Cartofii, plini de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Nu mai aruncați cojile
Cartofii, în întregimea lor, sunt buni atât în alimentație, prin conținutul ridicat de nutrienți și vitamine, cât și pentru frumusețea părului.
De obicei folosim cartofii în întregime doar atunci când aceștia sunt noi și îi spălăm de pămânutul sau nisipul de pe ei și îi aruncăm în oală, fie la fiert și la aburi.
La fel ca și la alte fructe ori legume, tot ce e mai bun se află în coajă, un motiv în plus de a nu le mai arunca la gunoi, căci acestea au o serie de beneficii pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, potrivit nutrition-and-you.com.
Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor
1. Cartofii sunt una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare. 100 g furnizează 77 de calorii. Au puține grăsimi (doar 0,1 g la 100 g) și nu au colesterol
2. Sunt surse naturale excelente de fibre atât solubile, cât și insolubile. Fibrele dietetice din ele cresc volumul scaunelor. Astfel, ajută la prevenirea constipației, la diminuarea absorbției colesterolului alimentar și, prin urmare, la scăderea colesterolului LDL din plasmă.
În plus, conținutul său bogat în fibre ajută și la protejarea împotriva polipilor de colon și a cancerului.
3. Conținutul de fibre ajută la digestia lentă a amidonului și la absorbția zaharurilor simple în intestin. Astfel, ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele normale și la evitarea fluctuațiilor mari. Din același motiv, cartoful considerat o sursă sigură de carbohidrați chiar și în cazul persoanelor cu diabet.
4. Tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul complexului B, cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina, niacina, acidul pantotenic și folații.
5. Cartoful proaspăt împreună cu coaja sa este una dintre sursele bune de vitamina antioxidantă, vitamina C100 g de tubercul proaspăt furnizează 11,4 mg sau 20% din nivelurile zilnice necesare ale acestei vitamine. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori.
6. De asemenea, acestea conțin cantități adecvate de multe minerale esențiale precum fierul, manganul, magneziul, fosforul și cuprul.
7. Cartofii cu pulpă roșie conțin mai mult potasiu (455 mg/100 g) decât varietățile cu pulpă roșie (417 mg/100 g) și cu pulpă albă (407 mg/100 g). Potasiul contracarează efectele presante ale sodiului și funcționează ca mineral cardioprotector.
8. Cartofii roșii și ruginii conțin o cantitate bună de vitamina A și flavonoide antioxidante precum caroteni și zeaxantine.
10. Studii recente efectuate la Serviciul de cercetare agricolă (de către Roy Navarre, cercetător în domeniul geneticii plantelor) sugerează că antioxidantul flavonoid, quercetina, prezent în cartofi, are proprietăți anticancerigene și cardioprotectoare.
Beneficii pentru frumusețe
Coaja de cartofi poate fi fiartă, iar ”ceaiul” rezultat poate fi folosit pentru îngrijirea părului, potrivit România TV. Cojile se fierb timp de 10 minute, se strecoară, iar zeama rezultată se aplică pe păr, iar după o jumătate de oră se poate șampona în mod obișnuit.
Operațiunea se repetă peste alte două zile, aceatsa fiind benefică pentru încetinirea procesului de albire al părului.
De asemenea, cojle fierte pot fi folosite sub formă de cataplasmă caldă, în cazurile de reumatism.
Vezi și: Cum refolosești COAJA legumelor de ciorbă. Florin Dumitrescu: M-au URÂT toate bunicuțele din țară
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
