Dieta dată peste cap? Revino la normal, face bine la inimă!
În sezonul Sărbătorilor de Iarnă poate fi foarte dificil, chiar și cei mai hotărâți dintre noi, să ne ținem de o dietă sănătoasă. De la bomboanele de Halloween, dăm iama în cele de Moș...
Greutatea nu este singurul aspect al sănătății care poate fluctua în perioada Sărbătorilor. Potrivit unui nou articol din revista Nutrients, factorii de risc pentru boala cardiovasculară se modifică în funcție de schimbările din alimentație, chiar și o lună de excese fiind periculoasă.
„Dacă ești inconsecvent cu privire la tipurile de alimente pe care le mănânci, factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare vor fluctua”, arată Wayne Campbell, profesor de științe nutriționale la Universitatea Purdue. „Chiar și pe termen scurt, alegerile alimentare pot modifica starea de sănătate”.
Eșecul dietei nu este o anomalie, este normă și există o varietate de motive pentru aceasta. Acest lucru poate duce la încercări repetitive de a adopta, dar fără a menține, modele de alimentație sănătoasă.
Cum au evaluat efectele fluctuațiilor
Pentru a evalua modul în care aceste fluctuații în dietă afectează factorii de risc pentru diabet și boli cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială și colesterol, echipa lui Campbell a analizat două studii anterioare (de asemenea conduse de Campbell, la Purdue). Participanții la aceste studii au adoptat un model de alimentație în stil DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) sau un model de alimentație în stil mediteranean.
„Modelul nostru alimentar în stil DASH s-a concentrat pe controlul aportului de sodiu, în timp ce stilul mediteranean s-a concentrat pe creșterea grăsimilor sănătoase”, arată Lauren O'Connor, autorul principal al lucrării, într-un material dat publicității de Universitatea Purdue. „Ambele modele de dietă au fost bogate în fructe, legume și cereale integrale”.
Participanții au adoptat un model de alimentație sănătoasă timp de cinci sau șase săptămâni și apoi le-au fost măsurați factorii de risc. Apoi, participanții la studiu au fost lăsați să revină la modul în care mâncau înainte de diete, timp de patru săptămâni, și s-au întors pentru o verificare. În a treia etapă, au fost puși din nou la dietă săntoasă, pentru încă cinci sau șase săptămâni, și le-au fost evaluați factorii de risc.
Motive să încerci până reușești
Rezultatele arată aproape exact cum v-ați aștepta: ca un rollercoaster cardiovascular. Cât de repede sănătatea participanților a început să se îmbunătățească după adoptarea unei alimentații mai sănătoase este impresionant. Este nevoie de doar câteva săptămâni de alimentație sănătoasă pentru a genera o tensiune arterială și un colesterol mai scăzute. Acestea cresc din nou când nu mai respecți principiile unei alimentații sănătoase, și revin la loc când revii la dietă.
„Aceste constatări ar trebui să încurajeze oamenii să încerce din nou dacă nu reușesc la prima lor încercare de a adopta un model de alimentație sănătoasă”, Campbell a spus. „Se pare că organismul nu va deveni rezistent la efectele de promovare a sănătății ale acestui model de dietă doar pentru că ați încercat-o și nu ați reușit prima dată. Cea mai bună opțiune este să mențineți modelul sănătos, dar dacă eșuați, încercați din nou”.
Atenție, însă, la faptul că nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale fluctuațiilor de alimentație sănătoasă și nesănătoasă asupra bolilor cardiovasculare. Se știe doar că atunci când persoanele care sunt supraponderale încearcă în repetate rânduri să piardă în greutate, renunță și încearcă din nou, asta ar putea fi mai dăunător pentru sănătatea lor pe termen lung decât dacă ar menține o greutate constantă.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
