Anorexia, tulburare mentală, sau nu? Ce tratament au propus cercetătorii suedezi
Anorexia nu ar trebui să fie considerată tulburare mentală, cred cercetătorii suedezi. Ei au dezvoltat o aplicație care îi ajută pe anorexici să-și vizualizeze pe un grafic porțiile consumate, în...
Oamenii de știință suedezi spun că tulburările de alimentație ar trebui să fie considerate doar ca tulburări alimentare, mai degrabă decât tulburări mentale.
Dovada, spun ei, este chiar în mâncare. "Pacienții anorexici își pot normaliza rata de mâncare prin ajustarea aportului alimentar prin feedback-ul unei aplicații de pe telefonul mobil", spune profesorul Per Sodersten, autorul principal al unui articol din Frontiers in Neuroscience, care își susține metoda de pionierat. "Și, spre deosebire de tratamentele standard eșuate, cei mai mulți își recapătă greutatea corporală normală, sănătatea lor se îmbunătățește și foarte puțini recidivează", scrie medicalxpress.com.
Tratamentul anorexiei, considerat un eșec
Încercările de a trata anorexia ca boală mintală au eșuat în mare măsură, spun autorii. „Tratamentul standard la nivel mondial, terapia cognitiv comportamentală (CBT), vizează procesele cognitive și este gândit să mențină tulburarea. Rata de remisie la tulburări de alimentație este de cel mult 25% la un an după CBT, cu rezultate necunoscute pe termen lung. Medicamentele psihosoactive s-au dovedit chiar mai puțin eficiente".
Potrivit lui Sodersten, trebuie să întoarcem perspectiva: să vizăm comportamentele alimentare care mențin procesele cognitive disfuncționale. "Această nouă perspectivă nu este atât de nouă: în urmă cu aproape 40 de ani s-a constatat că activitatea fizică semnificativă a anorexiei este un răspuns normal, evolutiv conservat - adică atunci când hrănirea este prea puțină, poate fi declanșată de o dietă restrictivă. În similitudinea izbitoare cu anorexiile umane, șobolanii și șoarecii cărora li s-au administrat alimente doar o dată pe zi încep să-și mărească activitatea de funcționare și să-și reducă aportul alimentar până la punctul în care pierd o mare greutate corporală și pot muri în cele din urmă".
Mai recent, teoria a fost elaborată și validată prin studii ale funcției creierului.
"Noi constatăm că semnalarea chimică în creierul celor înfometați susține căutarea de alimente, mai degrabă decât să mănânce singură", raportează Sodersten.
Clinicile private - care reinvestesc 100% din profituri în cercetare și dezvoltare - sunt acum cel mai mare furnizor de servicii de tulburări alimentare în Suedia.
"Am propus în primul rând să învețe anorexicii să mănânce în 1996. La vremea respectivă s-a crezut că acest lucru a fost greșit și chiar periculos; astăzi, nimeni nu poate trata pacienții cu tulburări de alimentație în Regiunea Stockholm fără un program de restabilire a comportamentului lor alimentar .“
Aplicația care îți spune cât și cu ce viteză mănânci
La clinicile Mandometer, controlul comportamentului alimentar este externalizat unei „mașini” care oferă feedback despre cât de repede se poate mânca. "Subiecții mănâncă alimente de pe o placă care se află pe o scară conectată la smartphone-ul lor. Scala înregistrează pierderea în greutate a plăcii în timpul mesei și prin intermediul unei aplicații creează o curbă a consumului de alimente, a duratei mesei și a ratei de a mânca", explică Sodersten.
"La intervale regulate, pe ecran apare o scală de evaluare, iar subiectul este rugat să-și evalueze sentimentul de plenitudine. O curbă de referință pentru rata de mâncare și o curbă de referință pentru senzația de plenitudine sunt, de asemenea, afișate pe ecranul smartphone-ului. Subiectul poate astfel să își adapteze propriile curbe în timp real curbelor de referință care se bazează pe comportamentul alimentar înregistrat în controale sănătoase."
Prin acest feedback, pacienții învață să vizualizeze cum arată porțiile normale de alimente și cum să mănânce la o rată normală.
Rezultate satisfăcătoare
Metoda a fost utilizată acum pentru a trata peste 1.500 de pacienți în remisie.
Rata de remisie este de 75% în medie într-un an de tratament, rata de recădere este de 10% în următorii cinci ani de urmărire și niciun pacient nu a murit.
Aceasta pare a fi o îmbunătățire vastă în comparație cu cel mai bun tratament standard al CBT. Cu atât mai mult, având în vedere că pacienții globali ai lui Sodersten au fost mai bolnavi decât media.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
