Dieta MIND, impact asupra creierului. Poate încetini declinul cognitiv

Aceste alimente fac scut în jurul creierului și încetinesc declinul cognitiv.
Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul
Un studiu recent publicat în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, a descoperit că respectarea dietei MIND este asociată cu un risc redus de afectare cognitivă.
Dieta MIND, o combinație a două diete bine cunoscute
Dieta MIND este un hibrid între dietele mediteraneană și DASH, recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii. Aceasta pune accent pe alimente precum legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, cerealele integrale, uleiul de măsline, peștele, carnea de pasăre, nucile și fructele de pădure, în special afinele.
Dieta limitează consumul de carne roșie, dulciuri, produse de patiserie și alimente prăjite sau de tip fast food, și încurajează un pahar de vin pe zi, potrivit WebMD.
Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Russell P. Sawyer de la Universitatea din Cincinnati, rutina noastră alimentară poate avea un impact asupra creierului.
"Având în vedere că numărul persoanelor cu demență crește odată cu îmbătrânirea populației, este esențial să găsim schimbări pe care le putem face pentru a întârzia sau încetini dezvoltarea problemelor cognitive", a spus dr. Russel P. Sawyer, potrivit SciTechDaily.
Dieta MIND - FOTO: Freepik@Ayan-Design-works
Studiu amplu
Studiul a urmărit 14.145 de participanți pe o perioadă medie de 10 ani, vârsta medie a acestora fiind de 64 de ani. 70% dintre participanți erau albi, iar 30% erau de culoare. Pentru a măsura respectarea dietei MIND, participanții au completat un chestionar alimentar, iar cercetătorii au punctat răspunsurile acestora în funcție de cât de mult se aliniau obiceiurile lor alimentare cu dieta.
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de scorurile lor alimentare. Grupul cu aderență scăzută a avut un scor mediu de cinci, grupul mediu a avut un scor de șapte, iar grupul cu aderență ridicată a avut un scor mediu de nouă.
Abilitățile cognitive au fost evaluate atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului. În cursul studiului, 12% dintre cei din grupul cu aderență scăzută, 11% dintre cei din grupul mediu și 10% dintre cei din grupul cu aderență ridicată au dezvoltat afectare cognitivă.
După ajustarea pentru variabile precum vârsta, tensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au descoperit că cei din grupul cu aderență ridicată aveau un risc cu 4% mai mic de afectare cognitivă în comparație cu cei din grupul cu aderență scăzută.
Beneficiile au fost mai semnificative pentru femei, care aveau un risc redus cu 6%, deși același lucru nu a fost observat la participanții bărbați.
Rezultate
Un alt rezultat notabil a fost impactul dietei asupra ritmului de declin cognitiv. Cei care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au prezentat un declin mai lent al abilităților cognitive comparativ cu cei care nu au respectat dieta, iar acest efect a fost mai pronunțat la participanții de culoare decât la cei albi. Femeile care au urmat dieta cu strictețe au avut rezultate mai bune decât bărbații.
"Aceste descoperiri necesită studii suplimentare, în special pentru a examina acest impact variabil în rândul bărbaților și femeilor, precum și al persoanelor albe și de culoare, dar este încântător să ne gândim că oamenii ar putea face câteva schimbări simple în dietă și, astfel, ar putea reduce sau întârzia riscul de probleme cognitive", a mai explicat dr. Sawyer.
Limitări și necesitatea cercetărilor suplimentare
Deși studiul oferă perspective încurajatoare, are totuși unele limitări. Cercetarea a inclus doar adulți mai în vârstă de culoare și albi, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care aceste descoperiri se pot aplica altor grupuri rasiale și etnice. În plus, studiul arată o asociere între dieta MIND și un risc redus de afectare cognitivă, dar nu dovedește că dieta previne direct declinul cognitiv.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora aceste asocieri în populații mai diverse și pentru a înțelege mai bine efectele diferite ale dietei asupra bărbaților, femeilor și persoanelor de diverse origini etnice. Cu toate acestea, această cercetare reprezintă un pas potențial înainte în identificarea schimbărilor de stil de viață care ar putea încetini apariția problemelor cognitive.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.