Legătura dintre consumul de cafea și riscul scăzut de cancer și boli cronice. După câte cești are cel mai puternic efect

Consumul moderat de cafea este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice și îmbunătățirea sănătății...
Consumul moderat de cafea este legat de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, a sănătății creierului și prevenirea potențială a bolilor mintale. Cafeaua conține nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, minerale și antioxidanți, care contribuie semnificativ la aportul zilnic atunci când sunt consumate mai multe cești.
Cofeina, un stimulent natural care se găsește în cafea, blochează neurotransmițătorul inhibitor al creierului, adenozina, promovând somnul și suprimând excitația. Acest lucru duce la creșterea focului neuronal și la eliberarea de neurotransmițători precum dopamina și noradrenalina, îmbunătățind starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă.
Cu toate acestea, cauza și efectul consumului de cafea pot fi dificil de determinat, deoarece oamenii beau cafea la locul de muncă și în medii sociale cu prietenii, ceea ce face dificilă determinarea efectelor cafelei și a aspectului social al împărtășirii timpului cu prietenii și colegii.
Sunt necesare cercetări pentru a explora efectele cafelei și aspectul social al petrecerii timpului cu prietenii și colegii.
Boli cronice
Consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diverse boli cronice pe termen lung. Acesta este asociat cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli hepatice, cancer și boli neurodegenerative.
Studiile arată că un consum zilnic de una până la două cești de cafea poate reduce riscul de insuficiență cardiacă și mortalitate cardiovasculară.
De asemenea, cafeaua îmbunătățește capacitatea organismului de a procesa glucoza, reducând riscul de apariție a acestei afecțiuni. Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată au fost asociate cu niveluri mai sănătoase ale enzimelor hepatice, reducând riscul de ciroză hepatică și cancer hepatic.
Consumul ridicat de cafea este asociat cu un risc cu 18% mai scăzut de cancer. În plus, cafeaua poate ajuta la gestionarea bolii Parkinson și la reducerea riscului de boală Alzheimer și a altor forme de demență. În general, consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de boli cronice.
Foto: Freepik @chevanon
Sănătate mintală
Cafeaua a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale, studiile demonstrând o reducere cu 20% a riscului de depresie în rândul băutorilor de cafea. În plus, cei care consumă zilnic patru sau mai multe cești de cafea sunt cu 53% mai puțin predispuși la sinucidere, ceea ce indică faptul că consumul de cafea nu oferă doar beneficii fizice, ci are și efecte pozitive asupra sănătății mintale.
Durata de viață
Cercetările arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult decât nebăutorii, un studiu la care au participat peste 400 000 de persoane constatând un risc mai scăzut de deces pe parcursul a 12-13 ani. Cel mai puternic efect a fost observat la patru până la cinci cești pe zi, posibil datorită efectelor cumulative ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diferitelor boli.
Cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumată cu moderație, cu accent pe limitarea zaharurilor adăugate și a cremelor pentru a evita caloriile inutile. Consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare negative precum nervozitate, anxietate și tulburări de somn.
Unele persoane sensibile pot avea nevoie să limiteze sau să evite cafeaua cu totul. Înțelegerea potențialelor beneficii și limitări ale cafelei este esențială pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză cu privire la încorporarea acesteia în rutina zilnică.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.