De ce ne e poftă de grăsimi când ținem dietă

V-ați întrebat vreodată de ce ne gândim și poftim mâncărurile pe care încercăm să le evităm atunci când ținem dietă? Sau doriți să existe o cale de a vă controla sau potoli...
Cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston au identificat noi circuite ale creierului care ar putea acționa ca o frână pe consumul de alcool și alimentația junk food.
La cobaii care, timp de o lună, au fost ținuți la dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cercetătorii au inhibat cu succes comportamentul care determina preferința spre alimentelor grase. Constatările lor au fost publicate în jurnalul Behavioural Brain Research.
„Pofta pentru alimente bogate în grăsimi - care includ multe alimente nesănătoase tip junk food - este o parte importantă a obezității și a consumului compulsiv", a declarat Jonathan Hommel, profesor asistent în departamentul de farmacologie și toxicologie, ciktat de sciencedaily.com.
Puși să muncească până au renunțat la recompense
„Când încearcă să slăbească, oamenii se străduiesc adesea să evite alimentele grase, ceea ce în mod ironic crește motivația și pofta pentru aceste alimente și poate duce la supraalimentare. Mai rău, cu cât mai mult cineva se abține de la alimentele grase, cu atât mai mare este pofta".
Mai multe studii comportamentale au demonstrat că negarea anumitor alimente, cum se întâmplă când țineți dietă, cauzează o dorință crescută și o obsesie pentru respectivul aliment. Cu toate acestea, mecanismele creierului care conduc la acest tip de supraalimentare nu sunt cunoscute. În acest scop, cercetătorii UTMB au căutat să afle cum conduce creierul acest comportament potențial dăunător.
Folosind cobai care au fost ținuți la dietă cu conținut scăzut de grăsimi timp de 30 de zile, cercetătorii UTMB i-au antrenat să muncescă pentru „recompensele" grase, prin apăsarea unei pedale. Pentru a măsura pofta și motivația, cercetătorii au continuat să crească numărul apăsări pe pedale necesare pentru ca șobolanii să-și primească „recompensa", până când aceștia au renunțat să mai încerce!
O substanță din creier poate fi cheia tăierii poftei
Apoi, jumătate dintre șobolani au suferit o procedură chirurgicală care a blocat efectele unei substanțe chimice cerebrale numită „neuromedin U receptor 2" într-o regiune a creierului care reglează consumul de alimente. Cealaltă jumătate dintre cobai nu au fost supuși acestei intervenții.
După recuperarea post-chirurgicală, cercetătorii au descoperit că șobolanii care au fost operați nu au mai fost așa tentați de „recompensele" grase, tentație care la șoarecii neoperați nu s-a modificat.
„Deși descoperirile noastre sunt doar primul pas dintr-un proces lung de la laboratorul științific până în cabinetul medicului, planificăm să dezvoltăm noi medicamente pentru a ajuta la reducerea acestei pofte", a spus Hommel.
„Desi s-ar putea să treacă ani până când aceste medicamente să fie gata, cercetarea noastră scoate în evidență câteva caracteristici importante ale poftei alimentare, care vă pot ajuta să să vă puneți dorințe realiste pentru noul an".
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.