Alimentele ultra procesate, o altă cauză a îmbătrânirii

Un studiu asociază consumul de alimente ultraprelucrate cu scurtarea telomerilor din organism.
Telomerii sunt structuri situate la capetele cromozomilor. Deși nu conțin informații genetice, aceștia păstrează integritatea cromozomilor, protejând capetele de la distrugere, la fel cum vârfurile șireturilor protejează șireturile.
Telomerii devin mai scurți și mai puțin eficienți în timp, pe măsură ce cromozomii se reproduc. Oamenii de știință îi privesc ca markeri ai vârstei biologice la nivel celular.
Noi cercetări indică faptul că o alimentele ultra-procesate au o legătură cu scurtarea accelerată a telomerilor și cu îmbătrânirea celulelor.
Cercetătorii, de la Universitatea din Navarra din Pamplona, Spania, și-au prezentat concluziile la Congresul european și internațional de obezitate din acest an (ECOICO 2020) din septembrie.
Descoperirile apar și în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
A crescut consumul de alimente ultra-procesate
Consumul de alimente ultraprelucrate (UPF-uri) este în creștere la nivel mondial. UPF-urile sunt produse alimentare fabricate care conțin elementele înlocuitoare ale alimentelor naturale: izolate proteice, zaharuri, grăsimi și uleiuri.
Cu toate acestea, în timp ce componentele lor sunt adesea extrase din surse naturale, UPF-urile nu conțin deloc sau foarte puțin, alimentele întregi.
Companiile care produc UPF adaugă adesea arome și emulgatori pentru gust, precum și coloranți și alți aditivi pentru a obține aspectul dorit. UPF-urile sunt sărace din punct de vedere nutrițional.
Cercetările anterioare nu au stabilit în mod concludent o legătură între UPF în general și lungimea telomerilor (TL). Cu toate acestea, cercetătorii au observat asocieri între TL și alcool, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr.
Alte cercetări indică o conexiune UPF la mai multe afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, depresia, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, aceste condiții tind să fie, de asemenea, legate de vârstă și, prin urmare, dificil de asociat definitiv cu consumul de UPF.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.