Dulceața, ce nu știai despre ea. Ce este pectina și cum poate preveni cancerul de colon și ajuta la digestie. Cine nu ar trebui să o consume

Dulceața este produsă dintr-un fruct măcinat sau zdrobit. Aceasta este o opțiune sănătoasă pentru micul dejun și nu numai.
Dulceața are un conținut ridicat de pectină. În general, dulceața este consumată la scară largă. Aceasta este produsă din diferite fructe. Dulceața conține pectină, aceasta jucând un rol important în prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
Dulceața, valori nutritive
O lingură de dulceață conține:
- 6,09 g de apă
- 569 de calorii
- 0,07 g de proteine
- 0,01 g de grăsime lipidică totală
- 13,77 g de carbohidrați
- 0,2 g de fibre dietetic
- 9,7 g de zaharuri totale.
De asemenea, oferă:
- 0,02 mg de cupru
- 1,8 mg de vitamina C
- 0,1 mg de fier
- 0,015 mg de vitamina B2, notează Health Benefits Times.
Dulceața, beneficii pentru sănătate
Dulceața este benefică pentru sănătate. Nu are grăsimi și colesterol, iar astfel ajută la menținerea unei greutăți optime. Pectina poate proteja împotriva cancerului și promovează sănătatea pielii, părului, oaselor și unghiilor degetelor. De asemenea, pectin scade șansele de a dezvolta accident vascular cerebral, atac de cord și afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, scade evoluția cancerelor la nivelul stomacului, gurii și rectului de colon. Reduce șansele de spina bifidă, defecte de tub neural și anencefalie la femeile gravide.
Dulceața, sursă de energie
Dulceața de fructe este bogată în zahăr și carbohidrați. Zahărul nu este întotdeauna dăunător sănătăţii tale dacă este consumat în cantităţi moderate. Zahărul, în general, acționează ca combustibil pentru corpurile noastre.
Corpul nostru utilizează zahăr pentru a produce energie instantanee. Produse alimentare cum ar fi gemurile de fructe fiind bogate în zahăr acționează ca un mare furnizor de energie instant în cazul în care se consumă în cantități moderate. Asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1 lingură de gem de fructe în mod regulat.
Dulceața, nivel scăzut de colesterol și grăsimi
Principalul ingredient al dulceții este extractul de fructe sau fructele presate. Ca urmare, conține cantități foarte mici de colesterol și grăsimi. În comparație cu untul, gemul de fructe ar putea fi cea mai bună opțiune pentru micul dejun de dimineață dacă sunteți predispus la niveluri ridicate ale tensiunii arteriale sau la alte boli legate de inimă.
Gemurile de fructe sunt un substitut excelent pentru unt, deoarece reduc riscurile de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și alte boli cardiovasculare.
Vezi și: Boala coronariană, afecțiunea cu simptome silențioase. Se poate ajunge la atac de cord
Dulceața, ajutor în digestie
Deși cantitatea de fibre dietetice prezente în gemurile de fructe este neglijabilă, prezența pectinei în compoziția acestora ajută la menținerea mișcărilor intestinale și a digestiei adecvate. Pectina este un tip de fibră solubilă care are proprietăți uimitoare de gelifiere.
Pectina ajută la înmuierea scaunului și accelerează trecerea materialului prin tractul digestiv, reducând astfel șansele de a dezvolta constipație. De asemenea, pectina este considerată un prebiotic, care este benefic pentru sănătatea intestinului.
Dulceața, cade riscurile de a dezvolta cancer de colon
Prezența pectinei (un agent de îngroșare) în gemurile de fructe ajută la prevenirea cancerului de colon. Mai multe studii demonstrează că pectina ajută la uciderea celulelor cancerului de colon. În plus, această fibră ajută la reducerea inflamației și a daunelor celulare care pot duce la formarea celulelor canceroase de colon, scăzând riscul de cancer de colon.
Potrivit cercetătorilor, pectina poate reduce riscul de cancer de colon prin legarea și inhibarea absorbției galectinei-3, care a fost legată de un risc crescut de cancer de colon.
Dulceața, sursă importantă de vitamine
Dulceața de fructe posedă vitamine și minerale, iar cantitatea depinde de calitatea fructelor asociate cu gemul de fructe și de cât de mult a fost procesat gemul. Dacă prelucrarea gemului este complicată, fructul își pierde toată valoarea nutritivă.
Dar dacă gemul de fructe a fost făcut într-un mod autentic, acesta poate transmite nutrienții din fructe. De exemplu, un gem mixt de fructe format din mango și mere poate poseda cantități mari de vitamina A, C, E și K, notează Health and Healtier.
Dulceața, riscuri
Dulceața ar trebui consumată în cantități moderate de către pacienții diabetici și obezi. Din cauza conținutului ridicat de zahăr, aceasta poate provoca carii dentare și poate duce la creșterea în greutate.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.