanilor despre alimentele ecologice diferă în funcție de vârstă. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani spun că produsele ecologice sunt mai bune pentru sănătate. Acest lucru este valabil doar pentru 39% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani, după cum arată MedicineNet.com.
49% dintre americani consideră că alimentele care au ingrediente modificate genetic reprezintă pericole mai mari pentru sănătate, în timp ce 44% sunt neutre în legătură cu această problemă, iar 5% spun că sunt mai bune pentru sănătate.
50% din persoanele care au mai multe cunoștințe științifice cred că alimentele modificate genetic sunt sigure și că ponderea lor va crește în alimentația mondială.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
