Hrană pentru piele. Ce să mănânci înainte de plajă pentru protecție maximă
Anumite alimente au capacitatea de a proteja pielea de efectele nocive ale expunerii la soare.
Pe lângă faptul că oferă protecție antioxidantă, fructele și legumele conțin fibre, care hrănesc bacteriile intestinale, făcând bariera pielii mai puțin predispusă la iritații și deshidratare.
Roșiile
Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, un pigment antioxidant care poate juca un rol important în protejarea pielii împotriva arsurilor solare.
Un studiu arată cum formarea arsurilor solare a fost semnificativ mai mică în rândul celor care au consumat o cantitate mică de pastă de tomate, zilnic, timp de 10 săptămâni.
Cartofi dulci și spanac
Cartofii dulci și spanacul sunt alimente bogate în beta-caroten, un alt carotenoid care ajută la scăderea înroșirii pielii atunci când este expusă la lumina UV, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical Nutrients. Spanacul este, de asemenea, bogat în luteină, un alt carotenoid de protecție a pielii.
Alte alimente bogate în carotenoizi sunt morcovii, mango, caisele, pepenele cantaloupe și kale.
Fructe de pădure, struguri și rodie
Aceste fructe oferă polifenoli de protecție solară: zmeura, căpșunile și rodia furnizează acid elagic, în timp ce strugurii roșii sunt bogați în resveratrol, o arată un studiu publicat în jurnalul medical Experimental Dermatology.
Portocale, grapefruit și kiwi
Portocalele, grapefruit-ul și kiwi-ul sunt bogate în vitamina C, care protejează împotriva daunelor radicalilor liberi, care pot provoca îmbătrânirea pielii. Într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Oxford, aporturile mai mari de vitamina C au fost asociate cu mai puține riduri..
Broccoli este, de asemenea, o sursă de vitamina C.
Pește gras
O dietă bogată în omega-3 din uleiul de pește poate preveni arsurile solare și poate scădea riscul de a dezvolta cancer de piele, potrivit cercetărilor. Somonul, sardinele, heringul și păstrăvul sunt surse excelente de omega-3.
-
-
Tutunul și impactul lui asupra bugetelor de sănătate publică27.10.2025, 08:23
-
-
-
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
