Alimente surprinzător de proaste pentru colesterol
Dacă vreți să vă reduceți nivelul de colesterol ar trebui să fiți atenți ce alimente puneți în farfurie. Unele alimente, deși par alegeri sănătoase, vin la pachet cu o cantitate mare de colesterol...
Când faceți cumpărături și vedeți un articol alimentar care spune că are un nivel redus de colesterol, verificați întotdeauna eticheta nutrițională. Dacă alimentul este bogat în grăsimi saturate, poate crește colesterolul LDL „rău". De asemenea, verificați dimensiunea porției. Ar putea fi mai mică decât credeți și, dacă mâncați prea mult, veți obține mai mult colesterol din alimente decât ați crede. Iată o listă cu alimente care cresc colesterolul, realizată de experții de la WebMD.
Cafeaua
Cana de cafea de dimineață ar putea să vă crească nivelul de colesterol. Făcută la presă franceză sau cafeaua turcească, cafeaua eliberează cafestol, o substanță care ridică nivelul de colesterol „rău" LDL. Și espresso îl conține, dar dimensiunile de servire sunt mult mai mici, deci este mai puțin îngrijorător. Dacă beți cafea la filtru, stați bine. Filtrul captează cafestolul, deci lipiți-o să picure!
Unele produse lactate
De câte ori v-a spus mama să terminați laptele pentru că era bun pentru voi? Avea dreptate: laptele vă ajută să obțineți calciu și vitamina D de care aveți nevoie. Doar căutați versiuni cu conținut scăzut de grăsimi, care conțin aceleași substanțele nutritive fără a avea însă și aceeași cantitate de colesterol. Evitați untul, spre exemplu, care este grăsime animală. De asemenea, puteți trece la iaurt în loc de smântână și-l puteți înlocui în rețete pentru a reduce în continuare grăsimile saturate și colesterolul.
Pastele
Dieta mediteraneană ar trebui să fie bună pentru scăderea colesterolului, nu? Și este, atâta timp cât faceți alegerile corecte. Gândiți-vă la marinara sau la marsala, nu la chifteluțe sau la linguine cu scoici nu la lasagna. Dar amintiți-vă, colesterolul nu este singurul lucru la care trebuie să vă gândiți atunci când planificați o dietă sănătoasă. Pastele sunt bogate în calorii și carbohidrați. Deci, chiar dacă nu trebuie să slăbiți, amintiți-vă totuși să micșorați porția pe care o consumați.
Organe
Consumul de "de la nas la coadă" poate fi la modă în restaurante, dar ar putea să vă ridice colesterolul. Organe precum ar fi ficatul, rinichii și pancreasul, sunt mai bogate în colesterol decât alte bucăți de carne. Ficatul de vită este bogat în fier, ce-i drept. Bucurați-vă de o porție de 100 de grame de organe, o dată pe lună, și o să fie în regulă.
Rață
Dacă puiul și curcanul sunt alegeri bune cu puțin colesterolul, rața ar trebui să fie și ea, nu? Nu e așa! Carnea de rața și cea de gâscă sunt mai bogate în colesterol decât puiul și curcanul. 150 de grame de rață sau gâscă gătită - chiar și cu pielea îndepărtată - are aproximativ 128 miligrame de colesterol. Aceeași porție de pui are doar 113 miligrame de colesterol, iar curcanul este o alegere chiar mai bună la 93 miligrame.
Granola
Auziți „granola" și vă gândiți automat „alimente sănătoase"? Aceste pungi cu cereale sau batoane crocante vin adesea la pachet cu o cantitate mare de grăsimi saturate. Chiar și mărcile de granola cu conținut scăzut de grăsimi pot fi mai bogate în grăsimi saturate decât alte tipuri de cereale. Mănâncă granola care este îndulcită, doar cu fructe uscate, miere sau sirop de arțar și care are cel puțin 20% din valoarea zilnică recomandată de fibre.
Batoane energizante
Sunt gândite pentru oamenii care lucrează, astfel încât batoanele energetice ar trebui să fie o alegere bună, nu? Poate. Verificați eticheta nutrițională. S-ar putea să fiți surprins de cantitatea de grăsimi saturate din unele. Aveți grijă de cele cu uleiuri tropicale cum ar fi uleiul de palmier, care adaugă grăsimi saturate.
Creveții
Probabil că ai auzit că fructele de mare sunt o alegere bună atunci când vrei să-ți controlezi colesterolul. E adevărat, dar creveții sunt o excepție. O singură porție, chiar dacă o gătești fără grăsime, are aproximativ 190 de miligrame de colesterol. American Heart Association recomandă limitarea colesterolului alimentar la 300 miligrame pe zi, sau 200 de miligrame pe zi dacă aveți o boală de inimă sau colesterol ridicat. Încercați în schimb scoicile. Ele au mai puțin de un sfert din colesterolul creveților.
Mâncarea asicatică
Mâncarea asiatică este picantă și delicioasă, dar poate crește colesterolul dacă nu alegeți cu atenție. Ingredientul secret care vă dă eforturile peste cap? Laptele de nucă de cocos! El dă gust unui curry, și este bogat în grăsimi saturate. Citiți meniul și în loc de cartofi prăjiți sau tăiței (noodles), cereți să vi se aducă mâncarea făcută la abur sau cu ulei vegetal. Alegeți carnea de pui mai degrabă decât carnea de vită, comandați niște legume suplimentare și bucurați-vă de cutiile cu delicatese fără vină.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum scap de pofta de dulce
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
