Fibrele alimentare și rolul lor în combaterea constipației. Ce alte beneficii mai au și care este doza recomandată

Cum ajută fibrele alimentare în combaterea constipației și ce alte beneficii obțineți dacă le introduceți în dietă.
Fibrele alimentare sunt cea mai bună soluție pentru combaterea constipației. Pe lângă acest beneficiu important, fibrele, care sunt o categorie de carbohidrați proveniți de la produsele de origine vegetală, au impact și asupra altor funcții ale organismului, iar acest lucru este dat de faptul că nu pot fi ”atacate” și digerate de enzimele din tubul digestiv.
Fibrele alimentare, doza recomandată
Specialiștii în nutriție recomandă ca aportul zilnic de fibre alimentare să arate astfel:
- copii 1 - 3 ani: 19 grame;
- copii 4 - 8 ani: 25 grame;
- fete 9 - 13 ani: 26 grame;
- băieți 9 - 13 ani: 31 grame;
- adolescente 14 - 18 ani: 26 grame;
- adolescenți 14 - 18 ani: 38 grame;
- femei sub 50 de ani: 25 grame;
- bărbați sub 50 de ani: 38 grame;
- femei peste 50 de ani: 21 grame;
- bărbați peste 50 ani: 30 grame.
Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, o persoană ar trebui să consume zilnic 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii consumate.
Mai exact, acest lucru înseamnă că o femeie ar trebui să consume 24 de grame de fibre/zi, iar un bărbat ar trebui să consume 38 de grame de fibre/zi.
Astfel, o dietă bogată în fibre alimentare vă ține departe de constipație.
Fibrele, tipuri
Fibrele alimentare se împart în două mari categorii, iar fiecare are rolul său în ceea ce privește digestia.
Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mai mare de absorbție și joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei.
Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza) nu ajută atât de mult la tranzitul intestinal, ci previn și reduc absorbția unor substanțe în torentul sanguin, concret rețin intrarea glucozei în sânge, lucru benefic pentru diabetici, și reduc nivelul de colesterol, fapt care previne apariția bolilor cardiovasculare, arată Healthline.
Fibrele, mecanism de funcționare în prevenirea și combaterea constipației
Însă, care sunt mecanismele prin care fibrele ajută în prevenirea constipației?
Fibrele cresc greutatea scaunului
Fibrele, în special cele insolubile, sunt recomandate în combaterea constipației pentru modul în care acționează în timpul tranzitului intestinal. Concret, fibrele insolubile ”agață” în călătoria lor prin intestine atât apa, cât și deșeurile, ambele adăugând volum scaunului, deci mai greu, și prin urmare este mai ușor de eliminat.
Fibrele insolubile se găsesc în făina integrală de grâu, fasole verde, fructe de pădure și cartofi.
Fibrele sunt nedigerabile
Deși fac parte din categoria carbohidraților, asemenea zaharurilor, fibrele, spre deosebire de alți carbohidrați, nu sunt digerabile.
În timp ce tractul intestinal descompune majoritatea zaharurilor și amidonului în glucoză pentru a furniza energie, nu poate dezasambla fibrele alimentare.
Astfel, fibrele trec prin corp nedigerate, trăgând după ele apă și deșeurile rezultate în urma digestiei.
Surse de fibre. FOTO: Freepik @celsopupo
Fibrele au rol prebiotic
Fibrele sunt benefice pentru sănătate și după ce au trecut în intestinul gros, devenind hrană pentru bacteriile sănătoase, promovând astfel un microbiom intestinal sănătos, ceea ce înseamnă și un creier sănătos, dată fiind axa creier - intestin.
Fibrele cu rol prebiotic se găsesc în fasole, ceapă, usturoi, spanac și ovăz.
Fibrele înmoaie scaunul
Dacă fibrele insolubile se ocupă de volumul scaunului, cele solubile îl înmoaie, făcând astfel trecerea mai ușoară și prevenind în acest mod și apariția hemoroizilor.
De altfel, fibrele solubile sunt în mod frecvent ingredient în medicamentele laxative. Din fericire, fibrele solubile se găsesc din abundență și în alimente, precum ovăz, nuci, semințe sau broccoli, arată EatThis.
Fibrele alimentare, alte beneficii pentru sănătate
Consumul de fibre alimentare mai are și alte beneficii pe lângă prevenirea constipației.
Reduce riscul de apariție al diabetului. Consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta la încetinirea absorbției de zahăr în organism, astfel ele contribuie la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge după masă.
Reduce nivelul de colesterol. Fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului total al colesterolului, prin scăderea colesterolului rău, lucru care poate favoriza, de asemenea, reducerea tensiunii arteriale și a inflamației.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare. O analiză din 2017 în Journal of Chiropractic Medicine arată o corelație puternică între un aport ridicat de fibre și reducerea riscului de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, precum și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, notează EatingWell.
Ajută la pierderea în greutate, dar și la menținerea acesteia. Alimentele cu un conținut bogat de fibre te satură mai repede, iar în același timp dau și senzație de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
Reduce riscul de cancer. Deși studiile sunt amestecate, majoritatea par să indice că un consum mai mare de fibre reduce riscul de cancer, în special cancerul colorectal și cel de mamar.
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.