Băutorii de cafea, risc mai mic de Alzheimer
Consumul de cafea ar putea efecte deosebit de benefice asupra creierului.
Probabil știți deja că această băutură poate îmbunătăți vigilența, starea de spirit, atenția și energia. Potrivit exerților, cafeaua poate avea și beneficii pe termen lung: poate reduce riscul de diabet de tip 2, boala Parkinson și chiar unele tipuri de cancer. Și dacă nu este suficient, oamenii de știință arată că aceasta îmbunătățește memoria, contribuie la prevenirea declinului cognitiv și la reducerea riscului de boală Alzheimer.
Cafeaua reduce riscul de Alzheimer
Alături de fructe, legume, polifenoli, antioxidanți și acizi grași omega, cafeaua este inclusă pe lista de substanțe nutritive sănătoase, benefice pentru boala Alzheimer. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Alzheimer’s Disease, cofeina tinde să se protejeze împotriva demenței.
Cafeaua poate acționa asupra multor receptori din creier, permițându-i să modifice mecanismele neuronale. Cafeina în sine poate fi în măsură să prevină și să scadă formarea proteinelor amiloid-β în creier, arată studiile. Prin reducerea formării acestor plăci, cofeina poate ajuta la prevenirea parțială a deficitelor cognitive asociate cu boala Alzheimer. Mai mult, cafeaua poate fi benefică în prevenirea pierderii de memorie. Compușii specifici cafelei sinergizează cu cofeina pentru a îmbunătăți selectiv citokinele plasmatice, care ajută funcția cognitivă.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum scap de pofta de dulce
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
