Deficiența de zinc. Cum afectează sistemul imunitar
Zincul joacă un rol important pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Dacă nu aveți suficient zinc, celulele care vă protejează corpul de virusuri și bacterii - limfocite, neutrofile și macrofage - nu își pot face treaba, potrivit Harvard T.H. Școala de sănătate publică.
Deficiența de zinc, pe termen scurt, a provocat o scădere a imunității, în timp ce deficiența cronică a crescut și inflamația, arată un studiu (link direct), publicat în Autoimmunity Review.
Și copiii pot fi afectați de scăderea nivelului de zinc
Cercetările (link direct)publicate în numărul din 2016 al jurnalului Allergologia et Immunopathologia arată că 5 miligrame zilnice de zinc au scăzut incidența infecțiilor tractului respirator superior la sugari, în timp ce un mic studiu (link direct) din mai 2019, piblicat în jurnalul medical Rapoarte pediatrice, a concluzionat că 30 de miligrame de zinc pe zi au redus durata infecției respiratorie acute la copii.
Factori de risc
Potrivit unui studiu (link direct), publicat în jurnalul medical Nutrients, deficiența de zinc este cel mai des întâlnită la persoanele care au tulburări digestive sau cronice, boli hepatice sau renale, potrivit Harvard T.H. Școala de sănătate publică.
Vegetarienii și veganii prezintă, de asemenea, un risc ușor mai mare de deficiență de zinc, deoarece sursele vegetale ale mineralului au o biodisponibilitate mai mică decât alimentele pe bază de animale.
Simptome
Deficitul de zinc poate apărea ca o pierdere a apetitului, pierderea simțului gustului sau a mirosului, diaree, scăderea imunității sau vindecarea slabă a rănilor și depresie.
Cele mai importante surse alimentare de zinc
Stridiile
Crabul si homarul
Naut, linte, fasole
Legumele
Nucile si semintele
Ciocolata neagra
Cerealele integrale
Laptele si produsele lactate
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
