Feniculul întărește sistemul nervos și normalizează tractul digestiv. De ce să-l incluzi în dietă

Feniculul este o plantă confundată cu mărarul. Cele două plante seamănă, doar că feniculul are bulbul comestibil, fiind popular în bucătărie și în medicină.
Vorbim în acest articol despre fenicul și proprietățile sale medicinale, dar și despre daunele pe care le poate provoca. De asemenea, îți împărtășim o rețetă simplă cu fenicul.
Fenicului are mai multe beneficii:
- îmbunătățește sistemul nervos,
- îmbunătățește producția de estrogen,
- ajută la tratarea răcelilor și a tusei,
- normalizează tractul digestiv,
- are efect diuretic.
În viața de zi cu zi, feniculul este numit „mărar farmaceutic”. Are un conținut ridicat de vitamine, minerale și uleiuri esențiale, precum și acizi, motiv pentru care este, adesea, folosit în medicina populară și chiar în medicamente. De exemplu, un decoct de fenicul este cel mai bun remediu pentru îndepărtarea mucoasei și combaterea tusei sau a bronșitei.
Fenicul este contraindicat pacienților cu epilepsie, cardiaci și femeilor însărcinate. De asemenea, este interzis persoanele care au intoleranță la fenicul, deoarece există un risc de reacții alergice. Persoanele care abuzează de fenicul pot avea indigestii.
Principalul lucru atunci când utilizați fenicul este să nu exagerați, chiar dacă nu aveți contraindicații. În plus, acest produs poate duce la agravarea epilepsiei și chiar la avort spontan la femeile însărcinate, deoarece afectează contracția mușchilor, inclusiv a uterului.
Pe lângă gustul său atrăgător, semințele de fenicul au o serie de alte beneficii pentru organism. Datorită abundenței de antioxidanți, acestea ajută la întărirea imunității, îmbunătățesc digestia și facilitează pierderea în greutate.
Cum să folosești semințele de fenicul pentru a beneficia de toate proprietățile
Semințele de fenicul au un gust foarte aromat și o aromă răcoritoare, așa că folosirea lor în bucătărie va oferi o notă în plus preparatelor.
O primă modalitate de a consuma semințele de fenicul este să le macini până obții o pulbere. Adaugă câte o linguriță din această pulbere în orice fel de mâncare. Acest lucru îți va menține sistemul digestiv sănătos, lucru crucial pentru pierderea în greutate.
O legumă te ajută să slăbești, îți prelungește tinerețea și te protejează de boli
Dacă dorești să incluzi semințele de fenicul în dietă, îți recomandăm să le înmoi într-o cană cu apă peste noapte și să le consumi dimineața. Această băutură răcoritoare va absorbi aroma și nutrienții din semințele de fenicul.
Dacă îți place să mesteci semințe de fenicul le poți folosi întregi și le poți adăuga în salate sau friptură. Acest lucru nu doar că va îmbunătăți gustul alimentelor, dar vei beneficia și de nutrienții din fenicul.
Semințele de fenicul pot fi folosite eficient pentru a contracara balonarea. Dacă faci batoane de casă din nuci, cum ar fi migdale și arahide, adaugă și un pumn de semințe de fenicul. În acest fel, vei avea un aport bun de proteine și „grăsimi bune”, în timp ce semințele de fenicul vor avea grijă de intestine.
Garnitură de fenicul. o rețetă simplă
Ingrediente:
Fenicul - 3 bucăți,
sare și piper măcinat - după gust,
ulei de măsline - opțional.
În primul rând, pregătește tuberculii de fenicul. Tăie tulpinile și curăță rădăcina. Fenicul se taie ca o felii.
Pune feliile de feniculul într-o tavă de copt și condimentează-le cu sare și piper măcinat. De asemenea, le poți stropi cu ulei de măsline dacă dorești.
Coace feniculul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 10-15 minute. Această garnitură este perfectă atât pentru carne, cât și pentru pește. De asemenea, poți coace fenicul cu alte legume, apoi se taie cubulețe și obții o salată caldă. Poftă bună!
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.