De ce se îngrașă românii iarna? Dr Șerban Damian, nutriționist, spune ce să mâncăm CORECT în sezonul rece
Vara s-a terminat demult, costumul de baie e ascuns în dulap și odată cu el am dat uitării și cât de mult ne-am străduit să arătăm bine la plajă. Acum, în prag de iarnă avem deja kilograme în plus. Medicul...
Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcție de cât de mult facem mișcare, dar și în funcție de zona în care locuim. De asemenea, acesta a dezvăluit și de ce oamenii au tendința să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă.
De ce mâncăm mai mult iarna
„În mod tradițional, până recent, alimentația oamenilor se modifica în funcție de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparație cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume și verdețuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creșterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime și carne de porc).
Totuși, în ultimii zeci de ani, situația s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulți oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privința alimentației, cel puțin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Așadar, alimentația oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunțarea la unele tradiții care implică și consumul anumitor alimente” a arătat medicul nutriționist.
Ce trebuie să mâncăm iarna
Dr Șerban Damian spune că dieta de iarnă trebuie să ne-o construim în funcție de anumiți parametri.
„Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viață ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute și muncă fizică și care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puțin o creștere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau mașina personală, nu dai nici măcar zăpada din față blocului – atunci nu ai de ce să te gândești să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulți pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari și mănâncă mai mult și mai consistent, conform tradițiilor", a explicat dr. Șerban Damian.
Cine are cu adevărat nevoie de alimente mai grase iarna, aflați pe DC News.
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
