Ești victima farfuriei curate? Cum slăbești inteligent!
Dacă ai deja stomacul plin, dar mai există ceva dulce pe tavă, te vei opri din mâncat sau te vei lăsa ispitit? Noi cercetări sugerează că nu te vei abține de la desert, condus fiind de o atitudine larg...
Într-o serie de patru experimente, oamenii de știință conduși de Veronika Ilyuk de la Universitatea Hofstra din New York, au descoperit în mod repetat că un singur aliment lăsat pe farfurie la sfârșitul mesei incită mult mai puternic un individ decât decât mai multe alimente, fie că este vorba de ciocolată, migdale, prăjituri sau pizza. Echipa de cercetare a mai constatat că oamenii aleg de multe ori să creadă că acea ultimă bucătură este de fapt bună pentru ei, indiferent că are doi centimetri de glazură dulce sau conține 1.000 de calorii.
,,Oamenii care doresc să piardă în greutate nu trebuie să mănânce totul de pe farfurie, este bine să arunce cele câteva îmbucături suplimentare sau băuturi pline de calorii. Astfel de alimente, mai ales atunci când vine vorba de produse cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare, sunt foarte gustoase și pot stârni dorința de a mânca, ceea ce înseamnă că o strategie de combatere a acestui lucru ar putea fi să mănânci alimente cu mai puțină grăsime, zahăr și cu sare adăugat. Rareori auzi oamenii spunând trebuie doar să mănânc acea bucată de broccoli, dar sunt atât de plină, în schimb o vor face cu tortul de ciocolată", a declarat Lona Sandon, director de program al departamentului de nutriție clinică din cadrul școlii de profesii din domeniul sănătății de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.
Noile cercetări sugerează că atunci când pe platou este lăsată puțină mâncare se declanșează fenomenul "farfuriei curate"; concept care are multe rădăcini. În opinia oamenilor de știință, impulsul de bază care se află în spatele acestui fenomen este mai degrabă o indulgență decât un imperativ de supraviețuire biologic.
,,Este nevoie de timp să vă simțiți satisfăcuți, iar consumatorii rapizi pierd acest sentiment". O strategie care funcționează este aceea de a începe să serviți porții de dimensiuni mai mici, pur și simplu să puneți mai puțin pe farfurie", a sugerat Connie Diekman, director la Universitatea Washington din St. Louis, potrivit Medicine Net.com.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
