Mâncarea tip fast-food și depresia! Descoperire uluitoare

Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii au descoperit că alimentele tip fast-food sunt legate de apariția depresiei. Ei au analizat oamenii din două comunități distincte dar alăturate ale...
Mâncarea tip fast-food contribuie la depresie? Poate o dietă sănătoasă combate o boală mintală?
Într-un experiment neobișnuit, cercetătorii de James Cook University din Australia au descoperit că printre oamenii din comunitățile Torres Strait islanders cantitatea de pește și alimentele procesate consumate este legată de apariția depresiei.
O echipă de cercetare a JCU, condusă de profesorii Zoltan Sarnyai și Robyn McDermott, s-a uitat la legătura dintre depresie și dieta respectivelor comunități, unde pe o insulă este disponibilă alimentația tip fast-food, și alta, mai izolată, care nu are astfel de mâncare.
Dr. Maximus Berger, autorul principal al studiului, a explicat că echipa sa a intervievat aproximativ 100 de persoane pe ambele insule.
„Noi i-am întrebat despre dieta lor, le-am examinat nivelul de depresie și le-am luat mostre de sânge. După cum v-ați aștepta, oamenii de pe insula mai izolată, fără fast-food, au raportat un consum de fructe de mare semnificativ mai mare și un consum mai mic de mâncare de-a gata decât oameni de pe cealaltă insulă", a spus el.
Depresivi pe insula cu fast-food
Cercetătorii au identificat nouăsprezece persoane ca având simptome depresive moderate până la severe: șaisprezece au fost din insula cu fast food disponibil, dar numai trei de la cealaltă insulă.
„Oamenii cu simptome depresive majore au fost mai tineri și au avut un consum mai mare de preparate de-a gata", a spus dr. Berger.
Cercetătorii au analizat probele de sânge în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, și au găsit diferențe între nivelurile de doi acizi grași la oameni de pe cele două insule.
„Nivelul de acizi grași asociat cu depresia și găsit în multe alimentele tip fast-food a fost mai mare la persoanele care locuiesc pe insula cu acces rapid la fast-food, în timp ce nivelul de acizi grași asociat cu protecție împotriva depresiei și găsit în fructe de mare a fost mai mare pe cealaltă insulă", a spus dr. Berger.
Dietele occidentale sunt de vină
El a spus că este important să ne amintim - spun cercetătorii - că dietele occidentale contemporane au o abundență de acizi grași legați de depresie (n-6 PUFA) și o lipsă relativă a acizilor grași care luptă împotriva depresiei (n-3 LCPUFA).
„În țările cu o dietă tradițională, raportul dintre n-6 și n-3 este de 1: 1, în țările industrializate este de 20: 1", a spus el.
Profesorul Sarnyai a arătat, în materialul furnizat de James Cook University, că depresia afectează aproximativ una din șapte persoane la un moment dat în viață, iar oamenii Aboriginali și și cei din Torres Strait Islanders sunt afectați în mod disproporționat de suferința psihologică și mintală în comparație cu populația generală.
„Depresia este complexă, este legată și de factorii sociali și de mediu, astfel încât nu va exista niciun remediu gen glonț de argint, dar datele noastre sugerează că o dietă bogată în n-3 LCPUFA furnizată de fructele de mare și scăzută în n-6 PUFA, din alimentele fast-food, poate fi benefică", a concluzionat el.
Studiul, integral, poate fi contultat AICI.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.