EXCLUSIV Ce nu ai știut despre Cola. Dr. Rucsandra Manu: Conține o cantitate foarte mare de oxalat de calciu, cea mai frecventă litiază

Ce nu ai știut despre Cola. Iată ce ne-a spus un medic chirurg urolog despre această băutură și ce trebuie să știi de acum.
Pe lângă faptul că nu oferă niciun nutrient vital, băuturile îndulcite cu zahăr, inclusiv băuturile carbogazoase, pot duce la complicații de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate, boala hepatică grasă non-alcoolică și diabetul.
Toate băuturile carbogazoase conțin zahăr, iar atunci când zahărul este consumat în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cu toate acestea, unele surse de zahăr sunt mai rele decât altele - iar băuturile zaharoase sunt de departe cele mai rele. Acest lucru este valabil în primul rând pentru sucurile zaharoase, dar și pentru sucurile de fructe, cafelele foarte îndulcite și alte surse de zahăr lichid.
Lichidele nocive pentru organism și rinichi. Ce nu ai știut despre Cola
"Sigur că există și lichide nocive, nu ne referim numai la alcool.
Există toate băuturile răcoritoare care conțin o cantitate mare de zahăr, acelea nu sunt bune pentru organism.
Aceste băuturi au și sare pentru a potența gustul", a declarat medicul Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Celebrele băuturi pe bază de Cola sunt băuturi răcoritoare îndulcite, aromatizate și carbogazoase și cele mai multe conțin cofeină și sunt îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză.
"Mai sunt și unele, diversele variante de cola, care conțin o cantitate foarte mare de precosor de oxalat de calciu și oxalatul de calciu este una din cele mai frecvente litiaze.
Unde scrie cola, toate variantele de cola, cu cât mai rar sunt consumate cu atât este mai bine pentru organism, pentru că rinichiul și ficatul au de suferit de pe urma lor", ne-a mai spus medicul Rucsandra Manu.
Ce este oxalatul și cum se formează pietrele?
Oxalatul este o substanță naturală care se găsește în multe alimente. Corpul folosește alimentele pentru energie. După ce corpul folosește ceea ce are nevoie, produsele reziduale călătoresc prin fluxul sanguin până la rinichi și sunt eliminate prin urină.
Urina conține diverse deșeuri. Dacă există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, pot începe să se formeze cristale. Aceste cristale se pot lipi împreună și pot forma o masă solidă (o piatră la rinichi). Oxalatul este un tip de substanță care poate forma cristale în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă există prea mult oxalat, prea puțin lichid, iar oxalatul se "lipește" de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi.
Bolile pe care le provoacă băuturile Cola sau băuturile carbogazoase
Riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de cola provin în principal din zahărul pe care îl conține, care oferă organismului cantități mari de fructoză și pot provoca:
- Creșterea în greutate
Mai multe studii raportează o legătură clară între consumul de băuturi răcoritoare și o greutate corporală mai mare. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii au tendința de a bea sucuri zaharoase împreună cu caloriile pe care le-ar consuma în mod normal. Un motiv pentru acest lucru este că fructoza produce cantități mai mici de hormoni care te fac să te simți sătul. Iar băuturile răcoritoare și alți carbohidrați lichizi produc, de asemenea, mai puțină sațietate (senzație de sațietate) în comparație cu alimentele solide, potrivit WebMD.
- Dependența de zahăr
Zahărul poate crea dependență, în special pentru persoanele cu alte forme de dependență. Unele dintre aceleași părți ale creierului care sunt implicate atunci când o persoană abuzează de droguri sunt, de asemenea, implicate atunci când mâncați, permițând crearea unor semnale asemănătoare dependenței atunci când ingerați anumite alimente.
- Grăsimea de pe burtă
Cantitatea și localizarea greutății obținute din cauza fructozei creează propriile riscuri pentru sănătate. Fructoza duce la apariția grăsimii din burtă (grăsime viscerală), care se află în spațiul dintre organe, și a grăsimii externe (grăsime subcutanată), care se găsește chiar sub piele. Chiar dacă, în rest, aveți o greutate sănătoasă, grăsimea de pe burtă poate fi periculoasă, crescând probabilitatea apariției bolilor de inimă, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân.
- Sindromul metabolic și diabetul
Consumul unei cantități prea mari de fructoză poate duce la rezistență la insulină, o caracteristică a sindromului metabolic. Este posibil să deveniți mai puțin sensibil la hormonul insulină, care elimină zahărul din sânge.
Sindromul metabolic apare frecvent înainte de diabetul de tip 2, un alt pericol legat de băuturile zaharoase. Chiar și una sau două colaci pe zi ar putea crește riscul de diabet de tip 2 cu peste 20%.
- Bolile de inimă
Consumul de zahăr este legat de tensiunea arterială ridicată, de colesterolul ridicat și de excesul de grăsime, toate acestea crescând riscul de boli de inimă.
- Cancer
Aceste băuturi zaharoase au fost legate de un risc crescut de cancer pancreatic. Cercetările arată, de asemenea, că femeile aflate la postmenopauză pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial (sau uterin) dacă consumă cola, potrivit WebMD.
- Carii dentare
- Gută
- Demență
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge au fost legate de un risc crescut de demență, în special sub forma bolii Alzheimer.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.