Dolph Lundgren, diagnosticat cu cancer hepatic, 2-3 ani de supraviețuire: Știi că apreciezi viața mult mai mult. Apreciezi fiecare zi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dolph lundgren. FOTO: Captură video YouTube @In Depth With Graham Bensinger
dolph lundgren. FOTO: Captură video YouTube @In Depth With Graham Bensinger

Dolph Lundgren, actorul din The Rocky, a fost diagnosticat cu cancer hepatic. I s-au dat între 2 și 3 ani de viață. Care sunt simptomele cancerului hepatic.

Dolph Lundgren (65 de ani), actorul cunoscut pentru franciza The Rocky, a dezvăluit, în cadrul unui interviu difuzat în emisiunea In Depth With Graham Bensinger, că duce o nouă luptă cu cancerul, notează CNN.

În 2015, actorul a fost diagnosticat cu cancer la unul dintre rinichi, iar la 5 ani de la acel moment, actorul care credea că suferă de reflux gastroesofagian a primit o ”lovitură”, când s-a dovedit că în organismul său au apărut alte tumori, care au fost extirpate chirurgical.

”Lucram la un film pe care urma să îl regizez ți în care trebuia să joc rolul principal în acea toamnă. Doctorul mi-a telefonat când eram în Alabama, pregătit să filmez, și mi-a spus că au găsit încă o tumoră la ficat. Atunci mi-am spus: OK, asta este

Acela a fost punctul în care am început să cred că este vorba de ceva foarte serios”, a declarat actorul suedez.

De asemenea, acesta a precizat că medicul l-a informat că tumora era prea mare pentru a fi operabilă, motiv pentru care a urmat un alt tratament, dar care a avut efecte adverse oribile, potrivit logodnicei acestuia, Emma Krokdal.

”Gura lui s-a inflamat foarte mult. Mâinile îi erau umflate, picioarele la fel, nu putea să mănânce nimic cald, nimic rece și nimic condimentat. Era o adevărată luptă să înghită mâncarea, așa că a continuat să slăbească”, a adăugat Emma Krokdal.

Actorul a precizat că i s-au dat între doi și trei ani de viață, deși a spus că a simțit că medicul care i-a spus acest lucru nu credea că Lundgren mai avea atât de mult timp.

”Adică te uiți la viața ta spunând: Oh, am avut o viață minunată”, a spus Dolph Lundgren. ”Am avut o viață al naibii de grozavă. Am trăit cam cinci vieți într-una singură deja, cu tot ce am făcut. Așa că nu a fost ca și cum aș fi fost amărât de asta”, a adăugat el.

”A fost doar ca și cum, știi, să-mi pară rău pentru copiii mei și logodnica mea și pentru oamenii din jurul tău”, a mai spus celebrul actor.

A doua opinie, șansa lui Dolph Lundgren

Din fericire, actorul a solicitat o a doua opinie, de la medicul oncolog Alexandra Drakaki, care a efectuat o nouă biopsie și a descoperit o mutație care a făcut ca acest tip de cancer să poată fi tratat cu medicamente care au ajutat la reducerea tumorilor cu 90%.

”Există anumite părți ale corpului său la care cancerul răspunde foarte bine.

Sunt unele leziuni pe care nu le mai putem vedea. Așa că este peste așteptări”, a declarat dr. Alexandra Drakaki.

Dolph Lundgren s-a emoționat vorbind despre cum se simte acum.

”Știi că apreciezi viața mult mai mult. Apreciezi fiecare zi”, a spus actorul care și-a dus lupta cu cancerul în secret.

Vezi și: Analize pe care trebuie să le faci dacă ești femeie și ai între 40 - 64 de ani. Testele simple care îți arată dacă ai cancer, tensiune, colesterol sau boli infecțioase

Cancerul hepatic, cauze și factori de risc

Cancerul hepatic se dezvoltă atunci când există ceva care afectează ADN-ul celulelor hepatice sănătoase, însă cauzele exacte care pot duce la cancerul hepatic sunt puțin cunoscute. Ce se știe însă este existența unor factori, modificabili și nemodificabil, care cresc riscul de apariție al cancerului hepatic.

Astfel, factorii nemodificabili sunt:

- sexul

- etnia

- hepatitele cronice virale

- ciroza

- ereditatea în privința afecțiunilor hepatice.

Factorii modificabili sunt:

- consumul în exces de alcool

- fumatul

- obezitatea

- diabetul zaharat de tip 2, arată cancer.org.

Cancerul hepatic, simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă semne și simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic.

Atunci când apar semne și simptome, acestea pot include:

- scăderea în greutate fără a încerca

- pierderea poftei de mâncare

- dureri abdominale superioare

- greață și vărsături

- slăbiciune generală și oboseală

- umflături abdominale

- decolorarea galbenă a pielii și a albului ochilor (icter)

- scaune albe, calcaroase, notează Mayo Clinic.

Cancerul hepatic, diagnostic și tratament

Diagnosticul cancerului hepatic se face de către medicul specialist, în urma unor teste sanguine și investigații imagistice.

Astfel, testul de sânge pentru cancerul hepatic este cel care verifică enzimele hepatice, proteinele și alte substanțe care indică dacă ficatul este sănătos sau deteriorat.

Investigațiile imagistice pot include:

- ultrasunete

- tomografie computerizată

- RMN

- angiografie

- biopsie

- colangiopancreatografie retrogradă endoscopică

- colangiografie transhepatică percutantă.

În ceea ce privește tratamentul, acesta se stabilește în funcție de fiecare pacient în parte, în funcție de simptome, dar și de stadiul cancerului hepatic și al stării de sănătate al pacientului.

În unele cazuri este nevoie de intervenție chirurgicală pentru extirparea porțiunii afectate a ficatului, în altele chiar de transplant hepatic.

De asemenea se pot folosi diferite tipuri de chimioterapie,radioterapie, imunoterapie și terapie țintită.

Cancerul hepatic, prevenție

Deși cancerul hepatic nu poate fi prevenit în totalitate, există o serie de măsuri care pot reduce șansele de a face acest tip de cancer.

Acestea includ:

- evitarea comportamentelor care pot duce la dezvoltarea cirozei, precum consumul în exces de alcool

- păstrarea unei greutăți corporale normale

- vaccinarea împotriva hepatitei B, care se realizează prin calendarul național de vaccinare la 24 de ore de la naștere, și în primul an de viață (la 2, la 4 și 11 luni de la naștere)

- evitarea hepatitei C

- tratarea afecțiunilor hepatice, a ținerii sub control al diabetului zaharat de tip 2

- evitarea obezității, prin alimentație echilibrată și activitate fizică.

Vezi și: Depresia, manipulativă. Radu Leca, mesaj pentru părinți: Va intra mai repede în depresie decât toți ceilalți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel