Cel mai recent și popular obicei alimentar. Cât de sănătos este

Este sănătos să restricționați regulat alimentația? Vă scapă de kilogramele nedorite? Cercetătorii caută răspunsuri.
Obicei alimentar, sănătos. Unul dintre obiceiurile alimentare care devine popular în State este mâncatul tuturor meselor într-un anume interval orar, toată săptămâna.
Krista Varady, profesor asociat de nutriție la Universitatea Illinois din Chicago, afirmă că există mai multe tipuri de post intermitent, inclusiv o masă pe zi, metoda 5/2, care implică cinci zile de sărbătoare și două zile cu calorii restrânse, și post alternativ de zile. Postul nu este nimic nou. Un exemplu este luna pe care o țin, an de an, musulmanii sărbătorind Ramadanul, în care postesc de la răsărit până la apusul soarelui. Obiceiuri similare se întâlnesc și în alte tradiții religioase majore.
Însă este sănătos și eficient o astfel de restricționare? "Poate fi", apreciază Varady, care a spus că a efectuat mai mult de o duzină de studii clinice pe post și unul pe alimentație într-un anume interval orar. Într-un studiu JAMA pentru medicină internă din 2017, Varady și colegii ei au arătat că postul alternativ a fost la fel de eficient ca restricția zilnică de calorii pentru pierderea în greutate și menținerea pierderii. „Cu postul alternativ de zile, oamenii pierd, de obicei, de 3 până la 8 la sută din greutatea lor corporală pe parcursul a trei până la 12 luni", a spus Varady. Și poate funcționa atât cu dietele cu conținut redus de grăsimi, cât și cu conținut ridicat de grăsimi, adaugă specialistul, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Obicei alimentar, sănătos. Alte beneficii
Un studiu din 2009 arată că majoritatea participanților au prezentat reduceri ale așa-numitului colesterol LDL „rău" și a tensiunii arteriale. Alte studii arată scăderea rezistenței la insulină, care este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, iar diabetul este un factor de risc pentru bolile de inimă.
Cei care au o alimentație limitată de timp pot pierde în greutate fără a restricționa aportul caloric, a spus Satchidananda Panda, profesor și cercetător la Institutul de Studii Biologice din Salk din La Jolla, California, autor al unei cărți despre alimentația limitată de timp. „Știința și beneficiile alimentației cu timp limitat sunt foarte diferite de cele ale altor forme de post", a spus cercetătorul subliniind că alimentația limitată de timp se bazează pe știința ritmurilor circadiene, care controlează fiecare hormon.
Obicei alimentar, sănătos. Inima musculițelor de oțet
Într-un studiu din 2012, Panda și echipa sa au împărțit șoarecii în două grupuri. Unul a mâncat toate alimentele zaharoase, grase pe care și le-au dorit pe o perioadă de 24 de ore. Celălalt - același fel de mâncare, dar au fost lăsați să mănânce doar în timpul unei ferestre de opt ore pe zi. Ambele grupuri au consumat același număr de calorii, dar șoarecii care au mâncat tot timpul au devenit grași și bolnavi, în timp ce cei cu o dietă limitată de timp nu au făcut-o.
Panda a arătat că musculițele de oțeț plasate pe un plan de alimentație cu timp limitat au inimi care par să fie cu 20 până la 30% mai tinere decât ar sugera vârsta lor. Inimile musculițelor de oțet și inimile umane sunt similare, așa că Panda consideră că este rezonabil să concluzioneze că oamenii ar putea beneficia în același mod. Cercetătorul Panda speră să-și continue cercetările și să afle dacă beneficiile pentru sănătate observate în studiile la animale sunt valabile pentru oameni. Iar datele colectate din aplicația sa pentru smartphone, myCircadianClock, ar putea fi cheie: aplicația îi ajută pe oameni să urmărească când mănâncă, dorm, fac eforturi fizice și iau suplimente și medicamente.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.