Broccoli, vitamine și minerale. De ce e bun pentru sănătate

Broccoli, această legumă versatilă din familia brasicaceelor (cruciferelor), asemănătoare cu conopida, ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică. Se găsește la toate magazinele, se păstrează bine...
Poți mănânca Broccoli crud, fiert în apă sau la aburi, făcut sauté sau prăjit. Dar, de asemenea, broccoli poate juca un rol principal în tot felul de mâncăruri, cum ar fi supe, ca garnitură în loc de cartofi prăjiți, sau chiar și în paste. Atunci când alegeți broccoli, căutați tulpini și inflorescențe tari, care să fie de un verde închis sau purpuriu (când încep să se înnegrească sau îngălbenească sunt „trecute"), bine ambalate.
Informații nutriționale:
Broccoli este bogat în vitamina A și folat (vitamina B9), precum și vitaminele C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și de potasiu, iar o jumătate de ceașcă de broccoli are doar 15 calorii, scriu nutriționiștii de la Harvard Health Publishing.
La 100 de grame de broccoli, avem așa: 34 de kilocalorii, carbohidrați - 6.64 g, zahăr -1.7 g, fibre alimentare - 2.6 g, grăsimi - 0.37 g, proteine - 2.82 g, vitamina A echivalentul a - 31 μg (4% din cantitatea zilnică recomandată), betacaroten -361 μg (3%), luteină și zeaxanthină - 1403 μg, tiamină (vitamina B1) - 0.071 mg (6%), riboflavină (vitamina B2) - 0.117 mg (10%), niacină (vitamina B3) - 0.639 mg (4%); acid pantothenic (B5) - 0.573 mg (11%), vitamina B6 - 0.175 mg (13%), acid folic (vitamina B9) - 63 μg (16%), vitamina C - 89.2 mg (107%), vitamina E - 0.78 mg (5%), vitamina K - 101.6 μg (97%), calciu - 47 mg (5%), fier - 0.73 mg (6%), magneziu - 21 mg (6%), potasiu - 316 mg (7%) și sodiu - 33 mg (2%), iar zinc - 0.41 mg (4%).
Citește și:
Vitamina A: la ce e bună, de câtă ai nevoie și din ce alimente o obții
Vitamina E, rolul vital în organism și din ce alimente o obții
Cum îl prepari cel mai ușor
Rețetă ușoară: tăiați tulpinile în bucăți mici. Rupeți influorescențele în bucăți cam cât o mușcătură. Așezați-le într-un aparat sau vas de fiert cu aburi, acoperiți și gătiți timp de cinci până la șase minute, doar cât să se înmoaie puțin. Broccoli prea fiert își schimbă culoare în verde gălbui și se va zdrobi ușor. Poate fi servit cald, stropit cu puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare și piper. Sau poate fi servit rece alături de felul de mâncare preferat.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.