Fructele pot da intoleranță? Explicațiile unui medic nutriționist
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre intoleranța pe care o pot da fructele, o formă mai rară a intoleranței la un anumit aliment.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește despre intoleranța la fructoză, o formă mai rară, care se este, de fapt, o malabsorbție a fructozei pe care o conțin fructele.
Iată cum explică ea această afecțiune:
Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație.
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și, dacă depășim un aport de 50g/zi, riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.
Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g. Din ce provine fructoza? Din miere, fructe în exces și zahăr (un amestec de glucoză și fructoză). Ca să nu suprasolicităm ficatul și să nu riscăm să ne îngrășăm, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr, iar fructele să le consumăm proaspete, mestecate - în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică
Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri (fresh sau smoothie), dar și în fructe precum cireșe, struguri, mango, pepene. Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele… mai ales că s-a deschis sezonul cireșelor, iar pepenii și strugurii urmează.
-
-
Activitatea care menține funcționarea creierului29.10.2025, 09:52
-
-
Nicotina, între adevăr științific și mituri mediatice29.10.2025, 08:16
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
