Cartofii, plini de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Nu mai aruncați cojile

Cartofii, în întregimea lor, sunt buni atât în alimentație, prin conținutul ridicat de nutrienți și vitamine, cât și pentru frumusețea părului.
De obicei folosim cartofii în întregime doar atunci când aceștia sunt noi și îi spălăm de pămânutul sau nisipul de pe ei și îi aruncăm în oală, fie la fiert și la aburi.
La fel ca și la alte fructe ori legume, tot ce e mai bun se află în coajă, un motiv în plus de a nu le mai arunca la gunoi, căci acestea au o serie de beneficii pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, potrivit nutrition-and-you.com.
Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor
1. Cartofii sunt una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare. 100 g furnizează 77 de calorii. Au puține grăsimi (doar 0,1 g la 100 g) și nu au colesterol
2. Sunt surse naturale excelente de fibre atât solubile, cât și insolubile. Fibrele dietetice din ele cresc volumul scaunelor. Astfel, ajută la prevenirea constipației, la diminuarea absorbției colesterolului alimentar și, prin urmare, la scăderea colesterolului LDL din plasmă.
În plus, conținutul său bogat în fibre ajută și la protejarea împotriva polipilor de colon și a cancerului.
3. Conținutul de fibre ajută la digestia lentă a amidonului și la absorbția zaharurilor simple în intestin. Astfel, ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele normale și la evitarea fluctuațiilor mari. Din același motiv, cartoful considerat o sursă sigură de carbohidrați chiar și în cazul persoanelor cu diabet.
4. Tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul complexului B, cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina, niacina, acidul pantotenic și folații.
5. Cartoful proaspăt împreună cu coaja sa este una dintre sursele bune de vitamina antioxidantă, vitamina C100 g de tubercul proaspăt furnizează 11,4 mg sau 20% din nivelurile zilnice necesare ale acestei vitamine. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori.
6. De asemenea, acestea conțin cantități adecvate de multe minerale esențiale precum fierul, manganul, magneziul, fosforul și cuprul.
7. Cartofii cu pulpă roșie conțin mai mult potasiu (455 mg/100 g) decât varietățile cu pulpă roșie (417 mg/100 g) și cu pulpă albă (407 mg/100 g). Potasiul contracarează efectele presante ale sodiului și funcționează ca mineral cardioprotector.
8. Cartofii roșii și ruginii conțin o cantitate bună de vitamina A și flavonoide antioxidante precum caroteni și zeaxantine.
10. Studii recente efectuate la Serviciul de cercetare agricolă (de către Roy Navarre, cercetător în domeniul geneticii plantelor) sugerează că antioxidantul flavonoid, quercetina, prezent în cartofi, are proprietăți anticancerigene și cardioprotectoare.
Beneficii pentru frumusețe
Coaja de cartofi poate fi fiartă, iar ”ceaiul” rezultat poate fi folosit pentru îngrijirea părului, potrivit România TV. Cojile se fierb timp de 10 minute, se strecoară, iar zeama rezultată se aplică pe păr, iar după o jumătate de oră se poate șampona în mod obișnuit.
Operațiunea se repetă peste alte două zile, aceatsa fiind benefică pentru încetinirea procesului de albire al părului.
De asemenea, cojle fierte pot fi folosite sub formă de cataplasmă caldă, în cazurile de reumatism.
Vezi și: Cum refolosești COAJA legumelor de ciorbă. Florin Dumitrescu: M-au URÂT toate bunicuțele din țară
-
-
-
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima