Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Un studiu asociază consumul de alimente ultraprelucrate cu scurtarea telomerilor din organism.
Telomerii sunt structuri situate la capetele cromozomilor. Deși nu conțin informații genetice, aceștia păstrează integritatea cromozomilor, protejând capetele de la distrugere, la fel cum vârfurile șireturilor protejează șireturile.
Telomerii devin mai scurți și mai puțin eficienți în timp, pe măsură ce cromozomii se reproduc. Oamenii de știință îi privesc ca markeri ai vârstei biologice la nivel celular.
Noi cercetări indică faptul că o alimentele ultra-procesate au o legătură cu scurtarea accelerată a telomerilor și cu îmbătrânirea celulelor.
Cercetătorii, de la Universitatea din Navarra din Pamplona, Spania, și-au prezentat concluziile la Congresul european și internațional de obezitate din acest an (ECOICO 2020) din septembrie.
Descoperirile apar și în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
A crescut consumul de alimente ultra-procesate
Consumul de alimente ultraprelucrate (UPF-uri) este în creștere la nivel mondial. UPF-urile sunt produse alimentare fabricate care conțin elementele înlocuitoare ale alimentelor naturale: izolate proteice, zaharuri, grăsimi și uleiuri.
Cu toate acestea, în timp ce componentele lor sunt adesea extrase din surse naturale, UPF-urile nu conțin deloc sau foarte puțin, alimentele întregi.
Companiile care produc UPF adaugă adesea arome și emulgatori pentru gust, precum și coloranți și alți aditivi pentru a obține aspectul dorit. UPF-urile sunt sărace din punct de vedere nutrițional.
Cercetările anterioare nu au stabilit în mod concludent o legătură între UPF în general și lungimea telomerilor (TL). Cu toate acestea, cercetătorii au observat asocieri între TL și alcool, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr.
Alte cercetări indică o conexiune UPF la mai multe afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, depresia, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, aceste condiții tind să fie, de asemenea, legate de vârstă și, prin urmare, dificil de asociat definitiv cu consumul de UPF.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.