Fructoza sau glucoza: care este mai sănătoasă pentru ficat
Fructoza ar putea fi mai dăunătoare decât glucoza, conform ultimului studiu. Cercetătorii au arătat cum fructoza afectează ficatul într-un mod asemănător grăsimii.
Fructoza poate fi mai nocivă pentru sănătate decât glucoza, conform unui nou studiu făcut pe animale care compară efectul ambilor compuși îndulcitori asupra metabolismului hepatic. Cercetarea prezintă unele dintre cele mai clare dovezi cauzale până în prezent care demonstrează modul în care o dietă bogată în fructoză nu numai că perturbă capacitatea ficatului de a metaboliza grăsimile, dar și dăunează în mod fundamental mitocondriilor.
„Acesta este unul dintr-o serie de studii pe care le-am făcut în ceea ce privește rolul ridicat al fructozei în dietă în ceea ce privește rezistența la insulină și sindromul metabolic”, explică C. Ronald Kahn, autorul principal al studiului. „Fructoza face ca ficatul să acumuleze grăsime. Actionează aproape ca și când ai adăuga mai multă grăsime în dietă. Acest lucru contrastează cu efectul de a adăuga mai multă glucoză în dietă, ceea ce favorizează capacitatea ficatului de a arde grăsime și, prin urmare, face un metabolism mai sănătos.
Cercetările anterioare au identificat această discordanță între efectele metabolice ale glucozei față de fructoză asupra ficatului, dar ceea ce se întâmplă mecanic nu era clar.
Cercetătorii au comparat efectele metabolice ale șase diete diferite la șoareci, inclusiv dietele obișnuite și cu conținut ridicat de grăsimi, fie cu adaosuri mari în fructoză, fie cu conținut ridicat de glucoză.
O serie de markeri metabolici diferiți au evidențiat rapid cercetătorii. O dietă cu conținut ridicat de grăsimi și fructoză a crescut nivelurile de molecule numite acilcarnitine în celulele hepatice. Acest lucru a sugerat că au existat procese de ardere a grăsimilor în exces în ficatul animalelor care consumă în special această dietă.
Nivel scăzut al unei enzime specifice
Un alt lucru identificat de cercetători în legătură cu dieta bogată în grăsimi, cu fructoză ridicată a fost nivelul scăzut al unei enzime numite CPT1a. Nivelurile scăzute ale acestei enzime au sugerat că dietele cu conținut ridicat de fructoză par să dăuneze anumitor mitocondrii responsabile de procesele normale de ardere a grăsimilor. Și, analizând mai îndeaproape mitocondriile în special, cercetătorii au descoperit atât dietele bogate în grăsimi, cât și cele cu conținut ridicat de grăsimi combinate cu fructoza, care dăunau acestor organele vitale.
„Când mitocondriile sunt sănătoase, acestea au această formă ovoidală și încrucișare frumoasă”, spune Kahn. „În grupul bogat în grăsimi combinate cu fructoză, aceste mitocondrii sunt fragmentate și nu sunt capabile să ardă grăsimi, precum și mitocondriile sănătoase. Dar, uitându-vă la dieta bogată în grăsimi și la cele bogate în glucoză, acele mitocondrii devin mai normale, deoarece ard normal grăsimile. ”
Deși niciuna din aceste cercetări nu sugerează că dietele cu conținut ridicat de glucoză sunt sigure sau sănătoase, este oarecum clar că, în ciuda conținutului caloric egal, aceste anomalii metabolice nu au fost detectate în dietele cu conținut ridicat de glucoză. Deci, în esență, excesul de calorii dintr-o dietă bogată în grăsimi va fi ars mai eficient atunci când este consumat cu glucoză în loc de fructoză. Fructoza pare să ajute ficatul să nu ardă grăsimea, ci să o sintetizeze și să o păstreze.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
