Somn: fac mai mult rău decât bine aplicațiile care-l monitorizează?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului

Aplicațiile telefonice de monitorizare a somnului duc la insomnie și anxietate, susține un neurolog din Marea Britanie.

Somn, aplicații telefonice. Neurologul Guy Leschziner, specialist în tulburări de somn și consultant la Spitalul lui Guy din Londra (n. r. Thomas Guy), spune că aplicațiile telefonice de monitorizare a somnului îi fac pe unii oameni să fie neliniștiți și obsedați de odihna lor încât ajung să nu mai poată odihni și să aibă insomnie și anxietate, precizează theguardian.com.

Somn, aplicații inteligente: studiu în Chicago

Potrivit sursei citate, Guy Leschziner a vorbit despre această temă la Festivalul de Științe din Cheltenham. Pacienții care au venit să se trateze la clinica unde lucrează i-au oferit informații despre efectul acestor aplicații de pe smartphone-uri.

Specialistul subliniază că mare parte dintre aplicațiile de monitorizarea somnului nu au fost validate științific și urmăresc doar mișcările și nu oferă o perspectivă asupra calității somnului. Opinia sa despre aceste aplicații este „destul de cinică": „Dacă vă treziți în fiecare zi și vă simțiți revigorați, sunteți treji pe tot parcursul zilei și sunteți pregătiți să dormiți în același timp în fiecare noapte, atunci probabil că aveți suficient somn pentru dumneavoastră și nu aveți nevoie de o aplicație care să vă spună asta".

Amintește că acelora care nu pot dormi și aplicațiile de monitorizare a somnului de pe telefoanele lor ar fi responsabile este foarte dificil să le spună oamenilor să nu mai folosească respectiva aplicație. Despre efectul acestora s-au făcut studii. Unul în 2018 de către o echipă de cercetători din Chicago a descris că pacienții care și-au gestionat somnul prin intermediul aplicațiilor au dezvoltat o tulburare numită ortosomnie.

Somn, aplicații inteligente: așteptări și realitate

Opt ore este cantitatea optimă de somn recomandată de experți. Însă se atrage atenția că sunt oameni care se simt bine dormind mai puțin, iar dacă aceștia din urmă folosesc o aplicație telefonică de monitorizare a somnului care le va spune că nu se odihnesc suficient, unul dintre rezultate ar putea fi efectul nocebo - așteptarea simptomelor negative duce la situația de a se simți mai rău, avertizează specialiștii.

„Toată lumea doarme diferit și somnul poate avea o durată diferită. Și, prin urmare, dacă luați un tracker de somn generic și [nu] ai avut o cantitate potrivită de somn, acesta poate începe să vă îngrijoreze", afirmă, la același festival, Stephanie Romiszewski, un psiholog de somn cu sediul în Exeter, Anglia, potrivit theguardian.com.

Guy Leshchziner mai afirma că măsurarea calității somnului face parte dintr-o tendință mai largă de a ne „metriciza viețile noastre" folosind tehnologia ca să aflăm cât de multă mișcare facem prin numărul de pași sau cum ne cheltuim banii: „Dacă măsurați pașii și vă dați seama că nu mergeți cât de departe ar trebui să faceți puțin mai mult exercițiu. Când intri în acea stare obsesivă despre somn, asta face și mai dificil somnul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel