Efectele adverse ale cerealelor cu fibre
Fibrele dietetice permit regularitatea digestivă și vă ajută să vă simțiți plini mai mult timp după mâncare. O dietă bogată în fibre îți poate scădea chiar riscul de boli grave, cum ar fi...
Dezvoltarea recentă a cerealelor pentru micul dejun cu adaos de fibre facilitează digestia. Cu toate acestea, aceste cereale pot duce la reacții adverse, mai ales la scurt timp după ce sunt introduse pentru prima dată în dieta ta, notează Livestrong.
Balonare
Un efect secundar comun al cerealelor cu fibre este balonarea abdominală, o senzație anormală și inconfortabilă de plenitudine în abdomen. Acest lucru se întâmplă adesea, deoarece conținutul extrem de ridicat de fibre ale unor cereale cu fibre poate șoca sistemul digestiv la început, deoarece corpul tău nu poate fi obișnuit să digere alimente atât de bogate în fibre. AskDrSears.com explică faptul că balonarea poate indica prea multă fibră în dieta ta. Creșterea lentă a aportului de fibre alimentare cu cereale din fibre, în loc să treacă rapid de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre, permite corpului să se adapteze lent la noua dvs. dietă și poate reduce balonarea inconfortabilă.
Diaree
Un alt efect secundar posibil al consumului de fibre din fibre este diareea, relatează AskDrSears.com. Coerența scaunelor este determinată de o serie de factori, inclusiv timpul în care alimentul digerat se odihnește în colon sau intestinul gros. Scaunul care rămâne în colon mult timp devine uscat, ceea ce poate duce la constipație. Scaunul care trece prin colon duce prea repede la scaun apos sau la diaree. Deoarece aportul de fibre crește viteza cu care alimentele trec prin tractul digestiv, creșterea drastică a aportului de fibre cu cereale din fibre poate provoca trecerea prea rapidă a scaunului prin colon, provocând diaree. Introducerea treptată a cerealelor cu fibre în alimentația dumneavoastră poate ajuta la prevenirea efectelor secundare digestive, inclusiv diaree, permițându-vă organismului să se adapteze la noua dietă.
Reglarea zahărului din sânge
În cazuri rare, creșterea drastică a aportului de fibre prin consumul de cereale cu fibre poate duce la efecte secundare mai grave. Medline Plus, condus de Institutele Naționale de Sănătate, explică faptul că psylliul galben, un tip de fibre adăugate în unele cereale cu fibre, poate avea efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Glicemia este reglată de o serie de hormoni și țesuturi, care acționează pentru a preveni nivelul de zahăr din sânge să devină prea mare sau mai scăzut. Psyllium galben poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile de zahăr din sânge care pot apărea în urma ingestiei de carbohidrați sau zaharuri procesate. Acest efect al cerealelor cu fibre se poate dovedi benefic pentru diabeticii cu zahăr ridicat în sânge, dar s-ar putea dovedi dăunător dacă aveți deja riscul de zahăr scăzut din sânge sau hipoglicemie. Dacă suferiți de tulburări legate de sânge sau metabolice, consultați întotdeauna un medic înainte de a face modificări la dieta dvs. pentru a evita efectele secundare negative.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
