Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Broccoli, această legumă versatilă din familia brasicaceelor (cruciferelor), asemănătoare cu conopida, ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică. Se găsește la toate magazinele, se păstrează bine...
Poți mănânca Broccoli crud, fiert în apă sau la aburi, făcut sauté sau prăjit. Dar, de asemenea, broccoli poate juca un rol principal în tot felul de mâncăruri, cum ar fi supe, ca garnitură în loc de cartofi prăjiți, sau chiar și în paste. Atunci când alegeți broccoli, căutați tulpini și inflorescențe tari, care să fie de un verde închis sau purpuriu (când încep să se înnegrească sau îngălbenească sunt „trecute"), bine ambalate.
Broccoli este bogat în vitamina A și folat (vitamina B9), precum și vitaminele C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și de potasiu, iar o jumătate de ceașcă de broccoli are doar 15 calorii, scriu nutriționiștii de la Harvard Health Publishing.
La 100 de grame de broccoli, avem așa: 34 de kilocalorii, carbohidrați - 6.64 g, zahăr -1.7 g, fibre alimentare - 2.6 g, grăsimi - 0.37 g, proteine - 2.82 g, vitamina A echivalentul a - 31 μg (4% din cantitatea zilnică recomandată), betacaroten -361 μg (3%), luteină și zeaxanthină - 1403 μg, tiamină (vitamina B1) - 0.071 mg (6%), riboflavină (vitamina B2) - 0.117 mg (10%), niacină (vitamina B3) - 0.639 mg (4%); acid pantothenic (B5) - 0.573 mg (11%), vitamina B6 - 0.175 mg (13%), acid folic (vitamina B9) - 63 μg (16%), vitamina C - 89.2 mg (107%), vitamina E - 0.78 mg (5%), vitamina K - 101.6 μg (97%), calciu - 47 mg (5%), fier - 0.73 mg (6%), magneziu - 21 mg (6%), potasiu - 316 mg (7%) și sodiu - 33 mg (2%), iar zinc - 0.41 mg (4%).
Citește și:
Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții
Vitamina E, rolul vital în organism și din ce alimente o obții
Rețetă ușoară: tăiați tulpinile în bucăți mici. Rupeți influorescențele în bucăți cam cât o mușcătură. Așezați-le într-un aparat sau vas de fiert cu aburi, acoperiți și gătiți timp de cinci până la șase minute, doar cât să se înmoaie puțin. Broccoli prea fiert își schimbă culoare în verde gălbui și se va zdrobi ușor. Poate fi servit cald, stropit cu puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare și piper. Sau poate fi servit rece alături de felul de mâncare preferat.
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!