Excesul de vitamine poate dăuna ficatului și rinichilor. Cum trebuie administrate

Există un aport zilnic optim pentru fiecare tip de vitamine și minerale. Pentru fiecare persoană, aceasta va varia în funcție de vârstă, sex, condiții medicale cronice și capacitatea de a absorbi...
Rinichii sunt responsabili de producerea de hormoni și vitamine. Ele sunt importante pentru menținerea echilibrului fluidelor pentru magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, calciu și bicarbonat. Ficatul detoxifică organismul și trebuie să extragă substanțele necesare și nedorite din toate fluidele și alimentele. Depozitează și asimilează vitaminele grase solubile, notează Livestrong.
Vitamina A
Vitamina A activă sub orice formă se păstrează în ficat; deci aporturile dincolo de dozele recomandate ar putea fi toxice. Întrucât ficatul este locul de depozitare, prea mult ar putea copleși acest organ, determinându-l să se suprasolicite. Fundația Internațională a Hepatitei avertizează asupra consumului de vitamina A în exces ca fiind toxic pentru ficat. Administrarea a peste 100.000 de unități internaționale de vitamina A în fiecare zi în mod continuu timp de luni de zile, poate duce la simptome de toxicitate, cum ar fi greață sau vertigo.
Vitamina D
Există două tipuri de vitamina D; D-2 și D-3. Ambele devin forma de D de care corpul are nevoie după ce ficatul și rinichii le prelucrează. Prea mult aport de vitamina D duce la un exces de calciu în sânge. Dacă excesul continuă, depozitele de calciu ar putea ajunge la rinichi și alte organe.
Vitamina B-3
Pentru persoanele fără probleme hepatice, administrarea de miacină sau B-3 nu este o problemă. Dar pentru cei cu probleme hepatice sau boli, prea mult B-3 poate ridica teste ale funcției hepatice. Solicitați unui medic să vă monitorizeze dozele de vitamine pentru a fi în siguranță.
Vitamina C
Deși este un mit că excesul de vitamina C provoacă pietre la rinichi, potrivit Dr. Shari Lieberman, doctor, autor al „The Real Vitamine & Mineral Book", persoanele cu o funcție renală slabă trebuie să fie atenți la consumul de vitamina C. rinichii s-ar putea să nu poată face față excreției sale, iar acidul oxalic din urină poate crește, ceea ce este un semn al agravării funcționării rinichilor. De asemenea, vitamina B-12 poate fi epuizată, provocând alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Dr. Lieberman recomandă zilnic între 500 mg și 5.000 mg vitamina C.
În opinia doctorului Lieberman, a lua o mulțime de vitamine dintr-o dată nu este ideal. Suplimentele sunt luate cel mai bine în timpul meselor în majoritatea cazurilor și ar trebui să fie răspândite pe parcursul zilei. Dacă luați zilnic 2.000 mg de vitamina C, luați, de exemplu, 1.000 mg de două ori pe zi cu alimente. Administrarea suplimentelor în mod corect va îmbunătăți absorbția și toleranța acestora.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.