Ești victima farfuriei curate? Cum slăbești inteligent!

Dacă ai deja stomacul plin, dar mai există ceva dulce pe tavă, te vei opri din mâncat sau te vei lăsa ispitit? Noi cercetări sugerează că nu te vei abține de la desert, condus fiind de o atitudine larg...
Într-o serie de patru experimente, oamenii de știință conduși de Veronika Ilyuk de la Universitatea Hofstra din New York, au descoperit în mod repetat că un singur aliment lăsat pe farfurie la sfârșitul mesei incită mult mai puternic un individ decât decât mai multe alimente, fie că este vorba de ciocolată, migdale, prăjituri sau pizza. Echipa de cercetare a mai constatat că oamenii aleg de multe ori să creadă că acea ultimă bucătură este de fapt bună pentru ei, indiferent că are doi centimetri de glazură dulce sau conține 1.000 de calorii.
,,Oamenii care doresc să piardă în greutate nu trebuie să mănânce totul de pe farfurie, este bine să arunce cele câteva îmbucături suplimentare sau băuturi pline de calorii. Astfel de alimente, mai ales atunci când vine vorba de produse cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare, sunt foarte gustoase și pot stârni dorința de a mânca, ceea ce înseamnă că o strategie de combatere a acestui lucru ar putea fi să mănânci alimente cu mai puțină grăsime, zahăr și cu sare adăugat. Rareori auzi oamenii spunând trebuie doar să mănânc acea bucată de broccoli, dar sunt atât de plină, în schimb o vor face cu tortul de ciocolată", a declarat Lona Sandon, director de program al departamentului de nutriție clinică din cadrul școlii de profesii din domeniul sănătății de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.
Noile cercetări sugerează că atunci când pe platou este lăsată puțină mâncare se declanșează fenomenul "farfuriei curate"; concept care are multe rădăcini. În opinia oamenilor de știință, impulsul de bază care se află în spatele acestui fenomen este mai degrabă o indulgență decât un imperativ de supraviețuire biologic.
,,Este nevoie de timp să vă simțiți satisfăcuți, iar consumatorii rapizi pierd acest sentiment". O strategie care funcționează este aceea de a începe să serviți porții de dimensiuni mai mici, pur și simplu să puneți mai puțin pe farfurie", a sugerat Connie Diekman, director la Universitatea Washington din St. Louis, potrivit Medicine Net.com.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.